xcounter
Calendar Icon

Алергія на сонце: як розпізнати та лікувати

03.09.2019 12:43 (Оновлено 03.09.2019 в 12:47)
Ольга Колесникова, «ТСН»

​Такий вид алергії може виникнути у будь-кого, тому варто озброїтись усією необхідною інформацією.

Алергія на сонце або фотодерматит не дуже рідкісне явище — за статистикою 10-20% людей страждають на цей вид алергії. Під терміном фотодерматит заведено вважати надмірну реакцію імунної системи на вплив сонячних променів.

Самі сонячні промені не є алергенами, але у разі поєднання зовнішніх та внутрішніх факторів після впливу ультрафіолетових променів у шкірі можуть накопичуватися речовини, які називаються фотосенсибілізаторами і сприяють виникненню симптомів алергії.

ЧОМУ ВИНИКАЄ АЛЕРГІЯ НА СОНЦЕ

Деякі люди мають спадковий тип алергії на сонце. Інші реагують на сонячні промені тільки під впливом внутрішніх чи зовнішніх факторів, наприклад, після вживання деяких медикаментів або після контакту з рослинами, такими як борщівник або пастернак.

Фактори ризику розвитку алергії на сонце включають:

Тип шкіри.

Алергія на сонце частіше зустрічається у людей зі світлою шкірою.

Використання косметичних засобів перед виходом на сонце.

Часто фотодерматит виникає після використання деяких косметичних засобів, а саме крем, парфуми, ароматизатори, губна помада та навіть сонцезахисний крем. Хімічні речовини, що входять до складу цих продуктів, можуть працювати як фотосенсибілізатори та зробити шкіру більш чутливою до впливу сонячних променів.

Медикаменти.

Деякі лікарські засоби можуть викликати фотодерматит, тому перед їх застосуванням проконсультуйтеся з лікарем та уважно вивчіть інструкцію до препарату. Небезпеку становлять такі препарати: аспірин, антибіотики, засоби, які ви приймаєте для лікування та підтримки серцево-судинної системи, діуретики, антидепресанти, оральні контрацептиви з високим вмістом естрогену.

Наявність дерматиту та дерматозу — підвищує ризик виникнення алергії на сонце.

Наявність кровних родичів з алергією на сонце. Алергія на сонце — це захворювання, яке часто має спадковий характер.

Захворювання щитоподібної залози та інші захворювання ендокринної системи, метаболічні порушення.

ЯК ПРОЯВЛЯЄТЬСЯ АЛЕРГІЯ НА СОНЦЕ

Алергія на сонце з'являється через 30 хвилин–1 годину після перебування на сонці. Зазвичай вона проявляється у вигляді висипу на ділянках шкіри, що піддавалися впливу сонячних променів.

Характеристики висипу можуть змінюватися та включають:

  • кропив’янку або пухирі, які розташовані групами;
  • червоні плями та свербіж шкіри;
  • відчуття печіння на шкірі;
  • маленькі червоні плями на шкірі;
  • гіперпігментація.

Сонячна кропив’янка також може супроводжуватися слабкістю, головним болем, порушенням дихання та іншими симптомами і розповсюджуватися всім тілом, навіть на ділянки, які не піддавалися впливу сонячних променів.

ЯК ДІАГНОСТУЮТЬ ТА ЛІКУЮТЬ АЛЕРГІЮ НА СОНЦЕ

У багатьох випадках лікар-алерголог може поставити діагноз сонячна алергія, враховуючи характер висипу, а також анамнез захворювання та спосіб життя. Але іноді лікар призначає додаткові тести для підтвердження діагнозу. Ці тести включають:

1. Провокаційний тест з ультрафіолетом. Цей тест також називається фототестуванням, щоб побачити, як ваша шкіра реагує на різні довжини хвиль ультрафіолетового світла від спеціального типу лампи. Визначення того, який тип ультрафіолетового світла викликає реакцію, може допомогти визначити, яка алергія на сонце у вас є.

2. Специфічних аналізів крові та маркерів алергії на сонце на сьогодні не існує. Але лікар може призначити додаткові аналізи, якщо є підозра, що алергія на сонце викликана захворюванням щитоподібної залози, вовчаком, метаболічними порушеннями.

3. Зазвичай симптоми алергії на сонце минають самостійно без лікування протягом 10-14 днів. У більш важких випадках лікар може призначити топічні кортикостероїди та антигістамінні препарати невеликим курсом.

ЯКІ ІСНУЮТЬ ЗАХОДИ ПРОФІЛАКТИКИ АЛЕРГІЇ НА СОНЦЕ

Якщо у вас алергія на сонце або підвищена чутливість до сонячних променів, дотримуйтеся простих правил, щоб запобігти симптомам алергії:

Уникайте перебування на сонці в найбільш активні сонячні години з 10:00 до 16:00.

Поступово збільшуйте кількість часу, проведеного на сонці, щоб клітини шкіри мали час адаптуватися до сонячного світла. Уникайте різкого впливу сонячного світла. Більшість людей мають симптоми алергії на сонце влітку або коли відпочивають на пляжі.

Носіть сонцезахисні окуляри та захисний одяг. Сорочки з довгими рукавами і широкі капелюхи можуть допомогти захистити шкіру від впливу сонячних променів. Уникайте тонких тканин з дірочками, через них проходять ультрафіолетові промені.

Вибирайте якісний сонцезахисний крем. Використовуйте сонцезахисний крем широкого спектра з SPF 30-50. Нанесіть крем на тіло товстим шаром та повторно застосовуйте кожні дві години або щоразу після купання. Пам’ятайте, що неякісний крем або індивідуальна нестерпність деяких його компонентів можуть навпаки викликати фотодерматит.

Уникайте відомих тригерів фотодерматиту. Якщо ви знаєте, що певна речовина, ліки або хімічні речовини спричиняють фотодерматит саме у вас, уникайте їх.

Будьте здорові!

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини