xcounter
Calendar Icon

Унікальний вітамін: що треба про нього знати

11.06.2019 12:53 (Оновлено 11.06.2019 в 12:56)
Светлана Фус, «Facebook»

Всі звикли думати, що вітаміни поступають в наш організм виключно з продуктів, які ми споживаємо. Але є унікальний вітамін, який людина може отримувати напряму від сонця – це вітамін D.

В такий спосіб покривається до 80-90 % потреб у формі вітаміну D3. А решта - забезпечується їжею, яка містить біологічно активну форму у виді вітаміну D2.

Вітамін D тримає під контролем багато процесів у нашому організмі, в тому числі засвоєння кальцію, фосфору. Наприклад, без нього засвоюється лише 10-15% кальцію з їжі. Він зміцнює кісткову і м'язову тканину, допомагає боротися з депресією і протистояти вірусам і бактеріям, шкірним захворюванням і діабету.

Навіть на весні та влітку може бути дефіцит вітаміну D.

Чому це відбувається?

Тому що, на жаль, ми не буваємо достатньо на сонці, а наша їжа може бути бідною на цей вітамін. Крім того, ефективність синтезу шкірою вітаміну зменшується з віком, при гострих, а особливо - при хронічних захворюваннях печінки і нирок.

І це викликає тривогу, оскільки дефіцит вітаміну D є одним з найбільш поширених чинників виникнення проблем зі здоров'ям у світі. За різними оцінками від 50 до 90% дітей і дорослих відчувають його нестачу. Низький рівень вітаміну Д асоціюють з частими переломами, проблемами з серцем, артеріальною гіпертензією та деякими онкологічними захворюваннями.

Скільки сонця нам потрібно?

Щоб влітку отримати денну потребу в ньому, не потрібно смажитися на сонці годинами, цілком достатньо бути 10-15 хвилин на сонці.

Однак за умови, що :

  • ви перебуваєте 15 хв. на сонці з відкритими кінцівками,
  • на сонці ви знаходитесь в сонячні дні, між 10 і 15 годинами,
  • ви не використовуєте крем з УФ-фільтрами, який блокує синтез вітаміну D.

Необхідно бути дуже акуратними під час перебування на сонці, особливо це стосується людей зі світлою шкірою. Сонячні ванни приймайте дозовано, по трохи збільшуючи час перебування на сонці до 15 хвилин. Не забувайте, що незважаючи на важливість сонця для синтезу вітаміну D, УФ-випромінювання є канцерогенним фактором.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини