xcounter
Calendar Icon

Чому в Україні є пенсії, нижчі за мінімальну?

Загальні доходи бюджету Пенсійного фонду затверджено в сумі 257,2 мільярда гривень, видатки — на рівні 256,4 мільярда, зокрема перехідний залишок на початок року 800 мільйонів гривень. Про це повідомив під час «гарячої лінії», яка відбулася в Клубі Кабміну, заступник голови правління ПФУ Владислав Машкін. «Бюджет ПФУ фактично збалансований. Усі видатки, необхідні для виплати пенсій, надбавок та підвищень до них повністю враховано», — підкреслив він.

У березні затверджено бюджет ПФУ на 2016 рік. Сформовано його на основі прогнозних макроекономічних показників і параметрів держбюджету на 2016 рік та законодавчих змін, які набули чинності з 1 січня. Враховано фонд оплати праці обсягом 565,7 мільярда гривень, що на 98,7 мільярда (або на 21%) більше, ніж торік. Під час розрахунку видаткової частини бюджету ПФУ враховано збільшення прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, яке автоматично призводить до зростання мінімальних розмірів пенсій за віком, усіх над?бавок і підвищень. Підвищення виплат в цьому році відбудеться у два етапи: з 1 травня — до 1130 гривень та з 1 грудня — до 1208. Нині мінімальний розмір пенсії дорівнює прожитковому мінімуму і становить 1074 гривні.

«У держбюджеті України передбачено кошти для дотацій ПФУ, для виплати пенсій за різними пенсійними програмами, зокрема видатки, які провадять виключно за рахунок коштів держбюджету (пенсії держслужбовців, чорнобильців), і кошти на покриття дефіциту бюджету Пенсійного фонду, — зазначив Владислав Машкін. — Нині пенсії виплачують вчасно в повному обсязі».

Щоправда, є пенсіонери, пенсії яких нижчі за мінімальний рівень. Так, читачка «Урядового кур’єра» попросила пояснити, чому її пенсія — 1050 гривень, що на 25 гривень менше за мінімальну.

«Згідно з чинним законодавством, пенсія не може бути меншою за мінімальну, якщо у людини є повний відпрацьований стаж, — пояснює чиновник. — Це передбачено ст.28 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Якщо ж у людини менший стаж, то до встановленого їй розміру пенсії здійснюються доплати, передбачені постановою уряду. Згідно з нею, розмір пенсій не може бути меншим, ніж 949 гривень. Ми розглядаємо варіанти для виправлення ситуації, щоб розмір пенсії для всіх категорій громадян був не меншим від прожиткового мінімуму».

Закон «Про загально?обов’язкове державне пенсійне страхування» дає справедливу формулу нарахування пенсій, коли розмір виплати залежить від стажу та зарплати людини. Але в цій формулі є такий показник, як середня зарплата працівників, зайнятих у галузях економіки України. Для пенсій, призначених раніше, наприклад, до 2008 року, застосовували показник 2007-го на рівні 1197,91 гривні. Для пенсій, які призначають нині, — показник майже 3 тисячі гривень. Середня зарплата у країні зростає, тож збільшується розмір пенсій тих, хто йде на пенсію пізніше.

«Питання низьких виплат тих, хто вийшов на пенсію в середині 2000-х, вирішується тільки шляхом осучаснення зарплати, — каже Владислав Машкін. — Такі законодавчі рішення приймали в різний час. Так, показник середньої зарплати 1197,91 гривні застосовували для тих, хто виходив на пенсію до 2006 року, тоді їм осучаснили виплати. Це потрібно робити якомога частіше, щоб не було диспропорцій у розмірах пенсій. Але це питання ресурсу. Цього року розглядають питання осучаснення пенсій. Але нині чинний закон, згідно з яким удвічі зменшено ставку єдиного соцвнеску, який спрямовується зокрема й до ПФУ. Тому чекаємо, як на це відреагує економіка і як це вплине на легалізацію занятості та зарплати, щоб побачити, який додатковий ресурс зможемо одержати за рахунок цього зменшення. З огляду на те, яку суму коштів вдасться акумулювати, вирішуватимемо питання з осучасненням розмірів пенсій».

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини