xcounter
Calendar Icon

"Від психозу будуть інші хвороби". Як Лукашенко підкорив коронавірус в Білорусі

30.03.2020 13:50 (Оновлено 30.03.2020 в 13:51)
Тетяна Мельничук, «BBC-Україна»

​Коронавірус в Білорусі, якщо вірити офіційним звітам, діє, як і підлеглі Лукашенку чиновники, у суворо окреслених рамках.

У Білорусі закінчується другий тур місцевого футбольного чемпіонату й хокейний турнір за "Приз президента", трибуни на іграх досить повні.

Починається "Тиждень лісу" - щорічна акція з оновлення лісового фонду. Минулого року в ній взяли участь понад 52 тис. фахівців і волонтерів, очікуваний масштаб заходу і цьогоріч не менший.

На планові навчання відправлять три тисячі військовослужбовців, канікули у школярів розпочнуться теж за планом - з 30 березня. Дистанційне навчання у вишах - на розсуд ректорів, але міністерство освіти не радить розпускати студентів по містах і селах, щоб не рознесли заразу.

Загального карантину в Білорусі немає. Кордони країна не закрила - втім, їх закрили країни-сусіди.

За останніми даними, зараження коронавірусом виявили у 94 осіб; 32 пацієнти одужали - виписані або готуються до виписки з лікарень. Смертельних випадків немає. Хвороба загалом протікає безсимптомно або у легкій формі, стверджує МОЗ. У країні провели близько 24 тис. тестів на коронавірус.

Від часу передостаннього повідомлення МОЗ - за два дні - кількість хворих збільшилася на вісім людей; тих, що одужали - на три.

"Гормони радості"

МОЗ Білорусі не робить щоденних звітів. У останніх повідомленнях відсутня інформація, скільки людей відправили на карантин і де вони розміщені.

"Спочатку ми пробували давати більш точну інформацію. Але це призвело до того, що багато ЗМІ і представники блогосфери починали активно втручатися в особисте життя громадян, намагалися з'ясовувати, як працюють їхні підприємства, що відбувається у місті. Таким чином, вони більше сіяли панічні настрої.
Крім того, люди стали менш охоче розповідати про свої контакти, стали пізніше звертатися до медиків", - пояснив 25 березня міністр охорони здоров'я Володимир Каранік.

Міністр і відповідальні чиновники 25 березня провели онлайн-трансляцію "Твоє питання МОЗ і Міносвіти про ситуацію з Covid-19 у Білорусі", до якої долучилися понад 10 тис. користувачів.

Настя, студентка одного з мінських вишів, каже, що листівки про правила підключення до міністерського стриму роздали прямо на парах, незадовго до трансляції, наказали підключитися і порадили не соромитися у питаннях.

Спілкування з чиновниками вийшло заспокійливим і невимушеним - судячи з опублікованих і продемонстрованим пізніше по ТБ фрагментах. Студентам пояснили, чому в Білорусі не вводять карантин (наразі недоцільно); розповіли про достатнє оснащення медустанов і порадили не уникати побачень - "гормони радості підвищують імунний статус" - але дотримуватися дистанції.

Дозована інформація

Новинні програми білоруського телебачення не починаються з повідомлень про Covid-19. Після репортажів про роботу президента і весняну оранку-посівну телеглядачам пропонують "закордонний трилер" - короткий огляд про те, як складно з коронавірусом у світі.

Білоруси ж, як розповідає ТБ, зайняті волонтерською турботою про людей похилого віку (яким рекомендовано залишитися вдома) і виконують вказівку президента за тиждень освоїти масове виробництво респіраторів - марлевих пов'язок нашили вдосталь.

Єдина соціальна ТБ-реклама, яка з'явилася днями, розповідає, як уберегтися від усіляких вірусів, і лише один раз мимохідь згадує про "корону".

"Робимо це, виходячи з життя, - пояснював 24 березня президент Олександр Лукашенко. - Усяке в житті буває, але головне - не панікувати. Тому що я найбільше боюся, що люди захворіють на психоз, навіть від того, що відбувається в засобах масової інформації. Від психозу будуть інші хвороби".

Поради Лукашенко берегтися від коронавірусу чаркою, лазнею та роботою на тракторі стали мемами, водночас білоруський президент демонструє електорату власну безстрашність. Практично щодня він проводить наради з різних проблем господарської діяльності, відвідує підприємства і регіони - ані сам Лукашенко, ані люди, які його супроводжують, при цьому не використовують жодних захисних засобів.

"Маски і респіратори президент не приміряв, - повідомила "Радіо Свобода" речниця Лукашенка Наталія Ейсмонт. - Так, усі гості Палацу Незалежності знають, що руки треба мити. Миють і перед зустріччю з президентом. Ми, зрозуміло, також це робимо - набагато частіше, ніж раніше. Миє руки і президент. Проводити інші спеціальні медичні заходи у Палаці Незалежності керівник держави категорично заборонив".

Тиждень тому Лукашенко наказав КДБ розібратися із джерелами інформації, які "сіють паніку".

"Уже досить на це дивитися. Треба гарненько пройтися по цих сайтах, каналах, - заявив Лукашенко. - Необхідно розібратися з негідниками, які вкидають ці фейки. Навіщо вони людей труять?"

Без паніки

Найбільшу кількість заражених коронавірусом виявили у Мінську й обласному Вітебську.

У білоруській столиці і великих містах, за розповідями медиків і пацієнтів, у лікарнях різного профілю звільнили місця для ізоляції та лікування пацієнтів з Covid-19. У поліклініках обладнані окремі входи для людей з підвищеною температурою; рекомендовано викликати швидку при перших ознаках небезпечного нездужання.

До мінчанина Володимира Костянтиновича швидка приїхала сама - після того, як 83-річний чоловік, змучений кашлем і нездужанням, сходив до поліклініки за місцем проживання. І дільничний лікар, і бригада швидкої вирішили пенсіонера госпіталізувати. Але до ночі, після обстеження і рентгена, Володимира Костянтиновича з лікарні виписали. Тест на коронавірус не робили - або не зрозумів пенсіонер, що це за маніпуляція. Встиг додому на останньому метро.

"Сказали, гострий бронхіт, лікуватися вдома. Чи то місць для людей похилого віку шкодують, чи то бояться, що зіпсує статистику, якщо, не дай бог, що", - схвильована донька Світлана.

Старшокласниця Поліна, яка хворіла півтора місяця (лікарі лікували то ангіну, то ГРВІ), принесла до школи довідку і побачила у класі напередодні канікул лише третину учнів.

"Батьки пишуть заяви, щоб відпустили дітей за сімейними обставинами. Вчителі усе розуміють, але їм наказано навчати", - говорить дівчина. Молодшу сестру Поліни батьки відправили в село, від вірусу подалі. Самі їздять на роботу - щоправда, час початку робочого дня посунули. Уряд розпорядився розділити пасажиропотоки, щоб студенти й школярі не потрапляли до громадського транспорту разом з робітниками і службовцями.
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини