xcounter
Calendar Icon

Стало известно содержание совместной декларации президентов Украины и Польши

Президент Украины Петр Порошенко и Президент Польши Анджей Дуда приняли совместную декларацию.

Об этом Дуда заявил во время совместного брифинга с Президентом Украины Петром Порошенко по результатам встречи.

«Я благодарен нашим сотрудникам за подготовку совместной, очень важной декларации, с которым вы вскоре ознакомитесь. Я думаю, что при вашем посредничестве она будет представлена общественности», - сказал Дуда.

В свою очередь, Порошенко поблагодарил украинской и польской сторонам за подготовку «чудесной совместной декларации».

Приводим текст Декларации, обнародованной пресс-службой Президента Украины, на языке оригинала.

СПІЛЬНА ДЕКЛАРАЦІЯ

Президента України і Президента Республіки Польща,

прийнята у Києві 24 серпня 2016 р. у день відзначення 25-ї річниці незалежності України

Ми, Президенти України і Республіки Польща, у день відзначення 25-ї річниці незалежності України:

- підкреслюючи міцний культурний та історичний зв’язок, який поєднує наші Народи, та вбачаючи глибоку символічність у тому, що Польща першою країною у світі визнала незалежність вільної України;

- прагнучи розвивати багатовимірну співпрацю між вільною Україною і вільною Польщею та зміцнювати добросусідські відносини між Українським Народом і Польським Народом, що є запорукою безпеки і стабільності в Європі;

- високо оцінюючи досягнення у розбудові двосторонніх відносин за останні 25 років та відзначаючи, що встановлення і розвиток взаємин стратегічного партнерства є безальтернативним історичним вибором, а розширення і поглиблення співробітництва має широкі перспективи, великий потенціал і відповідає корінним інтересам двох держав та їхніх народів;

- роблячи значний внесок у розбудову спільної демократичної Європи і прагнучи до розвитку добросусідської мережі економічних, політичних, культурних та суспільних відносин;

- відзначаючинаявність трагічних сторінок в історії українсько-польських відносин, а також цінуючи важливість конструктивного українсько-польського діалогу, заснованого на історичній правді та зусиллях українських і польських політиків, істориків, інтелектуалів і церковних ієрархів, які брали активну участь в процесі примирення та порозуміння в історичних питаннях;

- пам’ятаючи про наше християнське коріння, підтверджуюче, що українсько-польський діалог має ґрунтуватися на вже погодженій етичній формулі поєднання та порозуміння наших народів,та зберігаючи в пам’яті уроки розуміння історії та власної ідентичності, які нам дав світлої пам’яті Іоанн Павло ІІ; а особливо слова, висловлені у Києві: „найбільш гарячим прагненням, яке народжується у моєму серці, є щоб помилки минулого не повторилися у майбутньому, щоб пам’ять про них не стала перешкодою на шляху до взаємного пізнання, котре є джерелом братерства та співпраці”,

Визнаємо, що ухвалення 24 серпня 1991 року Верховною Радою України Акту проголошення незалежності України, прийняття якого було підтримано переважною більшістю українського суспільства на референдумі 1 грудня 1991 р., відкрило нову сторінку в історії відносин між незалежною Україною і незалежною Польщею.

Заявляємо, що і надалі розвиватимемо наші відносини згідно з Договором про добросусідство, дружні відносини і співробітництво, підписаним у Варшаві 18 травня 1992 р., визнаючи територіальну цілісність України та Польщі, непорушність кордонів наших держав, а також «високо оцінюючи значення дружніх українсько-польських взаємин для досягнення європейської солідарності».

Визнаємо, що відновлення миру в Україні має ключове, вирішальне значення для безпеки всіх європейських держав, в тому числі Польщі.

Усвідомлюємо свою відповідальність за зміцнення безпеки та стабільності на Європейському континенті у світлі нинішніх викликів та загроз, спричинених агресієюРосії проти України, окупацією частиниії території.

Відзначаємонезмінність позиції Республіки Польща щодо підтримки зусиль України з відновлення територіальної цілісності.

Підтверджуємо, що Україна визнає важливою роль і значення Польщі в пошуках стійкого рішення проблеми стабільності та миру в регіоні. Польська сторона вважає, що незалежність України має принципове значення для безпеки і незалежності Польщі.

Закликаємо міжнародну спільноту посилити зусилля, у тому числі шляхом політики санкцій щодо агресора, з метою відновлення порушеного міжнародного правопорядку та припинення агресії проти України.

Підкреслюємо ключову роль трансатлантичної єдності для забезпечення безпеки та стабільності в Європі і світі, підтверджуємо підтримку політиці «відкритих дверей» НАТО та визнаємо право і перспективу України набути в майбутньому повноправне членство в НАТО відповідно до волі українського народу.

Визнаємо, що важливим чинником українсько-польської співпраці є Угода про асоціацію між Україною та ЄС, що має набрати чинності якнайшвидше. Польща послідовно підтримувала Україну протягом 20 років на важкому шляху до євроінтеграції від моменту встановлення Києвом відносин з Європейським Союзом у 1994 р. і продовжить підтримувати Україну в реалізації її євроінтеграційного курсу.

Заявляємо, що Польща підтримує впровадження безвізового режиму між Європейським Союзом та Україною як ефективного кроку, який сприяє розширенню міжлюдських контактів.

Декларуємо готовність до співпраціу здійсненні активної політики в Центрально-східній Європі, яка сприяє реалізації інтересів наших держав і підвищенню значеннярегіону, тає ключем до стабільності всього континенту.

Підкреслюємо значення того, що Польща послідовно підтримувала і буде підтримувати Україну на її шляху глибокої трансформації та структурних реформ. Підтверджуємо готовність до подальшої співпраці та надання всебічної допомоги в реалізації амбітної програми модернізації української держави. Влада України готова активно підтримувати економічне партнерство з Польщею в сфері інвестицій та економічного співробітництва на основі відкритості й прозорості.

Наголошуємо, що після падіння «залізної завіси» мільйони поляків та українців зустрічалися, навчалися, працювали, жили разом, розвиваючи широку мережу контактів, які поєднують наші держави, наших інтелектуалів, митців, підприємців – наші суспільства. Визнаємо силу і стабільність цих зв’язків, що засвідчила беззаперечна підтримка поляками українців, які боролися за свободу і демократію під час Помаранчевої Революції та Революції Гідності.

Заявляємо про готовність до подальшої співпраці у сфері підтримки і захисту прав української та польської національних меншин, аби українці у Польщі та поляки в Україні могли повною мірою реалізувати себе як спільноти, що дбають просвої народні традиції, рідну мову і культуру.

Підтверджуємо готовність продовжити співробітництво на рівні Президентів в традиційній площині українсько-польських відносин, яку формують як зустрічі Глав держав на найвищому рівні, так і регулярні переговори у форматі Консультаційного комітету Президентів України та Польщі, який функціонує з 1993 р. та окреслює багатогалузевий план українсько-польської співпраці на наступні роки.

Ми, Президенти України та Республіки Польща, у день відзначення 25-ї річниці незалежної України, підтверджуємо взаємно стратегічний характер наших відносин та декларуємо прагнення і надалі будувати українсько-польське сусідство на засадах спільногоцивілізаційного розвитку, який зміцнить наші відносини, стане тривалим сполученням наших відносин,гарантуючи цим та майбутнім поколінням поляків і українців відчуття взаємної довіри, злагоди та безпеки.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини