xcounter
Calendar Icon

Корисна чи шкідлива картопля для здоров'я

18.09.2019 13:37 (Оновлено 18.09.2019 в 13:41)
Светлана Фус, «Facebook»

​Картопля один з продуктів, що часто спричнює спори. Одні стверджують, що вживаючи картоплю можна худнути, інші на 100% впевнені в зворотному.

Є такі, які стверджують, що будь-яка картопля-шкідлива. Для інших – це улюблена їжа. Звичайно, це не модний суперпродукт, але має вагомі аргументи на свою користь. У більшості гріхів звинувачувати її не варто.

Давайте розбиратися наскільки картопля корисна і чи можуть страви з неї нашкодити нашому здоров'ю та фігурі?

Коли ви не хочете набрати зайву вагу або худнете, що рекомендуть в Інтернеті прибрати в першу чергу з раціону? Солодощі, хлібобулочні вироби, картопля, макарони, білий рис... З солодощами і здобою я погоджуся, але при чому тут картопля або макарони твердих сортів?

Я хочу відразу стати на захист цього овоча і розповісти чому.

Енергетична цінність 100 г вареного в шкірці картоплі без добавок 86 ккал.

Білки - 2 г, вуглеводи - 17.1 г, жири - 0,1 г, харчові волокна - 2 г

Порівняємо його хімічний склад з гречаною кашею, наприклад.

Енергетична цінність 100 г приготовленої гречаної каші без добавок 102 ккал.

Білки-3.6 г, Вуглеводи-17.1 г , Жири-2.2 г, харчові волокна - 1 г

Адже всі знають, що корисно вживати складні вуглеводи. Хтось задумався, що відноситься до складних вуглеводів? Правильно: клітковина і крохмаль. Так чому ж при практично однаковому вмісті крохмалю в гречаній каші і картоплі прибирають картоплю? Кажуть, глікемічний індекс високий.

А чи знаєте ви, що існує таке поняття, як глікемічна навантаження (далі ГН). Вирахувати його просто:

ГН = (глікемічний індекс х Вуглеводи, г):100

У картоплі ГН - 11, в гречаної каші - 8.5

В дієтології прийнята наступна шкала рівнів ГН окремих порцій їжі: низьким вважається показник глікемічного навантаження до 10, середнім - від 11 до 19, високим - понад 20. Добове ГН здорової людини не повинне перевищувати 100 одиниць. Все буде залежить від порції і способу приготування. Так що не така страшна ця картопля.

А коли вона стає небезпечною для фігури? Коли перетворюється

- в ... чіпси. По суті, це пресований крохмаль, просочений маслом, густо посолений і поперчений, часто з штучними ароматизаторами і смаковими добавками. Вітамінів немає, мінерали в такій формі, що краще не вживати. До того ж чіпси викликають спрагу і подальше утримання рідини в організмі, що відразу позначається на вазі. Калорійність 100 г зашкалює: 500 - 550 ккал.

- в. ..картоплю фрі. Вітамін С і мінерали в ньому зберігаються, але все одно це блюдо вкрай не рекомендується тим, хто піклується про здоровий шлунок і вагу. Калорійність – не менше 400 ккал на 100 г продукту.

Для здоров'я людини смаження найгірший спосіб приготування і не тільки картоплі. Так при нагріванні вище 120 градусів з крохмалю картоплі утворюється канцероген акриламід. І чим темніше колір рум'яної скоринки, тим більше вона шкідлива. Крім того смажена картопля джерело небезпечних трансжирів.

- в ... картопляне пюре з вершковим маслом, молоком і яйцем.

Ось їх потрібно виключити зі свого харчування! Шкоди фігурі завдає не картопля, а масло і жирний соус, якими її зазвичай заливають, а також сумнівні страви з неї приготовані.

Картопля може бути корисним продуктом, якщо вживати її правильно. Що це означає?

Готуйте картоплю в мундирі. Велика частина корисних елементів міститься ближче до шкірки.

До речі, картопля часто використовують при печії - високий вміст крохмалю і клітковини обволікає і знижує кислотність. Саме тому картопляний сік вже давно застосовують для лікування гастритів, підвищеної кислотності, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.

Картопля не страшна. Але це не означає, що можна їсти її три рази на день, сім днів на тиждень. Я рекомендую вживати картоплю кілька разів на тиждень, по 80 -120 г в поєднанні з овочами. Що може бути смачніше запеченої картоплі з квашеною капустою!

А чи любите ви картоплю? Як часто страви з картоплі у вас на столі?

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини