xcounter
Calendar Icon

Нова голова Конституційного суду України: що відомо про Наталію Шапталу

15.05.2019 14:45 (Оновлено 15.05.2019 в 14:51)
Тарас Шевченко, «Украинская Правда»

Стало відомо, що новою головою Конституційного суду України і людиною, яка братиме безпосередню участь у інавгурації нового Президента України Володимира Зеленського стала Наталія Шаптала.

Пані Шаптала не є дуже відомою в Україні. Рух Чесно у вересні 2018 року оприлюднив довідки про кожного суддю КСУ. Важливо відмітити, що вже 21 вересня у Шаптали завершується дев'ятирічний строк повноважень судді. Нижче текст про нову голову Конституційного суду України:

Наталія Шаптала

Освіта: 1987 – Алтайський державний університет.

Суддівська кар'єра:

  • 1996 – 2005 – суддя Ленінського районного суду м. Донецька (з 2001 року обрано на посаду судді безстроково);
  • 2005 – 2010 – суддя Донецького апеляційного адміністративного суду (з 2006 року перший заступник голови суду);
  • 2010 – т.ч. – суддя Конституційного Суду України (призначена на посаду Х позачерговим з'їздом суддів України).

Зв'язки:

Син судді – Шаптала Євген Юрійович – з 2013 року працює суддею Київського апеляційного господарського суду.

Офіційні документи щодо судді:

Постанова Верховної Ради України "Про реагування на факти порушення суддями Конституційного Суду України присяги судді" від 24.02.2014 року.

Причетність до ухвалення сумнівних рішень

Згідно з Постановою Верховної Ради України "Про реагування на факти порушення суддями Конституційного Суду України присяги судді", у зв'язку із ухваленням Рішення Конституційного Суду України від 30.09.2010 року яким було визнано неконституційним Закон України "Про внесення змін до Конституції України" від 08.12.2004 року, внаслідок чого почала діяти Конституція України в редакції 1996 року, що призвело до збільшення повноважень президента Януковича, було запропоновано розглянути питання дострокового припинення повноважень та звільнення з посад суддів Конституційного Суду України у зв'язку з порушенням ними присяги судді, які були призначені з'їздом суддів України, зокрема судді Шапталу Н.К.

Згідно з висновком Європейської Комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія) "Про конституційну ситуацію в Україні" від 20.12.2010 року, вказане рішення Конституційного Суду України ставить під сумнів легітимність діючих державних інституцій,оскільки і президент і парламент були обрані відповідно до конституційних норм, які більше не визнаються дійсними. Президент України, після цього рішення, має набагато більше повноважень, ніж могли передбачити виборці, коли він обирався. Діяльність основних державних органів після рішення Конституційного Суду України почала базуватися на основі правил, змінених судом, а не на правилах, змінених Верховною Радою України як демократичним легітимним органом.

Як повідомляв колишній перший заступник Голови СБУ Віктор Трепак, 03 березня 2015 року ГПУ відкрила кримінальне провадження за фактом винесення суддями Конституційного Суду України вищевказаного рішення, що спричинило тяжкі наслідки та захоплення державної влади колишнім президентом Януковичем у неконституційний спосіб (за статтями 109 та 375 КК). Окрім того, Віктором Трепаком також повідомлено, що слідчими СБУ 08 квітня 2015 року було зареєстроване інше кримінальне провадження за фактом ймовірного зловживання суддями Конституційного Суду України посадовим становищем під час ухвалення зазначеного рішення (ст. 365 КК).

Однак, на порталі "Укрінформ", з посиланням на керівника департаменту спецрозслідувань Сергія Горбатюка, зазначається про те, що шестеро суддів КСУ за фактом прийняття вказаного рішення фігурують в кримінальному провадженні про узурпацію влади Януковичем як свідки.

У той же час, Секретаріат Конституційного Суду України у відповідь на дану публікацію звернув увагу на думку суддів Конституційного Суду України, яка відрізняється від вищевказаної оцінки фактів, пов'язаних ухваленням цього рішення.

Характеристика професійної діяльності

Має науковий ступінь кандидата юридичних наук.

Інша інформація:

1) Декілька років поспіль суддя Шаптала входить до рейтингу "ТОП 100 самих впливових жінок України" за версією видавництва Фокус.

2) За інформацією з веб-сайту Фокус, під час розгляду Конституційним Судом України питання конституційності закону про очищення влади (про люстрацію) з'ясувалося, що суддя Шаптала звернулася за отриманням експертного висновку на цей закон до народного депутата Сергія Ківалова, який створив судову вертикаль при Януковичу. До того ж, він сам підпадає під люстрацію як колишній член Вищої ради юстиції і є одним з ініціаторів звернення до Конституційного Суду України стосовно конституційності зазначеного закону.

3) В журналістському розслідуванні на сайті "Prosud", звертається увага на те, що в 2013 році суддя Шаптала потрапила в об'єктив фотокореспондента газети Комерсант Влада Соколя, який зафіксував на ній дорогий годинник Ulysse Nardin, ціна якого від за 7 тис.дол. Окрім прикрас, у власності судді є квартира площею 97,2 кв.м, яку суддя придбала вже через рік після свого призначення до Конституційного суду. Квартира знаходиться в спільній власності з молодшим сином, Віталієм. На сьогодні вартість подібної квартири в цьому будинку складає приблизно 145 тис.дол. або 3,8 млн.грн.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини