xcounter
Calendar Icon

Рейтинг губернаторів України: хто має найбільше грошей, нерухомості та землі

07.11.2016 10:18
Віталій Єрмаков, «Главком»

​В Україні вигідніше бути губернатором, ніж міністром.

Про це свідчить дослідження електронних декларацій, яке провів «Главком». Якщо рахувати у національній валюті, глави обласних держадміністрацій задекларували на всіх близько 800 млн грн ($31 млн за курсом НБУ на 6.11.2016).). Це в 2,3 рази більше, ніж у двох з лишком десятків міністрів та їх шефа Володимира Гройсмана. Останні, за підрахунками «Главкома», мали в 2015 році близько $13,1 млн.

Банкнотні досягнення

Найбагатшим губернатором виявився скандально відомий новий глава Миколаївської ОДА та представник Блоку Петра Порошенка Олексій Савченко, який нещодавно прославився на всю країну завдяки своїй безграмотності. Черговий український «проффесор» задекларував 611,2 млн у гривневому еквіваленті. Більшу частину цих грошей –майже півмільярда – Савченко зберігає в банках. Решта - готівка. Савченко – єдиний губернатор, чиї офіційно визнані накопичення перевалили за 100 млн грн. Всі інші керівники областей ідуть з помітним відставанням.

На другому місці за заощадженнями – близький до політичного угрупування Бориса Ложкіна голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко. Його статок - 31 млн гривень. У голови Чернігівської ОДА Валерія Куліча, який посів третє місце, близько 26 млн гривень - в 23,5 рази менше, ніж у Савченко.

А ось у Олександра Фіщука з Чернівецької ОДА – ні рахунків в банках, ні готівки. Якщо вірити його декларації, чиновник живе на одну зарплату.

Можновладці-лендлорди

Виявилися серед глав областей і чиновники-лендлорди. Голова Житомирської адміністрації Ігор Гундич, призначений зовсім недавно, задекларував майже 163 гектари. Чимало землі й у його хмельницького колеги Олександра Корнійчука - майже 121 га. При цьому в останнього в декларації значиться досить багато нерухомості - губернатор вказав 23,6 тис. квадратних метрів. З них близько 900 «квадратів» - житло. Решта - нежитлові приміщення.

За доходами хмельницький обласний керманич Корнійчук входить в ТОП-10 найбагатших губернаторів України: станом на 2015 рік він накопичив 15 млн грн. Однак значні заощадження, гектари землі і тисячі квадратних метрів нерухомості не завадили керівнику Хмельниччини оформити соціальну допомогу: у 2015 році Корнійчук отримав від держави 57 тис. грн допомоги по безробіттю.

Трійку «земельних» магнатів у губернаторській команді президента Порошенка замикає палкий прихильник кінного театру і російського козацтва, глава Луганської ОДА Юрій Гарбуз. У його декларації значиться 64,8 га. Причому практично все це земля – близько 62 га – знаходиться в Росії.

Загальна площа землі, зазначеної в деклараціях голів обласних адміністрацій, - 373,4 гектари. Це, приблизно, 523 футбольних поля.

Статки всіх губернаторів України

Всі заощадження губернаторів переведені в гривню за курсом НБУ на 06.11.2016.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини