xcounter
Calendar Icon

Може з’явитися і у зрілому віці: чим небезпечна алергія на арахіс

02.09.2019 12:42 (Оновлено 02.09.2019 в 12:45)
Ольга Колесникова, «ТСН»

Арахіс — одна з найпоширеніших причин харчової алергії у дітей та дорослих, яка виникає, коли імунна система реагує на білок, що міститься в цих бобових.

Алергія на арахіс часто асоціюється з анафілаксією, раптовим та потенційно смертельним станом, який потребує невідкладної допомоги. Останніми роками зростає кількість зареєстрованих випадків реакції саме на цей продукт.

Зазвичай такий вид алергії розвивається ще в ранньому дитинстві, але, може також з’явитися і у зрілому віці. Вважається, що вона є стійкою і супроводжує людину усе життя. Лише приблизно один з п’яти дітей може перерости алергію на арахіс у віці до п’яти років.

Від яких продуктів слід відмовитися в разі алергії на арахіс?

Одним з факторів ризику розвитку цієї хвороби є екзема, атопічний дерматит, алергія на яйця та інші харчові продукти у дітей до року. Важливо знати, що арахіс належить до сімейства бобові і ботанічно не пов’язаний з деревними горіхами такими, як мигдаль, волоський, кеш’ю, лісовий та інші. Та це зовсім не означає, що людина з алергією на нього не може мати її на горіхи.

Близько 35% дітей, які страждають через цю проблему, можуть мати або розвинути алергію на горіхи у майбутньому. Це може бути також пов’язано із забрудненням горіхів білками арахісу через спільне зберігання. Також, доведено, що алергія на горіхи досить поширена у людей з алергією на арахіс.

Тому хворим на алергію на арахіс доводиться уникати й горіхів. А для дітей це взагалі питання безпеки, бо їм важко відрізнити горіх від арахісу, і вони можуть його помилково з’їсти.

Пилок берези та арахіс

Відомо, що арахіс містить подібні білки з пилком берези, що може стати причиною перехресної алергії. Деякі люди з алергією до пилку берези реагують на вживання арахісу у вигляді симптомів орального алергічного синдрому — свербіння у роті, набряк губ, першіння у горлі, кашлю. Вживання смаженого арахісу допоможе уникнути такого виду алергії.

Арахісова олія

Дослідження показують, що високо рафіновані олії не містять білка арахісу. Однак деякі види арахісової олії, що виготовляються за допомогою холодного віджиму містять арахісовий білок, що повинно бути чітко зазначено на етикетці інгредієнта як "арахіс". Цих видів олії слід уникати особам, які мають реакцію на ці бобові.

Соя та інші бобові

Часто, люди з алергією на арахіс ставлять собі запитання, чи можна їм вживати сою або інші боби. Маю вас застерегти, що чутливість до інших продуктів харчування сімейства бобові у вашому випадку підвищена, тому їх краще уникати, але тільки після підтвердження алергії на них. Необґрунтоване виключення продуктів харчування з раціону не має переваг для здоров’я.

В такому разі підібрати дієту та дати чіткі рекомендації допоможе лікар-алерголог. А сучасні методи молекулярної алергодіагностики допоможуть спрогнозувати важкі алергічні реакції на харчові продукти, зокрема анафілаксію, а також можливі перехресні реакції між пилком та продуктами харчування.

Як проявляється алергія на арахіс

Симптоми алергії зазвичай з’являються через декілька хвилин або годин після вживання арахісу або продуктів, що його містять. Більшість алергічних реакцій легкі, але також можуть бути помірними або важкими. Анафілаксія — найважча форма алергічної реакції, яка може бути небезпечною для життя та вимагає надання невідкладної допомоги.

Легкі симптоми алергії на арахіс викликають:

  • свербіж у роті, язика та горлі;
  • набряк губ;
  • кропив’янка;
  • блювота, нудота, біль у животі та діарея;
  • нежить і чхання;
  • кашель.

До важких симптомів анафілаксії належать:

  • набряк язика та/або горла;
  • зміна голосу;
  • хрипи, свистяче дихання;
  • запаморочення, колапс, запаморочення, падіння артеріального тиску.

Фізичне навантаження, велика кількість арахісу, інфекції, неконтрольована астма — всі ці фактори можуть спровокувати анафілаксію після вживання арахісу у людей з підвищеною чутливістю до нього.

Чи можна запобігти розвитку алергії на арахіс

Діти, які мають екзему або відому харчову алергію, обов’язково мають проконсультуватися з лікарем-алергологом перед введенням в раціон арахісу. Вважається, що ризик розвитку алергії на арахіс можна зменшити, якщо вводити дітям арахіс та інші високоалергенні продукти протягом перших 12 місяців життя. Таким чином раннє введення допомагає імунній системі переносити білок арахісу.

Введення арахісу дітям повинно бути у формі арахісового масла в жодному разі не цілих бобів, через ризик задухи у дитини. Затримка введення арахісу може збільшити ризик розвитку алергії на нього. Вагітним і жінкам, що годують грудьми, безпечно вживати арахіс, якщо вони самі не мають алергії на цей продукт.

Коли звернутися до лікаря та які обстеження пройти

У разі підозри на цю алергію зверніться до лікаря-алерголога. Шкірні прик-тести, а також молекулярна алергодіагностика з визначенням рівня специфічних імуноглобулінів Е — допоможе лікарю алергологу точно встановити, який продукт харчування викликає алергію саме у вашому випадку та виключити інші причини.

Маю надію, що у майбутньому ми матимемо препарати для лікування алергії на арахіс. Наразі ведуться розробки щодо препаратів для алерген-специфічної імунотерапії з алергенами арахісу. Вважається, що постійне введення цього алергену з поступовим підвищенням дози може виробити толерантність організму до нього.

Сьогодні ж єдиним можливим методом лікування алергії на арахіс є повне уникнення продуктів харчування, що його містять. Але він широко використовується в різних продуктах харчування та у видах кулінарії, таких як азіатська та індійська кухні. Важливо ретельно вивчати етикетки продуктів на вміст арахісу та його слідів.

У разі виникнення важкої алергічної реакції — анафілактичного шоку, — важливо мати при собі аутоінжектор з адреналіном. Як ним користуватися і коли — запитайте у свого лікаря-алерголога.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини