xcounter
Calendar Icon

Суперсхема. Київрада віддасть оточенню Супруненка півгектара в Голосієво для будівництва ЖК

15.09.2021 10:47 (Оновлено 15.09.2021 в 10:47)
Ірина Шарпінська, «Наші гроші»

Три кроки схеми: 1. Внести в державний реєстр неіснуючі сараї; 2. Без жодних дозволів побудувати ці сараї 3. Взяти землю в Київради навколо сараїв для будівництва ЖК.

На одній з найближчих сесій Київради депутати збираються розглянути проект рішення про передачу ТОВ «Менаполіс» в оренду 0,55 га на вул. Голосіївській, 13-Д для «реконструкції будівель і споруд під житловий комплекс». Тільки от «реконструювати» будуть три «сараї», зведені спеціально під цю історію.

Ці «сараї» є вкрай важливими, адже без них передача ділянки в оренду була б незаконною відразу з двох причин.

1) Передача земельної ділянки комунальної власності в оренду можлива виключно за результатами земельних торгів, крім ряду виключень, встановлених ст. 134 Земельного кодексу. Будівлі у приватній власності і є одним із таких виключень.

2) Наразі ще не затверджено ні зонінгу, ні детального плану території, без яких передача в оренду для містобудівних потреб заборонена (ст. 24 закону «Про регулювання містобудівної діяльності»). Втім, знову є виключення – це обмеження не поширюється на випадки, коли на ділянці без ДПТ розташовується будівля, що перебуває у власності.

На вул. Голосіївській, 13-Д три «сараї», які належать «Менаполісу», були збудовані протиправно – про це свідчать матеріали кримінального провадження Нацполіції. Більше того, так виглядає, що зареєстрували їх в державних реєстрах ще до того, як вони з’явились.

І тепер вже можна переходити до так званої «туалетної схеми», коли забудовникам, щоб отримати привабливу ділянку, достатньо мати у власності туалет/сарай/гараж на її території.

Три «сараї» на 53 кв м, під які чиновники віддають понад півгектара

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту рішення, на ділянці, яку «Менаполіс» хоче отримати в оренду, розташовані будівлі, нібито куплені фірмою 6 лютого 2019 року:

  • склад матеріалів площею 11,4 кв м
  • виробнича ремтехмайстерня площею 39,8 кв м
  • будівля трансформаторної підстанції площею 2 кв м

Площа ділянки, яку планують віддати в оренду під житловий комплекс, становить 0,55 га, що у понад сто разів перевищує загальну площу усіх трьох будівель.

Будівництво «сараїв» без дозволів і обізнаність чиновників

Ці три споруди були збудовані лише на початку 2019 року. Це чітко видно за даними Google Earth. Ось знімок за вересень 2018 року, коли ділянка на вул. Голосіївській, 13-Д вільна від забудови.

А ось знімок за березень 2019 року, коли на ділянці вже видніються три невеликі споруди. Нагадаємо, що «Менаполіс» придбав їх у лютому 2019-го.

Те, що цих трьох споруд не існувало до початку 2019 року, вказується також у матеріалах кримінального провадження Нацполіції, що розслідується за статтею «самоправство» (ст. 356 КК). За даними слідства, забудовник самовільно використав ділянку на вул. Голосіївській, 13-Д і провів на ній будівельні роботи без дозвільних документів.

Слідчі встановили, що за документами «Менаполіс» купив приміщення у ТОВ «Міськжитлобуд», яке, у свою чергу, нібито купило їх у ДП «Спеціалізоване управління №2» ВАТ «Будмеханізація» у жовтні 2015 року (усі три фірми між собою пов’язані – див. нижче), що зареєстрував держреєстратор Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції в місті Києві О.В. Коркішко. Ми кажемо «нібито», оскільки за даними Google Earth цих будівель у 2015 році не існувало. Ось знімок за вересень 2015-го.

Не існувало цих будівель також ні у 2017 році, ні у 2018-му. Так, слідчі пишуть: «оглядом місця події, проведеним 20 листопада 2017 року встановлено, що на ділянці по вул. Голосіївська, 13-Д будь-які споруди чи їх ознаки фактично відсутні. Повторним оглядом місця події від 11 січня 2019 року на вказаній ділянці зафіксовано знаходження тільки металевої битовки».

Про відсутність будь-яких приміщень на ділянці станом на 6 грудня 2018 року поліції повідомили також у Голосіївській районній в місті Києві державній адміністрації. У подальшому РДА фіксувала факт самовільного встановлення будівельної огорожі невідомими особами і станом на січень 2019 року – будівництво капітальних споруд. РДА тоді звернулося до ДАБІ України щодо проведення перевірки правомірності цих робіт.

Даних про проведення перевірки ДАБІ нема. Разом з тим поліція встановила, що в Департаменті Державної архітектурно-будівельної інспекції у місті Києві відомості щодо видачі/реєстрації документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів на вул. Голосіївська, 13-Д відсутні.

Також слідчі наводять інформацію Департаменту земельних ресурсів КМДА, який зазначив, що під час обстеження ділянки на вул. Голосіївській, 13-Д виявив ознаки її самовільного зайняття. Варто наголосити, що саме в.о. цього Департаменту Валентина Пелих разом із заступником голови КМДА Петром Оленичем наприкінці червня цього року зареєстрували проект рішення про передачу ділянки в оренду «Менаполісу». Спочатку хотіли передати на 5 років, але у липні земельна комісія збільшила строк оренди до 15 років.

На всі три будівлі на вул. Голосіївській, 13-Д суд за клопотанням слідчих у квітні 2019 року наклав арешт із забороною вчиняти будь-які дії зі спорудами, а також проводити будь-які роботи на ділянці. Однак, у січні цього року слідчий суддя за клопотанням «Менаполіса» скасував арешт будівель і всі заборони, посилаючись, зокрема, на те, що у провадженні, яке розслідується з 2016 року, досі так і не пред’явлено жодної підозри.

Замість знесення «сараїв» – отримання землі під новий ЖК

Якщо будівлі на вул. Голосіївська, 13-Д були самочинно збудованими, то це має бути встановлено посадовою особою державного архітектурно-будівельного контролю, тобто у нашому випадку – представником Департаменту з питань ДАБК м. Києва. Ця особа видає припис про усунення порушень, а в разі невиконання цих вимог – подає до суду, який постановляє знести самочинно збудовані об’єкти. На сьогодні у судовому реєстрі відсутні дані про такий позов щодо об’єктів на вул. Голосіївській, 13-Д.

Натомість чиновники дуже оперативно, практично одразу після зняття арешту з «сараїв» у січні цього року, почали процес землевідведення для реконструкції будівель і споруд, тобто трьох самовільно збудованих приміщень, під житловий комплекс неподалік від ст. м. «Деміївська».

Власником і керівником ТОВ «Менаполіс» є Вікторія Зінич. Ця фірма була створена 30 січня 2019 року, тобто за тиждень до реєстрації за нею будівель на вул. Голосіївській, 13-Д.

Зінич до квітня цього року володіла ТОВ «Закупівлі» і ТОВ «Закупівлі ком», власником яких замість неї стало АТ «ЗНВКІФ «Асвіо Капітал» Вячеслава Супруненка – екс-депутата Київради, колишнього зятя екс-мера Києва Леоніда Черновецького. Його брат Олександр Супруненко був депутатом Київради і депутатом Верховної Ради України, у 2019 році він знову балотувався до парламенту як самовисуванець, проте згодом зняв свою кандидатуру.

Фірми «Закупівлі», «Закупівлі ком» і «Менаполіс» зареєстровані за однією адресою: м. Київ, вул. Ізюмська, 5-Б.

За даними Youcontrol, Зінич також у 2016-2019 рр була співвласником ТОВ «УХП-Експлуатація» разом із ПАТ «Укрхудожпром», співвласниками якого на раніше були брати Супруненки. З 2019 року основним власником «Укрхудожпрому» є ТОВ «КУА «СіПіДжі Ассетс Менеджмент», пов’язане із Супруненками. «Укрхудожпром» зареєстрований на вул. Ізюмській, 5 у Києві. У свою чергу «УХП-Експлуатація» було зареєстроване і на вул. Ізюмській, 5, і на вул. Ізюмській, 5-Б.

Власниками ТОВ «Міськжитлобуд» є Тетяна Капишинська і Віталій Пенськой. За даними Youcontrol, Капишинська у 2008-2017 роках була співвласницею ПП «Елітбуд-Україна» і ТОВ «ФК «Альянс-Інвестбуд» разом із ПАТ «Актеон-Ф», власником якого у 2015-2017 рр було КУА «СіПіДжі Ассетс Менеджмент». ТОВ «Міськжитлобуд» зареєстроване в офісі на вул. Тверській, 6, як і щонайменше дві компанії Олександра Супруненка, які він задекларував.

Дочірнє підприємство «Спеціалізоване управління № 2 «ТОВ «УБК Будмеханізація» було ліквідоване у 2019 році в процесі банкрутства. Власником ТОВ «УБК Будмеханізація» є все те ж КУА «СіПіДжі Ассетс Менеджмент».

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини