xcounter
Calendar Icon

Фірми КТимошенка виграли чверть усіх тендерів України

27.09.2021 14:44 (Оновлено 27.09.2021 в 14:45)
Юрій Ніколов, «Наші гроші»

Минулого тижня в Укравтодорі пройшли тендери на 4,86 млрд грн. Середній та капітальний ремонт доріг – 4,56 млрд. Це 27% від усіх тендерів по Україні в цей період.

Ці 4,56 млрд грн тендерів Укравтодору – це не всі дорожні підряди країни. Насправді ще один жирнючий кавелик мільярдів пройшов через Дніпропетровську ОДА. Підопічні Валентина Резніченка протендерили 3 мільярди гривень на ремонт місцевої траси О041511 П’ятихатки – Апостолове – Зеленодольськ. І з урахуванням цього кавелика тижнева частка дорожніх тендерів по всій Україні склала вже традиційні для цього року 49%.

3 млрд мільярдів дістались не новому фавориту Укравтодору «Будінвест інжинірингу» з оточення братів Дубінських, а його традиційному спаринг-партнеру фірмі «Буд регіон».

Ще 1 мільярд «Будінвест інжиніринг» минулого тижня розіграв в системі Укравтодору з «Автомагістраллю-Південь» – головним фаворитом «Великого будівництва» часів КТимошенко-Кубракова-Голика. Таким чином «Будінвест» і «Буд регіон» минулого тижня на двох забрали понад 4 млрд грн на ремонт дніпровських доріг. А це 23% від усіх тендерних підрядів всієї України минулого тижня.

«Буд регіон» належить Олексію Буріку, який за часів Януковича очолював Департамент ЖКГ та будівництва Дніпропетровської облдержадміністрації, що власне і була замовником нинішнього тендеру. Зараз Бурік відомий як позаштатний радник мера Дніпра Бориса Філатова з питань капітального будівництва. А «Bihus.info» впіймали Буріка на регулярних візитах офісу Генадія Корбана та Департаменту благоустрою і будівництва Дніпровської міської ради. При цьому Філатов визнав, що Бурік може надавати вказівки підлеглим мера.

У всієї цієї групи є спільний знаменник – Кирило Тимошенко. Замголови Офісу президента курує «Велике будівництво», консультантом якого є Юрій Голик. Саме КТимошенко відповідав за повернення Валентина Резніченка у губернаторське крісло в Дніпрі наприкінці 2020 року. І саме після цього камбеку «Будінвест інжиніринг» натендерив на «Великому будівництві» у Дніпропетровській області вже 9 мільярдів(!) гривень. Це за неповний рік.

У свою чергу батько заступника Єрмака Владлен Тимошенко є депутатом Дніпропетровської облради від «Слуги народу» та директором торгового центру «Пасаж» Геннадія Корбана. А Корбан у свою чергу регулярно спілкується з братами Дубинськими саме по тендерам у Дніпрі. З тими самими Дубинськими, оточення яких і є власником «Будінвесту інжиніринг». Через всю цю круговерть довкола прізвища дуже впливового Корбана ця група і отримала у соцмережах прізвисько «корбаноїди».

Ну і для гурманів – кілька суто тендерних кунштюків.

«Буд регіон» до цього підігрував «Будінвесту» на великих тендерах, а сам вигравав лише порівняно незначні підряди на рівні десятків мільйонів гривень. Але «Буд регіону» вдалось проскочити на тендер очікуваною вартістю понад 3 млрд грн завдяки неймовірній поблажливості чиновників Резніченка. В тендерному законі дозволено вимагати від учасників доказів їхньої фінансової спроможності на рівні 100% від очікуваної вартості торгів, тобто треба показати, що сукупний дохід фірми за минулий рік не менший від бажаного підряду. У «Буд регіона» дохід був лише 339 млн грн., але він все рівно потрапив на 3-мільярдний тендер тому, що замовник вимагав не 100%, а лише десяту частину. Тобто пройшли впритик.

Аналогічний досвід «Буд регіон» підтвердив договором субпідряду з головним фаворитом Укравтодору взагалі та Дніпропетровської САД зокрема – фірмою «Автомагістраль-Південь» (отримала 110 млн грн за частковий ремонт траси Н-23 на ділянці км 81+881 – км105+272).

Договором субпідряду з тією ж «Автомагістраллю-Південь» підтвердив свій досвід і «Будінвест інжиніринг», але ремонтом іншої траси (отримав 178 млн грн по ремонту шматка траси Н-11 км 53+000 – км 107+000 минулого року).

Ціну будівельних матеріалів у 3-мільярдному тендері приховали, тобто перевірити відповідність ринковому рівню неможливо. Схоже, що ДнОДА Резніченка вирішила не повторювати свою помилку 2019 року, коли засвітило у «Прозорро» кошторис «Буд регіону». Тоді виявилось, що асфальт від цієї фірми був у півтора(!) рази дорожче від цін у сусідніх областях (див. «Коштовний асфальт #команди_Голика»). Наскільки дорожче цього разу – засекретили.

Читайте также: Гроші з Ахметова та інших олігархів за участь в форумі Зеленського збирала фірма Кирила Тимошенка
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини