xcounter
Calendar Icon

Коли закінчиться війна з Росією?

26.09.2017 13:21
Александр Савченко, «Обозреватель»

​Щоб відповісти на це питання, треба спочатку з'ясувати чому ця війна розпочалася.

За що воюють Путін, Кремль, Росія, росіяни? В своїй книжці "Антиукраїнець" така відповідь дана. Далі наведу її головні ідеї.

Чому починаються війни між державами (націями)? Відповідь залежить від статусу держав. Їх три: звичайні держави, імперії, ключові держави цивілізацій. Причини війн між звичайними державами досить добре описав Норман Енджелл, видатний англійський пацифіст, лауреат Нобелівської премії миру: "Нації змагаються не лише через спільні матеріальні інтереси, але й часто через зовсім не економічні причини: через марнославство, через змагання, через гордість, через бажання бути першими, займати чільне місце в світі, володіти міццю та престижем або ж просто через ненависть до народу, який не схожий на них; через надмірну образливість, через бажання, чого б це не коштувало, здолати суперника, через вроджену ворожість, яка існує між двома націями, через засліплення ненавистю; через переконання, що люди і нації завжди між собою воювали і будуть воювати, тому що така їх природа, як і всіх інших представників живого світу".

Імперії, без сумніву, можуть розпочати війну на підставі наведених вище причин, але головна причина для них — принципово інша: вони розпочинають війни для захисту порядку, демократії, прав людини… Більшість українців, і громадян звичайних держав подумають, що я жартую, але це не так. Нам всім треба зрозуміти логіку дій і мотивів імперій. Найкраще її описав німецький політолог Герфрід Мюнклер: "Імперії — це не просто великі держави, вони розвиваються за власними за- конами. Держави пов’язані порядком, який створюється ними спільно з іншими країнами, — і тому змінювати його вони самостійно не можуть. Імперії, навпаки, вважають себе творцями і гарантами порядку, який залежить виключно від них самих. Цей порядок створюється ними для захисту від хаосу, в якому вони бачать постійну загрозу, і цей порядок вони зобов’язані захищати". Саме тому Росія, і що головне, — росіяни, щиро вважають, що вони не лише мають право, але і зобов’язані розпочати війни в Молдові, Грузії, Україні і навіть в Сирії для захисту демократії та порядку в цих країнах. Без них там буде хаос, анархія… Є лише одна проблема: а чи є зараз Росія імперією? Якщо так, то вона має право на такі дії, якщо ні, то дії Росії інші країни будуть вважати неправильними. Ба більше: за такі дії Росію необхідно покарати. Те, що дозволено Юпітеру, не дозволено бику. Саме тому Барак Обама завжди підкреслю- вав, що Росія є звичайною регіональною державою. Але Путін чомусь брутально ігнорував такі тонкі натяки Барака Обами.

Може, він, Путін, дійсно має підстави для такої зухвалої поведінки, яку, до речі, майже одностайно схвалюють росіяни? І це дійсно так. Росія не імперія, але вона ключова країна ще більш потужної світової структури: цивілізації. Справа в тому, що ключові країни цивілізацій можуть розпочинати війни на підставі причин як звичайних країн, так і імперій, але головна причина війн цивілізацій — це цінності. Саме за цінності змагаються та воюють цивілізації, — і Росія тут не виключення.

Отже, війна закінчиться лише у випадку коли Путін, Кремль, Росія і росіяни змінять свої московсько-православні цінності на цінності західної цилівізації.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини