xcounter
Calendar Icon

Колишній регіонал Кирилюк знову став головою Держгеонадр

25.03.2019 17:07 (Оновлено 26.03.2019 в 09:04)
Микола Тихонов, «Бизнес Цензор»

​У конкурсі на голову Державної служби геології та надр України переміг її попередній скандально відомий керівник, колишній регіонал Олег Кирилюк.

Чи було таке рішення Нацагентства з питань держслужби неочікуваним? Навряд чи, враховуючи яким чином відбувався конкурс.

До порушень на конкурсі на голову Держгеонадр нам не звикати. Слід лише згадати грубі незаконні відхилення попереднього конкурсу, на якому Кирилюка обрали керівником геологічної служби. Та і цього разу історія повторилась.

Вдруге на ці самі граблі

Перш за все постає питання чому таку кандидатуру як Кирилюк, вдруге допускають до конкурсу. По-друге, яким чином чиновник отримує високі бали під час конкурсу, якщо відверто ігнорує кожне запитання комісії.

Комісія неодноразово звертала увагу на корупційні скандали, незаконно видані спецдозволи, затримання на хабарі заступника кандидата та просила надати відповідь на ці питання.

Проте усі виправдання Кирилюка зводились до того, що той хизувався введенням електронних аукціонів на Прозорро, кількістю виданих спецдозволів. Уточнення, які самі підприємства їх отримували, комісія не отримала.

Проте і на цьому низка порушень, що відбулась на конкурсу не завершується. Під час оцінювання кандидатів члени комісії виходили з зали з мобільними телефонами, а голова комісії Костянтин Ващенко лишав приміщення кілька раз.

Нагадаю, що засідання конкурсної комісії вважається законним, якщо на ньому присутні не менш як дві третини її членів.

Ще один важливий момент стосувався тестування на знання англійської мови в рамках конкурсу. З 2018 року тестування з володіння іноземної мови є обов’язковим етапом для такого конкурсу.

Тестування п’ятьох кандидатів на посаду голови Держгеонадр відбулось 1 березня, проте ані балів, ані результатів тестування так і не оприлюднили. Хоча кандидати неодноразово просили опублікувати заповнені тестові завдання учасників, аби показати прозорість та чесність конкурсу.

Відкритим лишається питання про знання англійської мови Кирилюком, який за даними працівників Держгеонадр, іноземною мовою не володіє, проте якимось чином успішно пройшов тестування. Всі ці чинники вкотре ставлять під сумнів законність конкурсу та його результатів.

Чиновник епохи злочинної влади

Ще з 2015 року геологічна служба не має повноцінного керівника, зате назбирала "армію" виконуючих обов’язки. Проте ситуація, яка склалась з Олегом Кирилюком переходить всі межі.

Кирилюк займав посаду заступника (за результатами незаконного конкурсу у 2017 році) та т.в.о. голови Держгеонадр. Перед тим як стати виконуючим обов’язки керівника служби, він з своєю командою фактично захопили кабінет голови цієї структури.

Лише через певний час після цього уряд опублікував наказ про призначення його заступником голови, а потім тимчасово виконуючим обов’язки керівника.

Кирилюк прийшов в геологічну службу з багажем скандалів й хабарницьких схем у минулому. Екс-регіонал, колишній керівник Житомирської Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) нажив на Житомирщині славу недолюстрованого чиновника.

Він неодноразово приймав рішення, які визнавали незаконними і оскаржували у судах. За керівництвом Кирилюка Держгеонадра впродовж двох років практично не провела жодного відкритого прозорого аукціону.

Кількість позовів від українських надрокористувачів сягала рекордних цифр, проте служба продовжувала тіньовими схемами роздавати спецдозволи на надрокористування "своїм" людям.

Однією із найскандальніших історій, в центрі якого опинився Кирилюк, стала видача 16 ліцензій на видобуток газу у Полтавській області компанії російського олігарха Павла Фукса "Іст Юроуп Петролеум", яка була створена на базі компанії "Голден Деррік".

Лише за попередній рік Кирилюк видав півсотні спецдозволів на нафтогазові ділянки без проведення аукціонів, переважно через так звану "апробацію" за ціною від 600 тис. до 3 млн грн.

Зважаючи на реальну ринкову вартість спецдозволів, отриманих через електронний аукціон, держава втратила від 500 млн до більше 1 млрд.

Після привернення занадто багато уваги до своєї хабарницької діяльності, вкінці попереднього року, служба заявила начебто про перехід на електронні торги, проте чи не одразу вкотре розпродала ключові родовища на видобуток газу без проведення жодних аукціонів.

Ключовою подією в зміні вектора розвитку подій став грудень 2018 року. Тоді Сьомий апеляційний адміністративний суд у м. Вінниця виніс рішення скасувати результати конкурсу, на якому Кирилюка обрали заступником голови Держгеонадр.

Суд виявив низку грубих порушень під час проведення конкурсу та визнав його незаконним. Однак досі немає реакції Кабміну на це рішення суду.

А в лютому цього року Уряд оголосив конкурс вже на голову Державної служби геології та надр України. І що цікаво, рівно за місяць до конкурсу, НАБУ провело обшуки в Держгеонадрах.

Обшуки пройшли через тіньову схему видачі ліцензій на видобуток корисних копалин, організовану керівництвом служби. Йдеться про чималий ряд підприємств, яким Кирилюк за минулий рік фактично незаконно видав ліцензії.

Як я зазначив, повноцінного керівника в Держгеонадрах немає з 2015 року. І хоча більшість сподівались на прозорий конкурс та чесне рішення конкурсної комісії, 12 березня перемогу знову отримав Олег Кирилюк.

Кирилюк — це безпосередня креатура прем’єр міністра Гройсмана, і саме його люди поставили екс-регіонала керувати геологічною службою.

І тому під час конкурсу члени комісії, які є представниками Кабміну, слухняно кивали головами і "незручних" питань Кирилюку не ставили. Натомість запитання ставили члени комісії, які є представниками Адміністрації Президента.

До чого це призведе

Держгеонадра займається, або мала б займатися, двома стратегічними речима: налагоджувати процес геологічного вивчення надр України та контролювати раціональне використання родовищ.

Це перш за все сервісна організація, функція якої також допомагати надрокористувачам здійснювати інвестиції, а не ставити паркани та перепони в роботі надрокористівчів.

Служба має сприяти і допомагати в роботі надрокористувачів, а не бути каральним органом, як це є зараз, за правління Кирилюка, який тільки стримує інвестиції в галузь.

Рішення не стало ні для кого новиною, адже сам факт допущення такої скандальної кандидатури як Кирилюк, вже передбачав фінал конкурсу. Здається, що Нацагентство з питань держслужби заплющила очі на тіньовий бекграунд кандидата.

Тепер постає питання, чи допустить Уряд та Президент Порошенко призначення Кирилюка на таку керуючу посаду? Чи українські надра продовжуватимуть роздавати російським олігархам, а одіозні чиновники наживатимуть собі статки?

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини