xcounter
Calendar Icon

«Ігри нескорених» - не лише про спорт, а й про реабілітацію людей, що повернулися з війни

15.07.2019 16:02 (Оновлено 15.07.2019 в 16:05)
Олена Степанюк, «armyinform»

​В Україні тривають відбіркові етапи до участі в міжнародних змаганнях «Ігри нескорених-2020». Цього року партнер в організації змагань — благодійний фонд «Повернись живим».

Заступниця голови фонду «Повернись живим» Ірина Турчак спеціально для «АрміяInform» розповіла про нововведення у відборі учасників до збірної України.

Ірино, Україна вже втретє братиме участь в «Іграх нескорених». Чому фонд «Повернись живим» вирішив долучитися саме цього року?

— Усе просто — два роки до цього нам не пропонували. А цього року до нас звернулося Міністерство у справах ветеранів із пропозицією. І ми погодилися.

— Яка ваша місія в цьому проєкті?

— Передусім це організаційний комітет, ми маємо бути присутні в офіційних делегаціях, також входимо до складу робочих груп. Частково це фандрейзинг (збір коштів — авт.) — пошук коштів на спорядження та інші витрати. А найбільша частина — розроблення критеріїв для оцінки учасників. Головне в цьому році — комунікація з ветеранським рухом. Дуже багато залучено ветеранів до співпраці. Все буде максимально відкрито, на сайті у вільному доступі є інформація про грошові витрати.

— Розкажіть детальніше про критерії відбору учасників.

— Цього року вперше всі учасники відбору проходитимуть чотириетапне тестування. Перший етап — анкета на сайті. Другий — це категоризація учасника, визначення того, яка в нього травма, в яких дисциплінах учасник зможе взяти участь. Це визначатиме головний лікар проєкту. Третій етап — оцінка поведінки учасника на полі. Волонтери спостерігатимуть за цим, а також асистенти тренерів (учасники збірних минулих років). У кожній дисципліні на відборі стоятиме асистент тренера (колишній член збірної) і даватиме поради учасникам. І найголовніше — з кожним з учасників буде проведено інтерв’ю. Його проводитимуть дві людини — психолог (представник від фонду «Повернись живим») і ветеран, який забезпечуватиме об’єктивність цього інтерв’ю. Ветеран ветерана завжди зрозуміє краще, психолог ставитиме запитання, а учасник може їх не так зрозуміти. І саме ветеран правильно пояснить, що мав на увазі психолог. Усі критерії розробляла наша головна психологиня Ольга Семенова. На всіх чотирьох етапах будуть залучені різні люди, тож ми уникнемо ризику, що хтось з учасників буде суб’єктивно оцінений.

— Отже, до збірної «Ігор нескорених-2020» зможе потрапити учасник із не найліпшим спортивним результатом?

— Так, цього року спортивний результат — лише допоміжний чинник, 40 % відіграватиме реабілітація. Засновник змагань принц Гаррі наголосив: «Ігри нескорених» не лише про спорт, а й про реабілітацію людей, що повернулися з війни. І, власне, в цьому році ми хочемо зробити саме так. Щоб проект допоміг учасникам реабілітуватися, перезавантажитись і почати життя з початку. Головне завдання — якнайбільше учасників повернути до нормального життя. Наприклад, якщо є два хлопці з однаковою кількістю балів, не враховуючи спортивний результат, пройде до збірної той, у кого кращі спортивні показники. Цього року вперше будуть не національні змагання, а національні збори. Всі учасники національних зборів отримають однакові медалі, вони всі стануть переможцями. Не буде золотих, срібних та бронзових медалей.

— Чи існує ймовірність того, що волонтери оцінюватимуть учасників не об’єктивно?

— Ні, волонтери відібрані нашою командою і, однозначно, серед них немає друзів учасників. Ми це відстежуємо. У кожному населеному пункті працюватимуть різні волонтери.

— Чи ставитимуть волонтери учасникам відбору якісь бали?

— Звичайно. Це буде бальна система з кожного із критеріїв відбору: бали за поведінку на полі, за спортивну та психологічну поведінку, за лідерські якості. І за підсумком усіх оцінок відбіркова комісія вирішить, чи проходять учасники далі.

— Будь-хто під час інтерв’ю зможе показати себе з найкращого боку, не відповідаючи чесно на запитання. Чи зважали ви на це?

— Професійні психологи поставлять запитання так, щоб учасник не зміг відповісти не правдиво. Крім того, кожен отримає можливість пройти інтерв’ю з психологом ще раз на національних зборах.

— Хто буде головним тренером збірної?

— Сергій Конюшок — головний тренер збірної, а Василь Вірастюк — другий тренер.

— Чи зможуть учасники взяти когось із собою до Гааги?

— Так, звісно. Кожен учасник зможе взяти з собою двох людей. Торік, наприклад, багато хлопців віддали одне місце для свого побратима.

— Хто розробляє дизайн футболок на відбіркові етапи?

— На відбори футболки розробляв ветеран Олександр Матяш.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини