xcounter
Calendar Icon

Цілий букет смертельних захворювань - переливання крові в Україні стане смертельно небезпечним

13.12.2017 13:25
Ольга Богомолець, «Украинская правда»

Замість плану стратегічного розвитку донорства у воюючій країні ми отримаємо подальшу деградацію надважливого напрямку медицини.

Урядова політика "економії на життях" та катастрофічне недофінансування розвитку донорства крові та її компонентів в бюджеті на 2018 рік – призведе до того, що переливати кров в Україні стане ще більш небезпечно.

Разом з рятівною кров'ю кожен реципієнт може отримати цілий букет смертельних захворювань. Це не тільки СНІД, гепатит чи сифіліс, але й герпес, токсоплазмоз, інфекційний мононуклеоз, бруцельоз та багато інших хвороб.

Вже сьогодні якість донорської крові знаходиться нижче критичного мінімуму. Будь-які гарантії її безпечності відсутні, адже перевірка її якості досі здійснюється застарілими методами, які в розвинутих країнах вже давно не використовуються. Плазма крові та її компонентів не знешкоджується від небезпечних вірусів, а тест-системи нездатні своєчасно виявити їх.

Надалі ситуація тільки погіршуватиметься. Адже у бюджеті на наступний рік на закупівлю лікарських засобів і виробів медичного призначення для забезпечення розвитку донорства крові та її компонентів передбачено лише 20,8% від потреби – 160,9 млн. гривень замість необхідних 771,8 мільйонів.

В той час, як світ давно вже перейшов до генотестування донорської крові на рівні ДНК, ми не фінансуємо стратегічну галузь для держави. А це означає подальше збільшення ризиків і для безпеки країни і для кожної людини, яка зможе "підхопити" небезпечну хворобу під час переливання.

На жаль, уряд не дослухався до пропозицій фахівців, до рекомендацій Комітету ВР з питань охорони здоров'я, та вирішив максимально урізати видатки на цю сферу. Відтак, замість плану стратегічного розвитку донорства у воюючій країні ми отримаємо подальшу деградацію надважливого напрямку медицини.

Спостерігати за знищенням донорства в Україні ми не маємо права. Адже у випадку загострення бойових дій чи виникнення надзвичайних ситуацій, людям навіть не вистачить крові для екстреного переливання. А та, яка буде в наявності – може загрожувати зараженням.

Тому в наступному році я буду продовжувати добиватися внесення змін до бюджету, збільшення видатків на розвиток донорства крові та впровадження нових технологій її перевірки та обробки.

Паралельно уряд має змінити свою стратегію в галузі донорства та почати залучати інвестиції для побудови підприємств з переробки крові в рамках державного та приватного партнерства.

Сьогодні в нас є лише одне монопольне приватне підприємство, яке переробляє донорську кров і експортує її продукти. Нові підприємства з сучасними технологіями контролю якості крові та її збору і переробки могли б створити всю лінійку якісних продуктів, необхідних сьогодні для країни.

На жаль, розраховувати на державницький та стратегічний підхід наших можновладців сьогодні неможливо. Тому доведеться весь час нагадувати їм, для чого їх призначили на відповідальні посади.

В нашій державі будь-які поступки від влади для людей треба вигризати зубами. Це є прямим наслідком того, що на керівні посади приходять люди, які не мають якісних професійних навичок державного управління та стратегічного розвитку. Люди, для яких не важливі безпека і життя інших людей в нашій країні.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини