xcounter
Calendar Icon

ЦРУ визнає організацію перевороту 1953 року в Ірані

21.08.2013 14:12

ЦРУ: ми влаштували переворот в Ірані
ЦРУ: ми влаштували переворот в Ірані

ЦРУ оприлюднило свої документи, визнавши власну роль у державному перевороті в Ірані 1953 року.

ЦРУ зізналося в організації та керуванні серпневим путчем 1953 року, в результаті якого було  повалено тодішнього прем'єр-міністра Ірану, коли той спробував націоналізувати нафтові багатства своєї країни, захистившись таким чином від Великобританії.

Архів національної безпеки Університету Джорджа Вашингтона, який отримав документи за Законом про свободу інформації, заявив, що згідно з документами роль ЦРУ у перевороті безсумнівна. Документи датовані 1970-ми роками.

«Військовий переворот, який скинув Моссадика і його уряд, був організований і проводився під керівництвом ЦРУ як прояв зовнішньої політики США», - йдеться в документі.

Окрім того, з документів слідує, що британська розвідка MІ-6 працювала тоді в тісній взаємодії з американськими спецслужбами.

Про події 1953 року досі часто розмірковують зацікавлені сторони, включно з нинішнім урядом Ірану.

Моссадик переміг на виборах в 1951 році, після чого в Ірані пройшла націоналізація нафтової промисловості, яку до цього контролювала британська Англо-перська нафтова компанія. Моссадик став, таким чином, на заваді інтересам Великобританії. Вважається, що за рахунок іранської нафти Великобританія планувала швидкими темпами відродити свою економіку від наслідків Другої світової війни.

Іншим важливим мотивом до повалення Моссадика, як свідчать документи, було ідеологічне протистояння у рамках Холодної війни. «Іран ось-ось мав опинитися за залізною завісою. Якби подібне трапилося, це б означало перемогу СРСР і потужний удар по позиціях Заходу на Близькому Сході.» - зазначив автор одного з документів Дональд Уілбер.

Держсекретар США Мадлен Олбрайт, у спробі налагодити відносини з Іраном, у 2000 році відзначила, що Сполучені Штати «відіграли значну роль» у поваленні Моссадика, назвавши переворот «помилкою для політичного розвитку Ірану».

Президент США Барак Обама виступив з аналогічною заявою після вступу на посаду в 2009 році в черговій невдалій спробі примирення з Іраном, який прагнув вибачення.

ЦРУ та MІ-6 надали підтримку прихильникам шаха Мохаммеда Рези Пехлеві й організували акції протестів проти Моссадика. На бік маніфестантів перейшла армія, і до 19 серпня 1953 всі члени уряду Моссадика або втекли з країни, або були заарештовані.

Шах Пехлеві повернувся в Іран і став союзником США до свого повалення в 1979 році в результаті ісламської революції.

Google+

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини