xcounter
Calendar Icon

Вбивство Гандзюк: як чинник Мангера вплине на передвиборчу кампанію

14.02.2019 12:08 (Оновлено 14.02.2019 в 12:10)
Олексій Голобуцький​, «УНІАН»

За словами генпрокурора Юрія Луценка, слідство вважає замовником та частково організатором вбивства Катерини Гандзюк голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера.

Проте на даний момент навіть приблизно окреслити перспективи цієї справи та покарання Мангера й інших винних у вбивстві активістки доволі складно.

Судячи з ажіотажу довкола цієї історії, справу в будь-якому випадку доведуть до кінця. Усі сторони зацікавлені в тому, щоб справа отримала нарешті логічне завершення. Проте, зважаючи на особливості процесуального законодавства України, дуже ймовірно, що розслідування та судовий розгляд триватимуть довго. Та й Мангер – не бідна людина, тож він в змозі винайняти собі хороших адвокатів. Тому історія точно затягнеться.

Важливим буде те, якими будуть конкретні обвинувачення. Бо саме від цього залежатиме все інше. І якщо справді є незаперечні докази того, що Мангер є замовником вбивства Гандзюк, – це дуже серйозно.

Крім того, слід зважати на те, що у справи Гандзюк дуже серйозний політичний контекст. Вона була політизована від самого початку, і ця політизація зберігатиметься надалі.

Якщо вже казати про рейтинги, то історія з Мангером швидше зіграє на користь Зеленського. Адже ця ситуація показує, що всі старі еліти вже геть заплутались у з’ясовуванні дуже давніх стосунків та у вирішенні власних проблем. І в підсумку це може спонукати виборців звернутись до нових облич (хоча і необов’язково).

Що стосується влади, то вона напевне намагатиметься якомога швидше довести справу Гандзюк до логічного завершення. Адже до виборів залишається півтора місяці, а вбивство Гандзюк – це занадто політизована історія, щоб її залишити на парламентську кампанію.

Чимало в цій справі залежатиме від того, що відбуватиметься в найближчі кілька днів: якою буде реакція, які будуть свідчення… Адже поки що ми про все знаємо дуже приблизно. Можливо, будуть надані чіткі й серйозні докази вини Мангера – тоді все буде зрозуміло. Можливо, докази будуть доволі непевні – і тут показовим є те, що Мангер не втік, навіть не намагався. Навпаки, заявив про готовність співпрацювати зі слідством. Та й взагалі Мангер виглядає доволі впевнено, тому можна припускати, що не все так вже й добре у слідства.

Тож прогнозувати, що буде у підсумку цих розслідувань, дуже складно. Розслідування подібних справ у нас завжди починається доволі непогано, а от закінчується якось не дуже...

До того ж, важко уявити змову багатьох людей у такій справі. Або ж вони були дуже недосвідчені… Але це виглядає якось ну дуже не по-мафіозному, занадто небезпечно для них. У справі Гандзюк і так надто багато посередників. Тому мені видається сумнівним, що будуть спільники по замовленню вбивства.

Різним політичним силам було б вигідно, аби у справі Гандзюк були замішані представники якомога більшої кількості партій

Так, генпрокурор Луценко заявляв, що на Андрія Гордєєва немає нічого. Поки що єдиний, хто сказав про Гордєєва, був батько Катерини Гандзюк. Кому вірити?

Хай там як, але зараз звучить тільки прізвище Мангера. Зрозуміло, що, з політичної точки зору, це буде активно використовуватися для антипіару у передвиборній кампанії. Проте різним політичним силам було б вигідно, аби у справі Гандзюк були замішані представники якомога більшої кількості партій – ми вже бачили, як ця справа зачепила Садового і «Самопоміч». Гадаю, до кінця справи спробують зачепити когось ще.

Отже, зараз навіть приблизно важко спрогнозувати, чим завершиться справа Гандзюк і чи будуть покарані винні.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини