xcounter
Calendar Icon

Не знижує ризик простудних захворювань: 7 фактів про вітамін С

20.05.2019 16:05 (Оновлено 20.05.2019 в 16:08)
Светлана Фус, «Facebook»

. Хоча це широковідома речовина в медицині, а все ж таки багато кому не знайома базова інформація про властивості вітаміну.

Йому навіть приписують чудодійну силу при лікуванні пухлин в запущених стадіях.

Тому я вирішила, в допомогу вам, написати цю замітку по вітаміну С - що від нього чекати.

1. Вітамін С - антиоксидант, бере участь в механізмах загоєння ран, засвоєнні заліза, роботі імунної системи. Покриття добової норми вітаміну С потрібно організму для боротьби з вільними радикалами, підтримки оптимальних функцій сполучної і кісткової тканини, а також для боротьби зі старінням.

2. У сучасному світі дефіцит вітаміну С відчуває дуже незначна кількість людей. Експерти ВООЗ рекомендують прийом вітаміну С жінкам під час вагітності тільки за певних ризиків. Немає необхідності рутинного застосування його всім вагітним. (Rumbold A, Ota E, et.al., 2015)

3. Більше не означає краще. Вітамін С є водорозчинним і не здатний накопичується в тканинах більше, ніж потрібно організму. З цієї ж причини (водорозчинності) його надлишки виводяться з сечею і потом. Тому вітамін С необхідно вживати в їжу щодня, а не приймати курсами, як деякі помилково вважають. Іншими словами, неможливо накопичити достатню дозу вітаміну С на зиму.

4. Вітамін C отриманий з продуктами харчування або з харчовими добавками: не захищає від розвитку онкологічних захворювань (Coulter Iet.al., 2003) і тим більше не може бути призначений, особливо у високих дозах, під час лікування онкологічних захворювань, так як може знизити ефективність проведення курсу радіо- і хіміотерапії. (Levine et al., 2009). Важливо отримати добову норму вітаміну для оптимізації метаболізму, а не для того, що з його допомогою виліковувати захворювання.

5. Не допомагає «спалювати» жирову тканину!

6. Не знижує ризик простудних і вірусних захворювань. Однак, згідно з деякими дослідженнями, може незначно скоротити час перебігу хвороби, якщо почати приймати його при перших ознаках застуди (Li Ran et.al.,2018).

7. Вітамін С в продуктах харчування при термообробці втрачається. Він руйнується на світлі, при зіткненні з металом (при нарізанні), при контакті з повітрям.

Які втрати вітаміну при термообробці:

  • смаження - 38 - 80%
  • варка - втрата 33 - 70%
  • тушкування - 24 - 70%
  • В у мікрохвильовці - 16 - 40%
  • на пару - менше 10% (Gao-feng Y., et.al., 2009)
  • заморозка - зберігання довше, ніж пів року - мінус 17-51% в залежності від типу продукту.

Вітамін С один з найважливіших компонентів повноцінного харчування. Всім необхідно з їжею отримувати добову норму вітаміну С. А його додатковий прийом у вигляді БАДів при повноцінному харчуванні спірне питання.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини