xcounter
Calendar Icon

Cубсидії – шлях в нікуди

11.08.2017 13:00
Андрій Павловський, «Лига.net»

​Анонсовані Порошенком і Гройсманом плани «монетизації » і верифікації субсидій, ще раз засвідчили патовість урядової субсидійної політики.

Ще нещодавно міністр соцполітики Рева радісно повідомляв, що субсидії оформили більш ніж 6.5 млн. родин (це майже 50% від усіх домогосподарств, в Європі цей показник не перевищує 5-10%), а після подальшого підвищення тарифів 70% населення України не зможе за власне житло.

На абсурдність ситуації, коли дві третини українських родин вимушені звертатися за субсидіями неодноразово звертали увагу експерти міжнародних фінансових організацій.

Тепер же уряд взявся за допомогою верифікації (перевірки) зменшити кількість отримувачів субсидій. Уряд планує забирати субсидії: через наявність двомісячної заборгованості, невказаний в декларації додатковий дохід родини, покупки на 50 тисяч. Сюди ж належить ускладнення і погіршення умов для отримання нових субсидій.

Нинішня субсидійна політика уряду абсурдна і безвихідна

Водночас соціальні інспектори отримали розширені повноваження – аж до права без попередження заходити до житла отримувачів соціальної допомоги і перевіряти їхній рівень життя.

Крім того скасовується розпропагандована Гройсманом розстрочка оплати комунальних послуг.

Урядове зобов’язання перед МВФ щодо монетизації субсидій перетворилось в черговий раз на підміну понять і профанацію. Замість того, щоб видавати на руки населенню повний розмір субсидії – уряд планує монетизувати тільки зекономлені залишки.

Нинішня субсидійна політика уряду абсурдна і безвихідна:

По-перше, діюча субсидійна схема шахрайська - грошей люди на руки не отримують, субсидійні кошти напряму осідають на рахунках приватних монополій;

По-друге, субсидійна система вбиває енергозбереження і енергоефективність - в зниженні споживання енергоресурсів не зацікавлені як монополісти так і споживачі;

По-третє, субсидії сприяють тінізації економіки - зараз до работодавців масово звертаються робітники з проханням показувати занижену зарплату, тому що чим менша зарплата тим більше розмір субсидії.

В європейських країнах державна субсидійна допомога як правило надається непрацездатним: інвалідам, безробітним, багатодітним родинам і малозабезпеченим пенсіонерам, але аж ніяк не працюючим.

В Україні, за даними Мінсоцполітики. Серед отримувачів субсидій 50% - люди, які працюють.

За європейськими соціальними нормами витрати на комунальні послуги, як правило, не перевищують 10% від місячного доходу родини ( у нас – близько 50-60%).

Хибна політика масового субсидування принижує людську гідність працюючої людини, породжує утриманські настрої у суспільстві, провокує тінізацію трудових відносин.

Ми є свідками абсурдного збільшення бюджетних видатків на субсидії, якщо у 2014 році їх обсяг був на рівні 5,8 млрд. грн., у 2015 році – 17 млрд грн., у 2016 - 40 млрд, то у цьому році і 47 млрд не вистачило і на останній сесії Верховна Рада додала ще 14 млрд грн, на наступний рік планується близько 80 млрд. грн, ще декілька років таких "реформ" і на субсидії будемо витрачати більшу частину державного бюджету - куди це нас приведе?

Нинішня субсидійна політика уряду абсурдна і безвизідна

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини