xcounter
Calendar Icon

Протести в Росії: агресивність силовиків та арешти вражають (відео)

12.08.2019 12:40 (Оновлено 12.08.2019 в 12:40)
Олександра Матвійчук, «Facebook»

Протести в Росії: що відбувається і чому для мене це важливо

1. Акції протесту розпочалися в червні цього року після відмови російського ЦВК зареєструвати опозиційних кандидатів до участі у виборах у міськдуму Москви. Згодом до протестів приєднався Санкт-Петербург. Мітинг 10 серпня вже охопив 40 міст по всій Росії. До цього ж тільки в столиці кількість демонстрантів досягла рекордні за останні роки 60 тисяч. Владі не допоміг й організований у цей день шашличний фестиваль із музичними гуртами. На відміну від України в Росії для проведення мітингу треба отримати дозвіл від міської влади, тому неузгоджені владою мітинги проходять у форматі масових прогулянок у центрі по суботам.

2. Важливо відзначити перелом протестних настроїв самих росіян. Вперше за багато років за даними Левада-Центру підтримка мешканців Москви масових протестів перевищила за негативне до них ставлення. І попри пропагандистську кампанію влади про “зовнішні сили”, які нібито інспірували ці протести, виходити на мітинг 10 серпня публічно закликали навіть репери та коміки. Спочатку люди виходили, щоб «вернуть себе право на выборы», тепер додалися вимоги припинити кримінальну справу за масові заворушення та звільнити її фігурантів. На акціях люди масово скандують «Россия будет свободной» и «Россия без Путина». Самі вибори у міську думу в Москві відбудуться 8 вересня, тож варто очікувати продовження розвитку протестного руху.

3. Влада дала карт-бланш силовикам на жорстоке придушення протесту, а ті радо б’ють мирних протестувальників, які не чинять спротиву, та цькують їх собаками. Серед постраждалих люди із інвалідністю, літнього віку, жінки, діти. Ось тільки один із прикладів побиття протестувальників

Дістається й випадковим перехожим. Наприклад, відомому дизайнеру, який придумав логотип московського метро, під час ранкової пробіжки силовики зламали ногу, бо їм здалося, що він тікав. А це напад на велосипедиста

А це омонівець б’є в живіт дівчину, яку із заломленими руками тягнуть до автозаку відразу 5-ро силовиків (до цього вона впустила окуляри під ноги та просила, щоб їй дозволили їх підняти)

4. Вражають й масштаби організованих репресій. Так, тільки на акції 27 липня за інформацією правозахисників було затримано 1388 (вдумайтеся!) людей, який розвезли по 80 відділках поліції. Частину із них обвинуватили в порушенні правил участі в акціях за ч.5 ст.20.2 КоАП РФ. Суди визнають їх винними та штампують ухвали про штрафи й адміністративні арешти. Тільки після однієї акції 3 серпня в суботу відразу на наступний понеділок у 17 районних судах відбувався розгляд понад 90 адміністративних процесів. На тижні продовжуються точечні обшуки із виламуванням дверем та недопуском адвокатів. Але попри це люди продовжують виходити!

5. Уже відкрили нову «Болотну справу». По статті “масові заворушення” на даний момент проходять вже 13 людей, серед яких студент, переможець всеросійської наукової олімпіади Єгор Жуков. Їм усім загрожує позбавлення волі до 15 років. Сергію Абанічеву, наприклад, за те, що він викинув на землю пустий паперовий стаканчик, чим, на думку слідства, наніс травму правоохоронцю. Перших фігурантів вже відправили на два місяці в СІЗО до середини вересня. А от у телережисера Дмитра Васильєва (ви можете його знати по програмі «Форт Боярд») силовики після затримання відібрали інсулін, тож згодом були змушені доправити прямо до реанімації.

6. Із особливо цинічних речей я би відзначила звернення прокуратури із вимогою забрати сина та позбавити батьківських прав подружжя Проказових, які приймали участь у мітингу. Визначені судами штрафи за повторне порушення правил участі в акціях у розмірі 5000 євро. Роботу військоматів на акції для пошуку та відправки в армію молодих людей призовного віку. Також перше в історії Москви відключення інтернета в центрі міста із 13 год до 19 год 3 серпня по прямій вказівці влади. Тимчасове відключення в усьому місті телемовлення для відпрацювання можливості блокування телесигналу. Масові виклики людей, які давали добровільні пожертви на Фонд боротьби з корупцією в рамках відкритої справи про відмивання коштів. Ситуацію із Михайлом Свєтловим, який подав заявку на проведення акції та прийшов на перемовини, щоб її узгодити, і був арештований та запроторений за грати відразу після розмови. А ще позови до мітингувальників від Мосгортранс та ДП “Автомобільні дороги”, які оцінили шкоду за неузгоджену акції у розмірі 13,5 мільйонів рублів, а також виставлені мітингувальникам збитки від власників магазинів та закладів громадського харчування за недоотриманий прибуток (за вказівкою силовиків вони закрилися на час акції та не пускали людей навіть в туалет).

7. Прямим аналогом нашого Євромайдан SOS в Росії є ОВД-Инфо. Це волонтерська ініціатива, яка надає правову та іншу допомогу переслідуваним учасникам протесту по всій країні, веде облік затриманих, шукає адвокатів, моніторить судові засідання, організовує передачі ліків та речей арештованим. Власне робить усе те, що робили й ми 24 години на добу протягом трьох складних місяців Революції Гідності. Я постійно читаю їх зведення, і робота цих людей викликає у мене величезну повагу. Вчора їх співробітника, до речі, колишнього “узника Болотной” Олексія Поліховича після роботи затримали “люди в штатському” та забрали у відділок поліції, і це теж мені дуже знайомо.

8. Біль та травма триваючої вже шість років війни, яку принесла нам Росія, зараз промовляє у багатьох українцях, мовляв, нам абсолютно байдуже, що там відбувається. Це зрозуміла позиція, але недалекоглядна. Адже від цього насправді багато чого залежить. Після Помаранчевого Майдану ми не дуже цікавилися ситуацією в Росії, а настрашений досвідом України Кремль організував підставний скандал із «шпигунським каменем» та почав атаку проти власного громадянського суспільства, взяв під контроль усю медійну та освітню сфери та вибудував централізовану вертикаль. Ну а вже потім відхапав частину українських територій. І зараз невідомо, що стане наступним «КримНаш», яким Путін намагатиметься переключити увагу росіян.

9. Але написала я цей пост із інших міркувань. Серед росіян, які виходять у ці тижні під кийки оскаженілих від безкарності силовиків, багато близьких мені по духу людей, які на початку війни публічно виходили на марші миру, засуджували окупацію Криму та усі ці роки проводили акції на захист українських політв’язнів. У свій час ці люди нас підтримали. Вони пішли проти мілітаристської істерії більшості та поставили себе під реальний ризик. Вибачте, але пройти по центру Москви із величезним плакатом «Руки прочь от Украины» – це не в Києві під російським посольством стояти. Справа Дениса Бахолдіна та інших росіян, які сидять в тюрмах за підтримку України, цьому красномовне підтвердження. І тепер я у свою чергу хочу сказати, что вы мужественны и прекрасны! За вашу и нашу свободу! И пусть #россиябудетсвободной !

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини