Залізо в продуктах: як правильно харчуватися, щоб отримати найбільшу користь
Відомо, що залізо є ключовим мікроелементом для здоров'я, бере участь в процесах кровотворення, обміну кисню.
Низький рівень заліза в крові безпосередньо спричинює низький рівень гемоглобіну.
На залізо багаті безліч рослинних продуктів - злаки, бобові культури, зелень, горіхи і так далі. Проблема в тому, що з їжі засвоюється тільки двовалентне залізо, яке присутнє в м'ясних продуктах та рибі. У рослинній їжі міститься залізо тривалентне, яке в організмі повинно перетворитися в двовалентне.
Тому не варто вважати, що, з'ївши дві ложки гречаної каші і яблуко, ви запаслися цим цінним елементом. Тут важливо не тільки кількість отриманого заліза, але і те, скільки організм зможе його засвоїти. З тваринних продуктів залізо засвоюється на 30%, з рослинних – тільки 1-10%.
Але і цей процес не завжди проходить гладко – при низькій кислотності шлунка, наприклад, споживання заліза з рослинних продуктів значно погіршується.
Перешкоджають засвоєнню заліза фітинова кислота і ,як не прикро, таніни та кофеїн, що містяться в чаї та каві.
Вважливо вживати м'ясо, морепродукти, яйця – основні, ключові постачальники заліза. І робити це правильно - разом з свіжими овочами, зеленню, фруктами та злаками, багатими вітамінами С та В, які підвищують засвоюваність заліза.
Харчуйтесь збалансовано!