xcounter
Calendar Icon

Немає часу гратися: все більше важкохворих стають у «чергу життя»

14.11.2017 17:07
Юрій Андреєв, «Facebook»

​Цього тижня Верховна Рада України розглядатиме проект Державного Бюджету на 2018 рік.

І саме зараз потрібна максимальна мобілізація усіх народних депутатів щоб не допустити повтору ситуації із лікування громадян за кордоном.

Вкотре наголошую, що ця програма створена для того, щоб врятувати життя звичайних українців, яким не можуть допомогти українські медики. Це НЕ лікування олігархів чи чиновників. Це шанс на порятунок для звичайних українців. Наші громадяни вимушені їхати за кордон, щоб зробити пересадку кісткового мозку, серця, нирки, печінки, легень, пройти курси хіміотерапії препаратами, які не зареєстровані в Україні. Згідно чинного законодавства, держава гарантує оплату такого лікування у зарубіжних клініках, якщо воно не можливе в Україні.

У 2017 році парламент виділив на програму Лікування за кордоном 203 мільйони гривень. Ці кошти закінчились вже до початку літа. 74 пацієнти змогли відправитись на лікування. Але в очікуванні оплати таких операцій залишались більше 100 українців. З 12 липня цього року, разом із родичами важкохворих, ми виходили під стіни Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я, Адміністрації Президента та парламенту. Ми просили лише одного – дати шанс на життя важкохворим українцям. Ми змогли досягти результату, нам почули…частково – 186 мільйонів. Ще 47 пацієнтів отримали шанс на життя.

Станом на 23 жовтня, на обліку МОЗ перебуває 86 осіб, що потребують операцій за кордоном. Для їхнього лікування необхідно більше 278 мільйонів гривень. Ще 42 заяви від важкохворих перебувають на розгляді. За попередніми розрахунками МОЗ для цих 42 осіб потрібно 130 мільйонів гривень. Тобто, реальна потреба до кінця 2017 року – 408 мільйонів гривень! Проте, за пропозицією Уряду, минулого тижня парламент виділив 238 мільйонів гривень.

За підрахунками ГО «Національний рух «За трансплантацію», цих коштів (238 мільйонів) вистачить на 70 пацієнтів… Інші чекатимуть наступного бюджетного року.

Наразі, проектом Держбюджету-2018 передбачено 389 мільйонів гривень на програму Лікування за кордоном. Ми звертаємося до народних депутатів внести зміни до фінансування програми КПКВК «Лікування громадян України за кордоном» у розмірі 627 мільйонів 948 тис. 900 гривень (203 948,9 + 186 000 000 + 238 000 000). Це дозволить оперативно профінансувати лікування тим пацієнтам, які зараз перебувають на обліку МОЗ, але коштів у цьому році на них не вистачить.

Черга пацієнтів щодня збільшується. Адже все більше людей дізнаються, що мають гарантоване державою право на порятунок. Щодня мені та іншим родичам важкохворих, пишуть десятки людей, які дізнаються про державну програму, і дивуються, адже по 10-15 років перебувають на діалізі! Збільшення кількості пацієнтів говорить тільки про одне – потрібно впроваджувати трансплантологію в Україні. Ми щороку платимо зарубіжним клінікам мільйони гривень. Це шалені гроші, за які тут, у нас, можна пролікувати втричі більше людей! Наголошую, що наразі існування програми лікування за кордоном є вимушеним кроком та останнім шансом для сотень людей. І збільшення кількості пацієнтів на обліку має показати владі, що немає часу гратися. Потрібно рішуче діяти!

На 2018 рік МОЗ просить 112 мільйонів на пілотний проект по трансплантації. Зараз важко сказати, чи вистачить цих коштів, адже МОЗ вперто не каже, на що будуть витрачені ці гроші. Ми вважаємо, що процес впровадження трансплантології має йти паралельно із лікуванням за кордоном і фінансування теж має бути аналогічним.

Національний рух "За трансплантацію" готовий допомогти в організації процесу. Зараз ми спілкуємося із багатьма закордонними клініками, найкращими лікарями, які рятують наших громадян. Вони готові вчити наших лікарів, готові приїхати і показати, розповісти, допомогти! Потрібно лише бажання української влади!

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини