xcounter
Calendar Icon

Е-декларування під загрозою скасування у Конституційному Суді

19.12.2016 10:12

​22 грудня Конституційний Суд розглядатиме відповідності е-декларування Конституції України.

22 грудня Конституційний Суд розглядатиме відповідності е-декларування Конституції України. З проханням визнати неконституційними положення закону про е-декларування до нього звернулись ще в грудні 2015 року 48 народних депутатів, в основному – колишні соратники президента-втікача Віктора Януковича.

Половина із них – члени міжнфракційного депутатського об'єднання "Заборонено забороняти". З 36 депутатів-членів об'єднання 25 голосували за закони 16 січня, 24 – попросили КСУ скасувати люстрацію, 24 – попросила КСУ скасувати е-декларування. Тобто об'єднались для того, щоб разом боротись проти України.

Парламентарі просять визнати неконституційними (фактично – скасувати) обов'язок декларувати: майно членів родини, об'єкти незавершеного будівництва, цінне рухоме майно, готівкові кошти, фінансові зобов'язання, відомості про суттєві зміни у майновому стані та відомості про об'єкти декларування, що належать третім особам, але якими користуються декларант або члени його родини.

Окрім того, нардепи просять заборонити Національному агенству з питань запобігання корупції:

- користуватись реєстрами та інформаційними базами для перевірки декларацій;

- визначати точність оцінки задекларованих активів під час повної перевірки декларацій;

- проводити моніторинг способу життя за заявами громадян, зі ЗМІ та інших джерел інформації.

Також парламентарі фактично вимагають закрити вільний цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій та скасувати кримінальну відповідальність за декларування завідомо недостовірних відомостей у деклараціях.

Іншими словами - скасувати все те, що є цінного в системі е-декларування і завдяки чому їх реально можна буде притягнути до відповідальності.

Аналіз подання свідчить, що підстав для визнання цих положень закону неконституційними немає. А відсутність правового обгрунтування щодо більшості оспорюваних положень взагалі робить їх невідповідними вимогам, передбаченим Конституцією України та Законом України "Про Конституційний Суд України". Регіонали дуже "ліниво" написали це подання – очевидно, розраховуючи, що для ручного КСУ і цього буде достатньо.

А небезпека залишається високою, оскільки третина чинного складу Суду фігурує у кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України за винесення завідомо неправосудних рішень. Фактично, доля е-декларування зараз знаходиться в руках тих, хто в 2010 надав необмежені повноваження Януковичу. Враховуючи, що рішення КСУ неможливо ні відмінити, ні оскаржити, це робить КСУ єдиним органом, який може скасувати будь-який закон в Україні. Не дивно, що Президент Порошенко попри пряму вимогу парламенту, за яку сам і голосував, за 2 роки так і не звільнив суддів, зокрема, Голову суду Юрія Бауліна.

Чи використає Президент свій вплив на Конституційний суд, щоб зробити щедрий подарунок корупціонерам?

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини