xcounter
Calendar Icon

Тим, хто не любить овочі: що потрібно знати

15.05.2019 15:48 (Оновлено 15.05.2019 в 15:51)
Светлана Фус, «Facebook»

​Серед усіх продуктів, які ви їсте протягом дня 2/3 має складати рослинна їжа. Це - злакові і бобові, овочі і фрукти-ягоди.

І якщо злакові і бобові - це поза сезонні продукти, то овочі, фрукти і ягоди мають сезонність. І саме зараз, навесні, ми починаємо насолоджуватися свіжістю та смаком перших весняних плодів природи.

Про овочі, фрукти і ягоди можна знайти величезну кількість корисної інформації. І я думаю, що немає людини, яка б цієї інформації не знав. І тим не менш, не всі, навіть розуміючи наскільки це важливий компонент в харчуванні, вживають їх в достатній кількості. Деякі обходять їх стороною, вважаючи за краще білкову їжу, крупи, молочні продукти. Овочі здаються їм занадто прісними, вони не дають їм почуття повного насичення.

Почну з користі овочів.

Овочі – в першу чергу, джерело мінералів і води. Калій, кальцій, натрій, магній і багато інших елементів надходять до нас в організм у великій кількості з овочами. Ці елементи важливі для протікання всіх обмінних процесів в організмі, необхідні для нормальної роботи серцево-судинної, травної, нервової систем. Вони регулюють водний баланс. Якщо в організм здорової людини надходить достатня кількість калію і води, зайва рідина не буде затримуватися в організмі.

Овочі – важливе джерело клітковини і пектину. Вони дають не тільки ситість. Їмо достатньо овочів - допомагаємо роботі кишечника, підтримуємо мікрофлору, звільняємося від продуктів обміну речовин, токсичних сполук, це сприяє зниженню рівня холестерину і нормалізації ваги. І тоді зовсім не потрібно витрачати гроші на аптечні добавки з клітковиною - натуральні продукти дешевші і кращі. Досить щодня їсти овочі.

Овочі – джерело вітамінів і хлорофілу. Наприклад, один перець болгарський містить кілька добових доз вітаміну С, а в одній середній моркві вміст бета-каротину в 2 рази перевищує добову потребу. Всі зелені овочі містять хлорофіл. Функції його різноманітні. Наприклад, він знижує активність канцерогенів і благотворно впливає на підтримку кількості червоних кров'яних тілець, що важливо при лікуванні анемії.

Для того, щоб отримати третину необхідної кількості клітковини, аскорбінову кислоту, бета каротин, калій, магній і кальцій необхідно з'їдати хоча б 400 г овочів у день. І це не так багато –

2 овочевих страви по 200 г. Але вам забезпечити різноманітний мінеральний і вітамінний склад не вдасться, якщо вживати тільки традиційний салат з помідорів, огірків і зелені. Овочі повинні бути різноманітними. Тому, що в одних овочах більше клітковини і вітаміну С, в інших бета каротину, в третіх – йоду. Тільки різноманітність овочів буде повноцінно забезпечувати нас всім необхідним.

Зазвичай я рекомендую з'їдати дві порції свіжих овочів, які складаються із зелені і сирих овочів і одну порцію приготовлених. Справа в тому, що є деякі види овочів, які не рекомендується часто вживати в сирому вигляді. Наприклад, хрестоцвіті. Це різні види капуст, редис, рукола, шпинат та інші. При всій своїй високій корисності – впливають на підтримання нормального метаболізму естрогену, роблять середовища організму більш лужними, зменшують окислювальний стрес, у них є і несприятливий вплив на організм. Вони негативно впливають на вироблення гормонів щитовидної залози, збільшують ймовірність утворення оксалатних каменів. Але цього впливу можна уникнути, якщо приготувати їх, наприклад, на пару або приварити. Якщо хочете отримати максимум користі від готових овочевих страв, не раджу їх занадто довго тушкувати або запікати.

Щоб зробити овочеву частину нашого раціону більш різноманітною, я рекомендую 2-3 рази на тиждень міняти склад овочевих страв. А щоб травлення працювало, як годинник, овочі треба доповнювати й іншими продуктами, зокрема, білками і жирами рослинного і тваринного походження.

Якщо ви збільшите споживання найрізноманітніших овочів до норми – 400 г в день, то отримаєте найкориснішу для вашого здоров'я звичку! Їжте овочі кожен день, подбайте про своє здоров'я!

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини