xcounter
Calendar Icon

Хто такі «Атлант Девелоп» та чи має компанія шанс стати управителем «Межигір’я»

21.02.2019 09:56 (Оновлено 21.02.2019 в 09:59)
Марія Горбань, «Слідство.інфо​»

​Компанією «Атлант Девелоп» керує першокурсник медичного вишу. Її статутний капітал — 1 тисяча гривень. А про успішну діяльність компанії наразі нічого не відомо.

Саме це підприємство мало стати переможцем конкурсу на управителя «Межигір’я», якби на заваді не стали журналісти-розслідувачі проекту YanukovychLeaks.

Після тиску журналістів і громадськості Нацагентство з розшуку та управління активами, отриманими корупційним шляхом (АРМА) погодилося продовжити конкурс та зробити його прозорішим. Компанії можуть подавати заявки до кінця лютого.

Та учасників поки що двоє — це ті самі конкурсанти, які вже були «у фіналі»: громадська організація «НПУ «Межигір’я», яка протягом п’яти років фактично управляла резиденцією, та знову «Атлант Девелоп». Й остання має реальні шанси стати управителем резиденцією Януковича.

Що вдалося дізнатися про «Атлант Девелоп» і чому в АРМА не виникло до них зауважень — у матеріалі Слідства.Інфо.

Що відомо про «Атлант Девелоп»

ТОВ «Атлант Девелоп» зареєстрували в червні 2016 року, основною діяльністю компанії є «управління нерухомим майном за винагороду». Щоправда, до жовтня 2018 року підприємство називалося «Уффіці» та працювало у сфері права. Його керівником і кінцевим бенефіціаром спочатку був Максим Збризький, який, за даними YouControl, пов’язаний із сотнею компаній, де він був (або є) засновником. Засновниками виступали дві компанії Збризького — «Лекс Бізнес Сервіс» та «Старт Бізнес Сервіс».

Слідство.Інфо зателефонувало за номером компанії «Старт Бізнес Сервіс», якою Збризький керує донині. Співзасновник компанії Антон Євсєєв розповів журналістам, «Старт Бізнес Сервіс» займається реєстрацією та продажем готових компаній. Імовірно, «Атлант Девелоп» також могли зареєструвати для продажу.

«Найпевніше, компанію було продано. Люди звертаються до нас для того, щоб придбати готове підприємство, і не витрачати час на створення нового», — сказав він.

Журналісти також попросили Антона Євсєєва передати контакти Максимові Збризькому, який міг би розповісти, на яких умовах і кому передали компанію «Уффіці», однак наразі з редакцією ніхто не зв’язався.

Від листопада 2018 року компанією «Атлант Девелоп» керує Андрій Вікторович Спину, зареєстрований у Білій Церкві. Людина з таким іменем у 2016 році працювала фельдшером у військовій частині в Білій Церкві.

А в липні 2018 року чоловік на ім’я Андрій Спину намірювався вступити в Національний медичний університет імені Богомольця, та згодом став студентом Четвертого медичного факультету вишу, що підтверджують офіційні списки зарахованих. Інформацію, що людина з іменем Андрій Вікторович Спину справді навчається на першому курсі, Слідству.Інфо також підтвердили в деканаті Четвертого медичного факультету НМУ.

Відколи стало відомо, що «Атлант Девелоп» бере участь у конкурсі на управління «Межигір’ям», Слідство.Інфо намагалося дізнатися більше про компанію. За адресою реєстрації «Атлант Девелоп» журналісти не знайшли офіс компанії, а номер телефону, вказаний у реєстраційних документах, вимкнений. Тому вирішили шукати керівника компанії у виші, де він навчається, й отримали номер його телефону. Після численних дзвінків і повідомлень Андрій Спину відповів, що справді керує «Атлант Девелоп».

«Наша компанія братиме участь у конкурсі. Однак детальніша інформація може бути використана безпосередньо для коригування програм управління нашими конкурентами на конкурсі. А тому, я вважаю, що є підстави не розголошувати нашу програму, яка є цілком гідною для перемоги», — прокоментував Слідству.Інфо Андрій Спину в месенджері.

На питання, чи купував Андрій Спину чи хто-небудь інший компанію «Атлант Девелоп» безпосередньо для участі в конкурсі, він не відповів.

«Формально відповідає критеріям»

«Атлант Девелоп» справді відповідає критеріям відбору, саме тому й могла стати переможцем, розповів Слідству.Інфо керівник АРМА Антон Янчук.

«АРМА повинна працювати за правилами, які для неї існують. Конкурс двічі продовжувався, учасників — двоє, і будь-яких шансів на те, що якимось чином з’явиться увага бізнесу до питання, особливо не було. А один з учасників відповідає формально критеріям. Тому юридично тендерний комітет абсолютно правильно розглядав це питання», — пояснив він.

Керівник АРМА Антон Янчук під час інтерв’ю Слідству.Інфо, Київ, 28 січня 2019 року. Фото — Дмитро Реплянчук

Голова тендерного комітету АРМА Андрій Потьомкін розповів Слідству, що у заявці компанія «Атлант Девелоп» наголосила на досвіді управління нерухомістю. Що ж стосується брехні в документах, то всіх учасників конкурсу попереджають про наслідки. Хоча АРМА й не перевіряє «купівлю досвіду» чи справжність дипломів.

«Але попереджаємо: у випадку, якщо якась інформація виявиться брехнею, ми залишаємо за собою право вигнати компанію. Та станом на сьогодні таких випадків ще не було», — сказав він.

Також АРМА після обрання компанії управителем регулярно перевіряє її діяльність, може рекомендувати виправити якісь недоліки в управлінні або навіть розірвати договір. Усю інформацію про конкурси АРМА, зазвичай, публікує на своєму сайті, де можна знайти зразки документів і критерії відбору управителя.

Шанси на успіх

Слідство.Інфо вже розповідало, що однією з причин, чому підприємці не надто цікавляться резиденцією може бути те, що наразі немає повноцінного опису майна.

«Багато підприємців просто не хочуть зв’язуватися з цим активом, а багато просто не розуміють, як можна організувати роботу з ним», — прокоментував Слідству.Інфо нардеп Єгор Соболєв.

Однак голова тендерного комітету АРМА Андрій Потьомкін каже, що до кінця конкурсу учасників може стати більше. За його словами, резиденцією активно цікавиться бізнес.

«До нас телефонують багато підприємців, які цікавляться «Межигір’ям», уточнюють щось. Комунікації дуже багато, але практика показує, що більшість управителів подають свої заявки в останні дні», — сказав він.

Громадська організація «НПУ «Межигір’я», яка вже 5 років дбає про резиденцію, знову бере участь у відборі управителів, однак «не є суб’єктом господарювання» і має статус неприбуткової. А отже, не відповідає критеріям конкурсу.

«Навіть в уставних документах організації не вказується, що вони є суб’єктом підприємництва. Ми далеко не вперше їм на цьому наголошуємо і не можемо перестрибнути через закон», — сказав Андрій Потьомкін.

Єгор Соболєв пояснив Слідству, що ідея управління арештованим майном у тому, щоб воно могло приносити прибуток державі, поки перебуває під арештом.

«Тому тут виникають труднощі, бо громадська організація («НПУ Межигір’я» — ред.) має код неприбутковості».

Члени загону самооборони на території резиденції екс-президента Віктора Януковича «Межигір’я», в селі Нові Петрівці Вишгородського району Київської області, 22 лютого 2014 року. Фото Євгена Малолєтки / УНІАН

За словами представників «НПУ «Межигір’я», наразі вони консультуються щодо розв’язання цього питання. Поки конкурсантів лише двоє, на тлі неприбуткової громадської організації шанси на перемогу «Атлант Девелоп» видаються досить високими.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини