xcounter
Calendar Icon

Юристи «Тисни» та журналісти «Наших грошей» зупинили розпил 21 мільйона на тендері «Енергоатому»

03.12.2018 09:23 (Оновлено 03.12.2018 в 09:25)

Після звернення юристів “Тисни” (Bihus.Info), «Енергоатом» не допустив до аукціону обох учасників тендеру щодо створення підсистеми економічної диспетчеризації очікуваною вартістю 21,03 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Нагадаємо, як раніше з’ясували журналісти “Наших грошей”, атомники планували замовити розробку підсистеми економічної диспетчеризації Єдиної інформаційно-аналітичної системи на базі програмного забезпечення SAP.

На торги подали заявки дві фірми: ТОВ «Беной» і ТОВ «Агелес». Перша зашифрувала документи про досвід виконання аналогічних угод як конфіденційні, а друга вказала досвід, який може не відповідати вимогам замовника.

З цією інформацією юристи проекту “Тисни” звернулись до “Енергоатому” та Держаудитслужби, після чого обидві пропозиції було відхилено.

«Беной» відхилили саме через те, що вона завантажила документи на підтвердження своєї відповідності кваліфікаційним критеріям як конфіденційні нібито з огляду на комерційну таємницю. Це суперечило ст. 27 закону «Про публічні закупівлі», в якій вказано:

«Конфіденційною не може бути визначена інформація про запропоновану ціну, інші критерії оцінки, технічні умови, технічні специфікації та документи, що підтверджують відповідність кваліфікаційним критеріям відповідно до статті 16 і вимогам, установленим статтею 17 цього Закону».

«Агелес» відхилили, оскільки вона не підтвердила наявність кваліфікованих досвідчених працівників. Надана фірмою довідка не містила інформації про керівника проекту з її боку та про функціональних консультантів, наприклад, за напрямком бізнес-аналітики. Також у тій довідці були зазначені лише два консультанти за модулем SAP BC (SAP BASIS), що підтверджувалося сертифікатами за напрямком SAP HANA, а наведений там само склад робочої групи не відповідав вимогам тендерної документації та методології ASAP.

Нагадаємо, фірми «Беной» і «Агелес» входять до дуже вузького кола компаній, які мають партнерські відносити з ТОВ «САП Україна». Це українське представництво німецького виробника софту SAP під керівництвом Максима Матяша, яке уповноважене обирати партнерів на власний розсуд. Наразі в Україні налічується лише сім таких партнерських фірм, з яких лише чотири беруть участь у держзакупівлях і зазвичай не створюють одне одному справжньої конкурентної боротьби (докладніше у статті «Кілобакси від SAP для України»). При цьому в Україні штучно підтримується найменша в Європі кількість партнерів SAP як в абсолютному вимірі, так і в перерахунку на кількість населення.

Директором ІТ-департаменту «Енергоатому» є Олександр Лісовий, який і підписував тендерну документацію по цій закупівлі.

Засновником і директором фірми «Беной» у травні 2017 року став Роман Фісун. А вже у червні компанія виграла перший у своїй історії державний тендер саме у «Енергоатому» на поставку держкомпанії ліцензійного софту SAP на 16,41 млн грн. При цьому «Беной» тоді мав конкурентами той самий «Агелес» і ТОВ «Бріг-рітейл», яке так само у 2017 році почало вигравати держпідряди і стало монопольним постачальником SAP для Нацбанку.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини