xcounter
Calendar Icon

«Банкопад»: як зберегти заощадження?

30.08.2016 12:32
Олександра Журко, «Обозреватель»

​Рано чи пізно перед кожним пересічним громадянином постає питання: де зберігати грош

Банківських установ в Україні дуже багато, і кожна із них намагається не втратити свого клієнта.

Проте перш ніж зважитися на такий серйозний крок, необхідно зважити всі "за" та "проти". Ось базові правила для кожного громадянина, який хоче свої заощадження примножити, а не втратити.

Вибір банку

Вас повинні насторожити банки, які пропонують занадто високі відсотки порівняно із іншими банківськими установами. Банк, який стабільно відчуває себе на ринку, не буде пропонувати відсотки за депозитами набагато вище, ніж середньо ринкові. Якщо такий договір вам пропонують укласти, будьте уважними: скоріше за все банку бракує коштів.

Раджу почитати про банк, якому плануєте довірити свої грошові кошти в інтернеті. Перевірте, чи не переповнена мережа скаргами на даний банк, а реєстр судових рішень – рішеннями про стягнення грошових коштів із банківської установи.

Сума вкладу

Максимальна сума відшкодування коштів за вкладами становить 200 тисяч гривень – це граничний розмір на одну фізичну особу, незалежно від того, чи має вона один або більше вкладів у одному банку. Фонд гарантування вкладів гарантує кожному вкладнику банку відшкодування коштів у розмірі його вкладу разом з відсотками, нарахованими на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку.

Таким чином, в одному банку бажано не зберігати більше 200 тисяч гривень. Навіть якщо в одному банку у вас буде декілька депозитних договорів на суму менше, ніж 200 тисяч гривень кожний, у випадку банкрутства банку, вам повернуть лише 200 тисяч гривень.

Єдиний банк в України, що має закріплену Законом України "Про банки і банківську діяльність " державну гарантію повного збереження грошових коштів громадян, довірених банку, є Ощадбанк.

Вибір типу (виду) депозиту

Усі депозити можна умовно поділити на декілька типів:

- класичний або звичайний депозит – вкладник не має можливості ні поповнювати депозит, ні знімати грошові кошти з рахунку;

- депозит з можливістю довкладення грошей на рахунок - можна поповнювати рахунок, але знімати гроші не можна;

- депозит з можливістю довкладення і часткового зняття - можна як поповнювати рахунок, так і знімати гроші з рахунку.

Укладення договору банківського вкладу

Уважно ознайомтеся із запропонованим вам договором банківського вкладу. Переконайтеся, що договір укладається саме із банком, а не з кредитною спілкою, товариством та ін.

Переконайтеся, що на договорі банківського вкладу стоїть "живий" підпис уповноваженої особи банку та печатка банку.

При внесенні готівки обов’язково вимагайте оригінал документу, що підтверджує внесення останньої.

Звичайно, при підписанні договору бажано звернутися за правовою допомогою до фахівця. Це однозначно допоможе вам не помилитися у виборі та примножити власні заощадження.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини