xcounter
Calendar Icon

Політичні скандали 2016 року: від офшорів до декларацій

09.01.2017 13:03

​Gazeta.ua пропонує добірку скандальних подій, які трапились в українському політикумі у 2016 році.

Минулого року із президентом Петром Порошенком трапилось відразу кілька скандалів.

Панама-гейт

У квітні Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) опублікував масштабне розслідування про офшорні компанії, що використовуються впливовими людьми для ухилення від сплати податків.

Фігурантами офшорного скандалу стали 12 діючих і колишніх світових лідерів, бізнесменів і офіційних осіб, зокрема президента РФ Володимира Путіна, президента України Петра Порошенка, відомого футболіста Ліонеля Мессі.

Матеріали розслідування, що вийшло під назвою Панамські документи, були отримані в результаті великого витоку інформації від джерела в юридичній фірмі Mossack Fonseca, яка надає послуги з реєстрації та обслуговування офшорних компаній. Джерело в компанії зв'язалося з німецькою газетою Süddeutsche Zeitung і передало понад 11,5 мільйонів документів. Робота над розслідуванням тривала більше року. У ній взяли участь понад 400 журналістів в 80 країнах.

Через присутність прізвища президента у скандальних публікаціях в парламенті на початку квітня заговорили про імпічмент. Там заявили, що у діях президента є ознаки злочину: зловживання владою, корупція, несплата податків, надання недостовірної інформації у деклараціях, які він подавав як державний чиновник. У Раді вимагали створити тимчасову слідчу комісію, яка розслідуватиме факти зловживань і корупції.

У БПП розцінили офшорний скандал як політичний. Пояснили, що "офшор" означає будь-яку неукраїнську юрисдикцію підприємства: "Так працюють абсолютно всі великі компанії в світі".

Сам Порошенко у Twitter заявив: "Ставши президентом, я відійшов від управління активами, доручивши цю справу відповідним консалтинговим та юридичним компаніям".

Західні ЗМІ вказали, що офшорний скандал навколо Порошенка руйнує довіру Заходу. Зокрема, видання Financial Times повідомило про можливі негативні наслідки для Порошенка через його офшори. Адже президент після Революції Гідності обіцяв викорінити корупцію й отримав величезну підтримку США.

У розслідуванні українських журналістів Порошенко, всупереч заявам, не передав свої активи у траст, однак почав їх реструктуризацію. У відповіді на запитання щодо кіпрської фірми Prime Asset Partners Limited (BVI), яку Порошенко заснував у серпні 2014 року, з'ясувалося, що офшорна фірма була не одна. Восени 2014 року Prime Asset Partners Limited заснувала на Кіпрі компанію CEE Confectionery Investments Limited, яка у свою чергу заснувала в Нідерландах компанію Roshen Europe BV.

ЗМІ вказали: компанію засновали під час корпоративної реструктуризації, яка мала стати підготовкою для подальшого продажу групи Roshen. Проте після заснування вона не здійснювала жодної діяльності, крім створення офшорів.

На прес-конференції у червні президент ще раз заперечив офшорний скандал.

"Компанію не могли використовувати ні для мінімізації, ні для іншої мети. Її створено з однією метою - передати активи президента Порошенка у сліпий траст. Щоб відділити владу від бізнесу", - розповів він.

У січні 2016 року президент заявив, що передав свою частку "Рошен" у незалежний "сліпий" траст під управлінням іноземного банку.

Україна опинилася серед країн, де керівництво не проводить розслідування після публікації "панамського досьє", повідомили у грудні в ICIJ.

Іспанські вілли

"Президент України Петро Порошенко має віллу на півдні Іспанії. Утім, українці про неї нічого не знають. Президент її ніколи не вносив у свою декларацію", - такими словами починається сюжет програми "Схеми", який з'явився у листопаді.

Двоповерхова вілла знаходиться в іспанському містечку Аталая-Ісдабе. Її Порошенко не вносив у жодну декларацію. Розташована на березі Середземного моря. Оформлена на президентську фірму Feruvita SL. Будівля має площу 1254 "квадрати". Під нею - 26 соток землі. У дворі є басейн. Вілла зведена 1993 року. Фірма Порошенка придбала її влітку 2008-го. Він тоді очолював раду Національного банку. Нині коштує близько 120 млн грн.

Друг Порошенка народний депутат Ігор Кононенко має віллу за 25 хв. їзди від президентської. Розташована біля курортного містечка Марбелья. Будинок площею 768 кв. м зареєстрував на свою фірму Treck Holdings Coast. За 2 км від дому — 26 соток землі. Теж на балансі компанії Кононенка — Lancashire Big SL.

Ще один давній приятель Порошенка, заступник секретаря Ради нацбезпеки Олег Гладковський (позаторік змінив прізвище. Було — Свинарчук. - Gazeta.ua) має нерухомість у районі Ла Загалета поблизу Марбельї. Вілла на 1729 кв. м і гектар землі записані на фірму дружини Юлії - Toulousse Investments SL.

Кононенко і Гладковський іспанські маєтки в декларації не внесли. Фірми задекларували. Їх адмініструє одна людина — Ірина Петрівська. Офіційно зареєстрована в селі Ходосівка під Києвом. Живе в Іспанії.

В Адміністрації президента пояснили:

"У підприємствах, де Петро Порошенко є кінцевим бенефіціаром, є нерухомість за кордоном - фабрики, магазини, склади, адмінприміщення, будинки. Все це у вигляді юридичних осіб вказано у його декларації відповідно до закону "Про запобігання корупції".

Парламентський комітет з протидії корупції попросив НАЗК перевірити декларацію президента.

Біглий Онищенко з "плівками"

Онищенко заявив, що пройшов детектор брехні  Автор: Facebook

"Чиновник (близький до президента Порошенка. - Gazeta.ua) сказав: "Яценюк — наш ворог, і знищить усе, що ми хочемо зробити (йдеться про корупційні оборудки на газовому ринку. - Gazeta.ua). Ви повинні допомогти мені викинути його, тому що з цим хлопцем ми ніколи нічого не досягнемо". Я вбив його за один рік. Рейтинг Яценюка впав із 30 до 1 відсотка", — розповів британським журналістам народний депутат з групи "Воля народу" Олександр Онищенко. Інтерв'ю вийшло у виданні The Independent 1 грудня.

Онищенко втік із України до Британії.

5 липня Верховна Рада зняла з депутата недоторканність. Його підозрюють в організації схеми з розкрадання коштів під час видобутку й продажу природного газу. Правоохоронці вказують: Онищенко завдав збитків державі на суму близько 3 млрд грн.

Також депутат-втікач заявив, що домовлявся з кількома десятками нардепів за потрібні президенту голосування. Платив їм від $20 до $100 тис. Мовляв, гроші отримував у Адміністрації президента. За словами Онищенка, крім Ігоря Кононенка, у процесі були задіяні депутати від БПП Олександр Грановський і Сергій Березенко.

Ніби-то рік записував свої розмови з Порошенком і його оточенням на диктофон у наручному годиннику. Наприкінці листопада передав записи спецслужбам США.

6 грудня Онищенко виклав у мережу аудіозапис, на якому домовляється про закриття кримінальної справи проти нього з, ймовірно, нардепом Олесем Довгим.

Водночас, в Адміністрації президента заявили, що Онищенка чекає судовий позов за брехню.

"Ця справа давно вийшла за межі особистої кампанії проти Петра Порошенка і стала елементом інформаційної війни Росії проти України. Саме через це нардеп покинув територію країни, щоб продовжити не підкріплену доказами дискредитацію керівництва держави", - заявили там.

Наприкінці грудня Онищенка допитали по скайпу детективи Антикорупційного бюро. Він підтвердив свої висловлювання в медіа з приводу корупційних дій та інших злочинів вищих посадових осіб, заявили у Спеціалізований антикорупційній прокуратурі.

Також заяву зробила СБУ: народний депутат отримав російський паспорт і співпрацює з Кремлем для дестабілізації ситуації в Україні. Тривають негласні слідчі розшукові дії. За їхніми результатами прийматимуть рішення про оголошення підозри.

Електронне декларування: особиста церква і білети в космос

1 вересня запрацювала система електронного декларування. Посадовці за 2 місяці повинні були надати інформацію про своє майно, доходи, витрати й фінансові зобов'язання за минулий рік.

Введення електронного декларування було однією з вимог Європейського союзу для реалізації безвізового режиму з Україною.

До прикладу, лідер фракції БПП Ігор Гринів задекларував першу друковану книгу в Україні, видану Іваном Федоровим у Львові. Звідки вона в нього - не вказав. У власності Гриніва також 8 ікон XIV-XVII ст, 9 картин і годинник Vasheron Constantin за 90 тис. грн.

Водночас, позафракційний депутат Анатолій Матвієнко задекларував церкву в селі Бирлівка Бершадського району Вінничини. Крім храму, у депутата та його родичів є 10 земельних ділянок, 3 квартири, 1 кімната, 3 гаражі та 2 будинки.

Найбагатшим головою облдержадміністрації виявився депутат із БПП, керівник Миколаївщини Олексій Савченко. Він має $3,68 млн і €1 млн готівкою.

Мер Дніпра Борис Філатов задекларував квиток у космос. А депутат Олесь Довгий - 95 картин XIX-XXI ст і 10 статуй.

Сезон бійок продовжується

22 вересня увечері в будівлі телеканала "112 Україна" сталася сутичка між позафракційним депутатом Володимиром Парасюком і "опоблоківцем" Олександром Вілкулом.

Згодом Парасюк посварився з охоронцем і водієм Вілкула на парковці. Намагався виламати двері та подряпав автівку. Подія набула розголосу.

Після інциденту поліція взялася розслідувати кримінальне провадження за статтею "хуліганство".

Ще одна резонансна бійка сталася у листопаді.

На погоджувальній раді 14 листопада головний "радикал" Олег Ляшко закидав звинувачення екс-"регіоналам". Після цього їхній лідер фракції Юрій Бойко почав бійку.

Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження.

Зрештою, політичний сезон у Верховній Раді теж завершився бійкою.

На останньому у 2016 році засіданні в парламенті побилися депутати — позафракційний Михайло Головко та член фракції БПП Павло Кишкар.

В кінці робочого дня в п'ятницю в сесійній залі залишилися близько 20 парламентаріїв.

Порошенко допоміг Новинському отримати громадянство

"Підставою для надання мені громадянства колишнім президентом України було прохання Петра Олексійовича Порошенка - міністра економіки в уряді Азарова", - заявив 8 грудня у Верховній Раді депутат з "Опозиційного блоку" Вадим Новинський.

Того дня Верховна Рада підтримала зняття з нього недоторканності. За це проголосували 228 нардепів.

Новинського підозрюють у причетності до незаконного позбавлення волі архієпископа Олександра Драбинка. Справа була 2013 року. Тоді Драбинко був помічником нині покійного предстоятеля Української православної церкви Московського партріархату Володимира Сабодана.

Депутат пообіцяв не тікати із України. Він є фігурантом "великої справи" Януковича, про яку заявляв генпрокурор Юрій Луценко.

Савченко і бойовики

У грудні народний депутат Надія Савченко таємно відвідала Мінськ, де за посередництва Федеральної служби безпеки Росії зустрілася з ватажками так званих "ДНР" та "ЛНР" Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким.

"Зустріч спрямована на те, щоб посилити мінський формат і зробити його більш дієвим", - заявила депутат у столиці Білорусі.

За інформацією СБУ, Савченко обговорювала питання амністії і зняття економічних санкцій.

Пізніше вона порівняла бойовиків із майданівцями і заявила, що не вважає Захарченка і Плотницького терористами.

Після цього її виключили із фракції "Батьківщина" і української делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи. У Верховній Раді почали говорити про порушення кримінальної справи.

Віденські переговори із міністром режиму Януковича

В кінці року прізвище першого заступника голови фракції БПП знову з'явилося в стрічках ЗМІ.

Кононенко і Злочевський за столиком (на фото справа)  Автор: Facebook

"У п'ятницю депутат від БПП Ігор Кононенко замість того, щоб кнопки в Раді натискати, злітав до Відня. Ось фото, де він у компанії колишнього міністра екології Миколи Злочевського. Справа була в ресторані Plachutta в центрі австрійської столиці", - написала 24 грудня у Facebook журналістка Ольга Василевська-Смаглюк.

Опублікувала фотографії, на яких Кононенко сидить за столом з екс-міністром.

Злочевський є власником найбільшої приватної газовидобувної компанії України "Бурісма". Вона продовжує працювати. Був міністром екології та природних ресурсів в уряді Миколи Азарова, заступником секретаря Ради нацбезпеки й оборони в часи Януковича. Його статки оцінюють у $97 млн.

Позаторік у січні Генпрокуратура оголосила Злочевського в розшук. Арештували $23 млн із рахунків його компанії у Великій Британії. Згодом кошти розблокували. Екс-міністра підозрювали в незаконному збагаченні. Прокуратура заявляла, що одна з фірм Злочевського ухилялася від сплати податків на 1 млрд грн. Суд арештував кілька десятків свердловин у п'яти областях. 13 вересня цьогоріч Печерський районний суд Києва зобов'язав Генпрокуратуру припинити розшук Злочевського.

ЗМІ називають Кононенка давнім другом і бізнес-партнером президента Петра Порошенка.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини