xcounter
Calendar Icon

Яка користь від вживання яєць

07.03.2019 16:49 (Оновлено 07.03.2019 в 16:52)
Оксана Скиталинская, «Facebook»

​Яйця — це одне з чудес світу, яке вигодувало і пустило в життя багато поколінь. Говорити, що вони шкідливі — все одно, що стріляти собі в ногу та у всі інші частини тіла.

Яйця корисні усім — збалансований склад амінокислот, ціла колекція корисних жирів (ліпідів), жироподібних речовин, вітамінів і мінералів.

В яйцях багато різних амінокислот, але я хочу розповісти про деякі, щоб зрозуміти, чому варто їх їсти.

Цистеїн. Необхідна ця амінокислота для синтезу кератину — основного білка волосся, нігтів та шкіри, який сприяє формуванню колагену, покращує еластичність та текстуру шкіри. Цистеїн бере участь в детоксикації різних токсинів завдяки посиленню детокс-функції печінки, знижує імовірність її жирового переродження (стеатоз, він же, по-народному — ожиріння), активує клітинний імунітет — лейкоцити та лімфоцити сповільнюють утворення старечих пігментних плям на шкірі шляхом стимуляції накопичення в організмі дуже цінного антиоксиданту — глутатіону.

Тому перш ніж шліфувати шкіру лазером, "пошліфуйте" її яйцями. До речі, часто дефіцит глутатіону буває в тих, хто курить і захоплюється алкоголем (ще одна причина позбутись цих надзвичайно згубних звичок).

Гістидин (незамінна амінокислота для дітей). Необхідна під час стресів, відновлення тканин після хвороб, захищає організм від шкідливого спектра ультрафіолету. Входить до складу мієлінових оболонок нервових клітин, які захищають нервові відростки від руйнування (що буває під час хвороби Паркінсона), покращують швидкість реакції (краще сприймаємо інформацію).

Лізин. Необхідна для росту дітей, посилює резистентність (стійкість) організму до інфекцій, бере участь в утворенні антитіл, і разом із вітаміном С утворює карнітин, який посилює стійкість до стресів та жирового переродження печінки. Пригнічує розмноження вірусів І та ІІ типу та вірусу простого герпесу.

Лізин сповільнює розвиток атеросклерозу (а нам десятиліттями казали: "Не їжте яйця, буде атеросклероз"), протидіє втомі, сприяє засвоєнню кальцію (потрібний жінкам та чоловікам у віці 40+), покращує структуру волосся, підвищує працездатність, поліпшує короткочасну пам'ять (от чому яйця на сніданок корисні — добре працюватимемо і не братимемо зайвого в голову).

Лізин також покращує лібідо, посилює еректильну функцію в чоловіків. Дефіцит лізину сприяє анемії, зменшенню м’язової маси, випадінню волосся, дратівливості, порушенню репродуктивної функції.

Треонін. Незамінна амінокислота, що необхідна для передавання нервових сигналів, допомагає боротися з депресією. Є дослідження, які показують, що треонін може знизити непереносимість глютену пшениці.

Триптофан. Є попередником серотоніну, що має антидепресивну дію, зменшує тривожність перед менструацією, сприяє хорошому засинанню та міцному сну, контролює гіперактивність у дітей, корисний для серця.

Дефіцит лізину сприяє анемії, зменшенню м’язової маси, випадінню волосся, дратівливості, порушенню репродуктивної функції

Інших амінокислот також багато, і кожна з них має свій позитивний вплив на наше тіло.

Засвоюваність яєць 96-98% (м'ясо та риба 95-96%, овочів, круп — 80%, бобових — 70%), калорійність в середньому 100 Ккал. Зайвий білок в організмі не накопичується, тому занадто багато яєць також не потрібно їсти, бо буде навантаження на печінку та нирки, краще їжте більше рослинного.

Холестерин, якого ще багато хто боїться, необхідний для синтезу біологічно активних речовин — гормонів (зокрема, жіночих естрогенів, прогестерону та чоловічого тестостерону), вітаміну D та жовчних кислот, а також для регуляції проникності клітинних мембран.

Лецитин яєць сприяє транспортуванню жирів із клітин печінки, тобто запобігає таким грізним захворюванням, як жировий гепатоз (ожиріння печінки, яке через ігнорування можо перетворитись на стеатофіброз, фіброз та потім і у цироз, тому з ожирінням печінки жартувати не можна, любителі алкоголю, солодощів та власники зайвої ваги).

Лецитин входить до складу ацетилхоліна — надзвичайно важливої речовини для нервової тканини, з допомогою якого відбувається передавання нервового імпульсу (тобто ми, простою мовою, краще тямимо і нормально реагуємо на життя). З лецитину утворюється холін, що має антисклеротичну дію та також запобігає ожирінню печінки.

Про користь яєць можна написати великий трактат, але краще просто зрозуміти, що вони корисні. Найкраще їх вживати вареними, але не накруто, у вигляді яєчні чи омлету. Боятися сальмонельозу не потрібно, але перед варінням їх потрібно помити з милом. Найкраще яйця вживати з овочами, але можна і просто збити і влити в готовий овочевий суп, так у вас вийдуть яєчні пластівці.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини