xcounter
Calendar Icon

Три міфи про Антикорупційний суд

29.05.2018 16:08
Вадим Денисенко, «Facebook»

Антикорупційний суд - це потрібна і правильна річ. Але очікування від нього завищені.

Настільки завищені, що ми маємо всі шанси отримати зворотний ефект, коли стане ясно, що до викорінення корупції він має мінімальне відношення.

Українці мають одну страшну психологічну проблему, яку я для себе називаю «ефектом таблетки». Ми вважаємо, що випивши таблетку від головного болю, ми навіки вирішуємо всі проблеми. Саме тому у нас весь час завищені очікування щодо тих чи інших розпіарених речей.

Саме такою таблеткою від корупції ми зараз вважаємо антикорупційний суд ( рік тому це були електронні деклараціі). Чи стане цей суд панацеєю? Безумовно ні. Але нам так хочеться вірити в казку, що навіть найадекватніші експерти вже вірять в те, що антикорупційний суд відразу знищить все зло. Я зібрав три найбільш розповсюджених міфа про цей суд для того, щоб бодай якась частина читачів почала більш тверезо дивитися на речі.

Перший міф: Іноземці відберуть найчесніших суддів.

Це лише частково правда, бо іноземці люди, які не знають мови і навряд чи мають подібний досвід роботи. Судді будуть різними і дуже компетентними і не дуже. Чи будуть серед них люди на яких можна повпливати? Без сумніву так. І тут тільки питання в тому, хто на них буде впливати більше: умовна влада чи НАБУ. Обидва варіанти є дуже поганими для суспільства.

Другий міф: суд подолає корупцію в вищих ешелонах влади.

Суд є лише продовженням роботи НАБУ і патрони має підносити саме це відомство. Поки, робота НАБУ не відрізнялася високими юридичними якостями. Більше того, поки НАБУ займається не стільки боротьбою з корупцією, скільки збором інформації для «підвішування» тих чи інших політиків та власним піаром.

Чи можна очікувати, що щось зміниться з появою суду? Я впевнений, що навряд. Є просто сподівання, що антикорупційний суд буде лояльно ставитися до юридичних неточностей НАБУ.

Вже зараз НАБУ готує кілька піарних кейсів для перших справ суду. Але можна не сумніватися, що в цих кейсах не буде Гонтарєвоі чи інших одіозних осіб. Головна задача НАБУ запустити процес так, щоб були красиві кейси для суспільства. Чи є вони реалістичними і юридично чистими? У відомстві до цього ставляться доволі просто: піар важливіший за юридичні тонкості.

Третій міф: антикорупційний суд це те, чого не вистачає для боротьби з корупцією

Це один із самих живучих і безглуздих міфів. Справа в тому, що вся наша антикорупційна доктрина останніх років базувалася на хибному постулаті, що для боротьби з корупцією потрібно створити нові органи з новими повноваженнями. Насправді, основа корупції закладена в Конституції, яка передбачає дуалізм влади і абсолютно непотрібні органи влади по типу управлінь промисловості обладміністрацій.

Також глибинною помилкою, на якій наполягали наші вчителі-антикорупціонери із ЄС було те, що ми не звільнили всіх суддів в 2014 році. Подібних помилок є безліч і тому, говорити, що антикорупційний суд глобально змінить стан корупції - це міф. Він зможе дати людям видовища у вигляді посадок кількох людей. Але він не змінить загальну температуру по палаті.

Насправді, ми створили драконівське законодавство, якого нема ніде у світі, але ми де-факто, ще не приступили до боротьби з корупцією. І, я повторюся, що починати потрібно зі зміни конструкції всієї влади в країні. Без цього - всі наші потуги будуть марними.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини