xcounter
Calendar Icon

Аліменти платитимуть відповідальніше: нові правила

06.02.2018 13:35

​6 лютого 2018 року набирає чинності закон #ЧужихДітейНеБуває, яким посилено відповідальність за невиконання обов’язку по сплаті аліментів, причому не тільки щодо дітей, а й на утримання одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї.

Погодьтесь, що тих, хто вразливіші, тих, хто залежні від сильніших, потрібно захищати, і це спільна відповідальність також і для держави. Тому Міністерство юстиції та окремі народні депутати вийшли з ініціативою посилити забезпечення прав дітей на аліменти, зокрема в рамках проекту «Я маю право!».

З одного боку, закон передбачає посилення відповідальності тих безвідповідальних осіб, які не платять аліменти. З іншого боку, зрозуміло, що сплату аліментів слід заохочувати, це має стати модно, стати правильно, а окремі онлайн-сервіси юстиції спрямовані на спрощення виявлення і сплати заборгованостей.

1. Не платиш – працюй

Закон впроваджує новий вид адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт, які боржник виконуватиме у вільний від роботи чи навчання час. Які це будуть роботи, визначатимуть органи місцевого самоврядування. За наявності заборгованості понад шість місяців, може бути адміністративне стягнення у вигляді виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин.

2. Не хочеш працювати – адмін арешт

Якщо порушник ухиляється від виконання суспільно корисних робіт, то строк невиконаних суспільно корисних робіт може бути замінений адміністративним арештом, з розрахунку: одна доба арешту = 15 годин невиконаних суспільно корисних робіт, але не більше 15 діб.

3. Безвідповідальний до дітей – маєш менше прав

Боржника по аліментам, може бути тимчасово обмежено:

- у праві виїзду за межі України;

- у праві керування транспортними засобами;

- у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю;

- у праві полювання.

Ці обмеження носять тимчасовий характер – до погашення боржником заборгованості в повному обсязі.

4. Боржник не зможе маніпулювати наданням згоди на виїзд дитини

Надано право тому із батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішувати питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку - за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості зі сплати аліментів більше ніж за шість місяців. Така довідка видається органом державної виконавчої служби на вимогу стягувача протягом десяти днів і дійсна протягом одного місяця з дня її видачі.

5. Кримінальна відповідальність за злісне ухилення від аліментів

Відповідно до ст.164 Кримінального кодексу України встановлено кримінальну відповідальність за злісне ухилення від сплати аліментів, а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні. Може бути застосоване одне із таких покарань:

- громадські роботи на строк від 80 до 120 годин;

- арештом на строк до трьох місяців;

- обмеження волі на строк до двох років.

Злісними неплатниками аліментів визначаються боржники, які вчиняють будь-які дії, спрямовані на невиконання рішення суду, які призвели до виникнення заборгованості із сплати аліментів сукупно за три місяці. Це, наприклад, приховування доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця, приватного виконавця тощо.

Реалізація державної політики в сфері посилення захисту дітей не обмежується лише прийняттям закону, а передбачає і ряд заходів для його ефективної реалізації. Зокрема, буде створено окремі спеціальні групи виконавців судових рішень для ліквідації заборгованості зі сплати аліментів. Крім того, реалізовується правопросвітницька кампанія в рамках проекту «Я маю право», яка має на меті розказати громадянам про нові правила сплати аліментів, та заохотити робити це добровільно.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини