xcounter
Calendar Icon

Чому українське суспільство деградує

21.10.2019 12:54 (Оновлено 21.10.2019 в 12:58)
Діана Дуцик, «Facebook»

​Вагалася, писати чи не писати на цю тему, але ганебна історія із хором Верьовки і 95 кварталом, підштовхнула мене до того, що треба все-таки написати. Бо питання виходить за рамки лише однієї паскудної пісні про Гонтарєву.

Днями ми обговорювали із колегами проблему української еліти, чи то її відсутності. Так, так – саме відсутності. Еліти нема. Бо мати владу – не означає бути елітою, це означає бути правлячим класом. А це різні речі. Ця проблема – не є проблемою сьогоднішнього дня. Вона є проблемою останніх років, навіть десятиріччя.

Здавалося, Революція гідності та Майдан могли змінити цю ситуацію, але – ні. І це та проблема (а не Путін), яка може привести Україну до повного краху. Криза еліт є в багатьох країнах світу, у тому числі й таких як США, можна заперечити мені. Так, безперечно. Але не всі країни світу стоять перед такими викликами сьогодні як Україна.Хто ж такі еліти, запитаєте ви?

Десь я погоджуюся із тим, як описав еліти свого часу Сергій Дацюк:

«Еліта – це ті, хто живе за принципами, а не за інтересами. Еліту не можна створити в якості об’єкта. Еліту відтворює еліта. Еліту неможливо виховати, якщо ті, хто її виховує, не є елітою. Еліта це не ті, хто має багато грошей, влади чи знань. Еліта це лише ті, хто має багато благородства, чия мораль слугує взірцем».

Ті, хто є елітою, не зникають, коли втрачають депутатський мандат або високу посаду, бо залишаються активними і пасіонарними у відстоюванні інтересів держави, де б вони не були: в парламенті чи поза його межами, в уряді чи поза ним... Таким, був, на мою думку, В’ячеслав Чорновіл.Багато хто із коментаторів дивувався тому, як зал весело реагував на цю «пісню».

Але це ж очевидно, що відсутність еліти (не лише політичної) призводить до суспільної деградації.

Приведу ще один брутальний, але наочний приклад, то вже вибачайте: якщо по телебаченню в прямому ефірі ведучі почнуть ходити в туалет, незабаром люди це робитимуть прямо на вулицях та в під’їздах… Тут є прямий зв’язок. А ви його до цього часу не помічали? В усьому іншому – те саме. Не можна говорити про медіаграмотність, боротьбу з маніпуляціями та фейками, інформаційну гігієну і одночасно ср…ти в ефірі.

У світлі цього я задаю запитання: а що ж з усіма лідерськими програмами, які фінансувалися багатьма донорами? Можливо, варто визнати, що попередні стратегії виховання нової політичної еліти виявилися провальними? Визнати, що ці стратегії потребують перегляду? Чи відпустити все на самоплив?

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини