xcounter
Calendar Icon

​Чиновники Київради підробили документи, щоб протягти скандальні будівництва

05.12.2018 11:48 (Оновлено 06.12.2018 в 11:50)

Враховуючи всю нахабність оборудки, про необхідні голоси більшості вже є домовленість, а правоохоронні органи традиційно зроблять вигляд, що нічого не бачать.

12 жовтня став кошмарною датою для забудовників. Саме цього дня вступив у дію закон «Про стратегічну екологічну оцінку» (СЕО). Серед усього іншого він суттєво змінив правила громадських обговорень та склад містобудівної документації, у результаті стало складніше протягувати незаконні детальні плани території (ДПТ).

У Києві ця халепа відбилась на двох ДПТ – в Оболонському та Дарницькому районах. Тут в порушення Генплану передбачалось побудувати близько 470 тис. кв м житла. Прибуток від реалізації мав скласти $50-100 млн.

Зважаючи на такі суми, а також на те, що серед зацікавлених забудовників були Володимир Зубик і Гарік Корогодський – неважко було спрогнозувати, що чиновники Кличка ляжуть кістьми, але допоможуть «кращим людям міста».

І справді допомогли. Щоправда, неочікуваним стало те, що для цієї благородної мети вони масово фальсифікували цілий жмут офіційних документів. Такою у двох словах є фабула справи. А тепер, як то кажуть – слайди.

Як було все насправді

Спершу змоделюємо ситуацію, як все відбувалось, опираючись на документи і здоровий глузд. Отож.

11 жовтня відбулося засідання архітектурно-містобудівної ради при Департаменті містобудування та архітектури КМДА, на якому і розглядали ці проекти ДПТ. Нагадаємо, що наступний день – 12-го – це вже «Час Х». На засіданні виявилось, що обидва проекти мають достатньо порушень і крім екологічного закону. Містобудівна Рада голосує за них, однак з умовою: розробники мають внести зміни. За кілька днів нові ДПТ знову прибувають до КМДА і їх реєструють на сесію. Найімовірніше, супровідні листи мали номери 009-213р та 009-214р. Однак 12 жовтня – уже за плечима, і щоб вдовольнити забудовників якось треба було викручуватись.

Як мінялась реальність

Якщо повірити документам, що викладені на сайті КМДА, то нова хронологія виглядає так. 11 жовтня Департамент містобудування та архітектури за результатами засідання Містобудівної Ради скеровує розробнику ДПТ вимогу переробити проекти.

Того ж дня(!) той встигає переробити ДПТ та надіслати їх нову редакцію – у паперовому та електронному вигляді

11 жовтня керівник апарату КМДА Дмитро Загуменний разом із супровідними листами №№ 009-210/1р та 009-211/1р направляє проекти рішень про затвердження ДПТ у Київраду.

Того ж 11 жовтня (цей день здається вічним) у Київраді поправлені ДПТ отримують і реєструють проекти рішень сесії. Підписує секретар Київради Володимир Прокопів.

Якщо прискіпливо не приглядатись, то усе видається хоч кумедно (зважаючи на тектонічні рухи документів-підписів за один день), однак законно.

Ретельніший погляд, на жаль, знищує цю красиву картинку.

По-перше. Неспівпадіння в датах

Згідно до теперішніх документів, Департамент так поспішав підготувати проекти рішень на сесію, що випадково повернувся назад у часі. Якщо вірити сканам, начальник юридичного управління КМДА Леся Верес отримала проекти, що посилаються на листи від 11.10.2018, ще за день до цього. І погодила їх із зауваженнями 10.10.2018.

Тут можна повірити у магію, а можна знайти й більш приземлене пояснення. Адже, якщо прочитати зауваження начальника юридичного управління КМДА, стає зрозумілим, що вони написані не 10 жовтня, а починаючи із 12 жовтня, коли закон «Про стратегічну екологічну оцінку» вже вступив у дію. А якщо придивитися до сканів документів, можна побачити, що у даті підчищали цифру 2 у даті, а на її місці потім намалювали «0».

Тож є всі підстави стверджувати, що Леся Верес підписала проект саме 12 жовтня, а вже потім біля її підпису змінили дату.

По-друге. Дивна нумерація

Нагадаємо, що супровідні листи від КМДА до Київради зараз мають №№ 009-210/1р та 009-211/1р. Це дуже дивна нумерація.

12 жовтня до Київради зайшли інші проекти рішень із супровідними листами за підписом Дмитра Загуменного із номерами 009-210р та 009-211р.

Як не важко переконатися, переглянувши таблицю проектів рішень на сайті Київради, саме так і виглядає нумерація супровідних листів із КМДА – ніяких знаків дробів та додаткових цифр.

Тож звідки 11 жовтня з’явилися листи №№ 009-210/1р та 009-211/1р? Мандри у часі, чи банальне службове підроблення?

По-третє. Закон як дишло

Закон набув чинності з 12 жовтня, ДПТ на цей момент ще не проголосовані. Тому всі наступні сесії Київради не можуть їх брати в порядок денний, адже в них в них не виконані вимоги нового закону.

Відтак проекти рішення мали «зарубати» в Управлінні правового забезпечення діяльності Київради уже 5 листопада, коли готували відповідні висновки. Але тут свою роль виконав тодішній голова цього управління Володимир Слончак. Із його висновків нарешті стає зрозумілим, навіщо було «мандрувати у часі». Процитуємо: «враховуючи, що розроблення ДПТ та внесення його на затвердження Київради відбулися до введення в дію закону…».

Дуже талановита юридична нісенітниця від заслуженого юриста України та кандидата юридичних наук – за такою логікою, можна після зміни Конституції приймати закони, які їй суперечать, якщо законопроект було зареєстровано заздалегідь.

За дивним збігом обставин, саме в день підписання Слончаком абсурдних висновків, що екологічні вимоги можна не виконувати, Віталій Кличко подає до Київради проект рішення про призначення Слончака заступником міського голови і, серед іншого, новопризначений заступник має координувати діяльність саме управляння екології та природних ресурсів.

Отже, підведемо підсумок про дії кожного чиновника на всіх етапах:

1) Призначений на місце Володимира Бондаренка, який звільнився після оприлюднення інформації про підробку диплома про вищу освіту, новий керівник апарату КМДА Дмитро Загуменний всього через тиждень після призначення на посаду(!) йде на службове підроблення – виготовляє нові супровідні листи заднім числом.

2) У секретаріаті Київради підчищають дату погоджень із зауваженнями до проектів рішень та реєструють проекти заднім числом.

3) Секретар Київради Володимир Прокопів заднім числом підписує доручення на розгляд проектів рішень.

4) Нинішній заступник голови КМДА, а на той момент голова Управління правового забезпечення діяльності Київради Володимир Слончак, надає висновки щодо законності поданих проектів рішень, хоча ті суперечать вимогам закону «Про стратегічну екологічну оцінку» та новій редакції закону «Про регулювання містобудівної діяльності».

І, нарешті, заради чого все це робиться: яка сума прибутку та хто вигодонабувачі від цієї афери КМДА?

Як вже було зазначено на початку, у двох ДПТ з порушенням Генплану передбачається побудувати близько 470 тис. кв м житла. Прибуток від реалізації має скласти щонайменше $50-100 млн.

У ДПТ на Оболоні найбільш за всіх може заробити Гарік Корогодський з Александром Меламудом, що бажають побудувати на місці свого спорткомплексу «Акваріум» житловий комплекс із загальною площею квартир 50 тис. кв м. Також узаконюється скандальне будівництво ТОВ «Єлікон ЛТД» над станцією метро Героїв Дніпра. Як не важко здогадатися, це не виключний перелік і всі наміри суперечать положенням діючого Генплану Києва.

У Дарницькому районі основна ціль ДПТ – легалізувати незаконне та скандальне будівництво ЖК «Лебединий» на Ревуцького, 40, площа квартир понад 92 тис. кв м (спільний проект «ІнтергалБуд», що пов’язаний із нардепом Володимиром Зубиком, та «Perfect Group», яку пов’язують з Дмитром Ісаєнком).

Чим закінчиться чергова афера міської влади, приправлена очевидним службовим підробленням з боку далеко не останніх підлеглих Віталія Кличка, стане зрозуміло вже найближчими днями. Враховуючи всю нахабність оборудки, про необхідні голоси більшості вже є домовленість, а правоохоронні органи традиційно зроблять вигляд, що нічого не бачать.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини