xcounter
Calendar Icon

Арешт акцій російських банків: які реальні наслідки

13.09.2018 13:05 (Оновлено 13.09.2018 в 13:06)
Виталий Шапран, «Facebook»

По відношенню до Сбербанку та ВТБ наслідків не буде ніяких, окрім судової тяганини й інформаційної метушні.

Дорогі друзі, хочу Вам надати свої коментарі, щодо наслідків рішення апеляційного суду відносно арешту акцій Сбербанку, ВТБ та Промінвестбанку в Україні. На жаль, не зовсім компетентні особи і журналісти рознесли вже по ринку інформацію про "страшні наслідки". Поясню.

Сбербанк та ВТБ у Росії повністю державі Російська Федерація не належать. На ринку крутиться приблизно 40% акцій Сбербанку та 30% ВТБ. На жаль, точну цифру Вам не назву, але в обох випадках вона вимірюється десятками процентів. Серед мінорітарних акціонерів цих банків є дуже потужні і поважні компанії із США, Швейцарії, ЄС, Канади і т.д. І от якщо у Сбербанку або ВТБ якийсь там суд відріже їх акції на користь (наприклад) Коломойського, скажімо у компанії Black Rock, Pictet або UBS виникне законне питання, а чому це рішенням суду накладається стягнення на їх спільне із урядом РФ майно, яке зменшує прибуток, а отже і дивіденди, негативно впливає на курс акцій? Що у РФ немає окремого майна там, де вона є одноосібним власником? Не знаю, як на це питання відповість український суд, він як правило непередбачуваний, але суди у Лондоні дадуть зрозумілу відповідь.

Що стосується Промінвестбанку та ВЕБ, там ситуація дещо інша, але теж не така проста як намалював собі апеляційний суд. Окрім ВЕБу у ПІБ є десяток міноритарних акціонерів. Наразі ситуацію по ПІБу я ще вивчаю. А от що стосується Сбербанку та ВТБ, можу точно сказати на 150%, що вони поза зоною впливу будь-якого позивача саме через складну структуру акціонерів їх мам.

Для розуміння ситуації додаю Вам структуру міноритарних власників ВТБ (РФ) і це тільки по випуску депозитраних розписок по правилу REG S., а в них є ще по правилу 144А, які торгуються у США. До речі, радив би головам правління наших держбанків занотувати собі у нотатник, можливо колись знадобиться.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини