xcounter
Calendar Icon

Кальцій для краси і здоров'я - що потрібно знати

11.05.2019 13:42 (Оновлено 11.05.2019 в 13:45)
Светлана Фус, «Facebook»

Молочні продукти, як ми знаємо з дитинства, найбільш доступне джерело кальцію. Нас запевняли: «Пий молоко і їж сир, щоб кістки були міцними».

Тому ми в першу чергу асоціюємо кальцій з будівельним матеріалом для зубів і кісток. І мало хто знає, що згортання крові, передача нервових імпульсів, м'язове скорочення також відбуваються за допомогою кальцію. Регулярні фізичні заняття, багатий кальцієм раціон в дитинстві і молодості сприяє досягненню оптимальної кісткової маси, що створює гарний запас її міцності. Це дуже важливо, адже з віком щільність кісток зменшується, і це призводить до їх крихкості в старості.

При нестачі кальцію в організмі погіршується стан зубів і нігтів, волосся стає слабким і ламким, можуть з'являтися м'язові судоми, тахікардія, розвиватися безсоння, знижуватися пам'ять. Він також безпосередньо бере участь в роботі ендокринних залоз (особливо прищитоподібних), має протизапальну дію, зменшує прояви алергії.

Для нормального обміну цього макроелемента в організмі важливо отримати достатньо кальцію з їжею, Але ще більш важливо знати

деякі особливості засвоєння кальцію організмом.

1. З продуктів рослинного походження засвоюється не весь кальцій так як клітковина і фітинова кислота рослин знижує його всмоктування.

2. При тривалій термообробці органічний кальцій переходить в неорганічний і засвоюється організмом гірше;

3. Раціон обов'язково повинен бути багатий продуктами, що містять повноцінний білок, жир, вітаміни Д3, С, А і магній;

4. Потрібно уникати або обмежувати по максимуму фактори, які сприяють вимиванню кальцію з організму і погіршують його засвоєння - нікотин, алкоголь, каву, газовану воду (особливо колу), ковбаси, копченості. Надмірне вживання солі також сприяє виведенню кальцію з організму

5. Споживання кальцію для дорослого в середньому має становити близько 1000 мг/добу.

Ось такі прості правила, які ви вже знаєте.

Але звідки брати кальцій людям, які в силу різних причин не вживають молочних продуктів? Наприклад, з алергією на молочний білок або при непереносимості лактози? Та й всім дорослим людям, у яких засвоюваність молочних продуктів з віком погіршується, розраховувати тільки на це джерело кальцію не варто. Зверніть увагу на інші продукти харчування, які містять кальцій і повинні бути у вашому раціоні. Серед кращих рослинних джерел кальцію бобові, мигдаль, волоський горіх, шпинат, ревінь, зелений салат, кунжут (чемпіон за вмістом кальцію), червонокачанна капуста. З морепродуктів - сардини консерви, скумбрія, креветки.

Доброго всім здоров'я.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини