xcounter
Calendar Icon

Мізрах Ігор про те, що очікує українців вже в квітні 2021 року

10.04.2021 01:23 (Оновлено 12.04.2021 в 09:15)

Квітень 2021 року українцям запам'ятається подорожчанням долара до позначки вище 28 грн / $, новими тарифами на газ і скасуванням обов'язкової письмової прописки. Крім того, вже з наступного місяця для жінок підвищать пенсійний вік, а частина виплат перерахують.

Підвищать пенсійний вік і перерахують пенсії

Що трапиться:

* Пенсійний вік для жінок підвищать на півроку;

* Пенсії збільшать тим, хто продовжив працювати.

В Україні близько півмільйона пенсіонерів продовжують працювати офіційно. Їх стаж збільшується і з часом вони отримують право перерахувати свою виплату. Закон прописаний так, що пенсії підвищують тільки тим, у кого станом на 1 березня накопичилося 24 місяці неврахованого стажу. Саме ж підвищення пенсії відбувається з 1 квітня.

В результаті частина працюючих пенсіонерів вже з наступного місяця отримає надбавку в розмірі близько 2%. Для розуміння, при пенсії в 6 тис. гривень це близько 120 грн.

Але є і менш приємне нововведення.

1 квітня відбудеться останній етап підвищення пенсійного віку для жінок - з 59,5 до 60 років. Жінки, що народилися до 1 квітня 1961 року, ще в 2021-му можуть виходити на заслужений відпочинок з 59,5 років. Вже з 1 квітня вік виходу на пенсію складе 60 років.

Рішення про поетапне підвищення пенсійного віку прийняли ще в 2011-му. З того моменту щороку вимога до віку жінок збільшується на півроку. В результаті вже в 2021-му відбудеться останній етап підвищення.

Важливо також відзначити, що і в 60 років зможуть вийти на пенсію далеко не всі українки. Для цього також потрібно виконати вимогу щодо стажу, який щорічно збільшується на 12 місяців, поки у 2028-му не досягне 35 років. Зараз вчасно виплату можуть отримати ті, у кого є хоча б 28 років стажу.

Нові тарифи на газ

Що трапиться:

* Кабмін перестане контролювати тарифи;

* Деякі постачальники різко підвищать ціни.

З першого квітня 2021-го постачальники газу можуть встановлювати будь-які ціни на блакитне паливо без обмеження Кабміну. В результаті цього кілька компаній прийняли рішення підняти тариф з 6,99 до 8,25-8,85 грн за куб.

Так, наприклад, постачальник "Маргаз" запропонував ціну 8,25 гривень, а "Азовгаз" - 8,85 грн за кубометр. В результаті цього сім'я, яка, наприклад, використовує 200 кубометрів газу на місяць і зараз платить тисячі триста дев'яносто вісім грн, після підвищення, як клієнт "Азовгаза" і "Маргаза" платитиме вже 1 770 і 1 650 грн відповідно.

До 1 квітня Кабінет міністрів обмежував максимальний тариф на газ. Він не міг становити більше 6,99 грн. Однак вже з наступного місяця постачальників ніхто не контролює. Вони мають право продавати населенню блакитне паливо за тією ціною, яку вважають обґрунтованою.

Крім того, вже з 1 травня українців переведуть на річні тарифи. За бажанням можна буде повернутися до місячних цін. Річний тариф за різними оцінками також може скласти близько 7-8 грн у окремих постачальників.

Подорожчають пологи

В Україні з 1 квітня 2021 року вартість пологів виросте на 2 тисячі гривень і становитиме 10 382 гривні. Про це йдеться в постанові Кабінету міністрів №133. І за кесарів розтин, і за фізіологічні пологи Нацслужби здоров'я (НСЗУ) платить лікарням однаково.

У той же час лікарні, які надають допомогу новонародженим, отримуватимуть різні підвищувальні коефіцієнти. Зокрема, тариф виросте до 113 725 грн для недоношених дітей з вагою до 1,5 кг, а для немовлят вагою понад 1,5 кг складе 25 115 грн.

Крім того, передбачений окремий пакет на ведення вагітності в амбулаторних умовах. Для цього НСЗУ і лікарні укладуть нові контракти. Завдяки цьому породіллі зможуть безкоштовно пройти всі спостереження вагітності - від постановки на облік до розробки індивідуального плану ведення вагітності та його виконання. Також можна буде здати лабораторні аналізи і зробити обстеження.

Прописку скасують

В Україні скасують штамп про місце реєстрації в паспорті (прописку). Замість цього буде працювати електронний реєстр, з якого чиновники повинні будуть самі отримувати інформацію про адресу постійного проживання. У тестовому режимі нововведення запрацює вже з 1 квітня.

"Уже з квітня вводимо експериментальний проект з електронної пропискою. Протягом року до експерименту приєднаються найбільші українські міста. Зміна місця реєстрації - найпопулярніша державна послуга в Україні. Ми довго шукали рішення, як її цифровізувати, і, нарешті, знайшли його. Зараз Мінцифра проводить глобальну реформу цього напрямку. Працюємо над розробкою електронної послуги зі зміни місця реєстрації - онлайн в кілька кліків", - розповіли в Мінцифрі.

Щоб оформити реєстрацію, потрібно буде зайти в додаток або на портал і заповнити за 10-15 хв. заяву. А сам власник житла повинен буде підтвердити ваш запит. Послуга буде надана протягом доби. Через "Дію" власник житла отримає повідомлення і зможе дати згоду прямо зі смартфона. А якщо ви переїдете в інше місце, то ви також легко зможете виписатися.

Крім того, в квітні стартує призовна кампанія в армію. На службу заберуть 14 тис. 246 українців. В цілому квітень 2021 року може запам'ятається не тільки зростанням цін і подорожчанням долара, але і закінченням опалювального сезону і зниженням витрат на комуналку.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини