xcounter
Calendar Icon

Трудова міграція в Європу під час пандемії: виклики, тенденції та перспективи

У п’ятницю, 21 травня, відбувся прямий ефір Labor Market Review – формату події від компанії Jooble, в рамках якого регулярно збираються провідні фахівці та експерти для обговорення найактуальніших питань про пошук роботи, ситуацію на закордонних ринках праці та перспективи на них для українських фахівців. Трудова міграція під час пандемії стала центральною темою обговорення LMR під час якого експерти з Польщі, Литви та України висловили необхідні пункти та поради щодо працевлаштування в умовах пандемії для українців.

Експерти:

Олена Кірільєвніна, керівник відділу по роботі з партнерами Jooble

Анджей Дрозд, віцепрезидент Польсько-Української Господарчої Палати в Україні, координатор соціальної кампанії «Партнерство і Працевлаштування»

Ірина Сушко, виконавчий директор, експертка центру «Європа без бар’єрів», Член Експертної ради з питань міграційної політики при Національному інституті стратегічних досліджень і Громадської ради при Державній міграційній службі

Катерина Арданьян, менеджерка з питань міграції та розвитку Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні

Яна Корсак, СЕО та керівник кадрового агентства Nautilus LT (Литва, м. Каунас), яке співпрацює з найбільшими роботодавцями Литви

Пандемія та її наслідки для ринку праці

Пандемія та спричинені нею наслідки значною мірою вплинули на міжнародну економіку й ринок праці, як її невіддільну частину. На думку Олени Кірільєвніної, керівника відділу по роботі з партнерами Jooble, перш за все, пандемія виявила справжнє місце та вплив трудових мігрантів в економіках різних країн, чим актуалізувала вразливість працівників в таких питаннях, як зниження заробітної платні, звільнення, умови праці та проживання, доступ до засобів особистого захисту і загалом доступу до медицини та медичної допомоги й соціального захисту. Все це дозволило відповідним організаціям звернути посилену увагу та шукати шляхи вирішення виявлених в кризовий період проблем.

Крім цього, через припинення діяльності окремих напрямів і галузей під час жорсткого локдауну, на ринку трапились небачені раніше перетікання кадрів та людського ресурсу з однієї індустрії в іншу. Тому гостро стало питання кваліфікації й перекваліфікації людей, що дало б можливість зберегти своє наявне робоче місце або зайняти нове.

З січня 2021 року через Брекзит став закритим вільний доступ для громадян країн ЄС та інших країн до одного з найбільш привабливих ринків праці — Великобританії. Нова політика держави відтепер направлена на рівне становище всіх учасників ринку, незалежно від країни походження і громадянства пошукача роботи. Також держава на законодавчому рівні виставила пріоритет насамперед для кваліфікованої робочої сили. Ця ситуація могла мати прямий вплив на становище українських пошукачів, адже були побоювання, що всі європейські працівники Великобританії, змушені будуть повернутись до своїх країн і таким чином зменшити кількість потенційних робочих місць для українців в ЄС. Однак цього не сталося, адже уряд Об’єднаного Королівства дозволив залишитись працівникам, які вже легально перебували в країні, та працювали на законослухняного роботодавця, а тому великого перерозподілу праці не сталось.

Окрім негативних факторів, пандемія створила і позитивні передумови для розв’язання ключових питань у сфері в трудової міграції. Зокрема, Ірина Сушко, виконавчий директор і провідна експертка аналітичного центру «Європа без бар’єрів», Член Експертної ради з питань міграційної політики при Національному інституті стратегічних досліджень і Громадської ради при Державній міграційній службі, наголосила на тому, що після коронакризи, повернення до старих умов буде не можливим:

«На сьогодні на ринку праці формуються інші умови й нові правила гри, а тому всі країни, і Україна в тому числі мають можливість бути активним гравцем й долучатись до формування нової системи, в якій надалі існуватиме трудова міграція. А тому важливо, аби урядові структури максимально посилювали діалог на міжнародному рівні та в тісному партнерстві з країнами ЄС вибудовували роботу в цьому напрямку. Усі можливості для цього у нас сьогодні є».

Основною зміною, яка найближчим часом може стати помітною, на думку більшості експертів – збільшення рівня легалізації трудової міграції, а також підняття питання безпеки трудових мігрантів. Всі кризові процеси, які мають вплив сьогодні, ще більше направляють ринок в бік зрозумілих й прозорих правил для всіх його учасників: роботодавців, пошукачів та посередників між цими групами.

«Сьогодні весь світ намагатиметься прямувати до формули балансу між безпекою і зручністю перетину кордону. Перші кроки ми вже скоро відчуємо на собі, адже з наступного року, швидше за все, в країнах ЄС буде запроваджено нову систему ETIAS, яка покликана убезпечити зовнішні кордони ЄС та передбачає завчасну попередню реєстрацію для всіх типів поїздок і спростить процедуру перетину кордону для осіб які перетинають кордон без віз», ─ коментує Ірина Сушко.

Також, в ускладнених умовах працевлаштування за кордоном та підвищеній увазі до цього питання урядів та профільних організацій, незабаром очікується позитивна тенденція зниження шахрайських схем на ринку праці та більш свідомого пошуку роботи за кордоном самими пошукачами, що прямо впливатиме на безпечність трудової міграції для українських громадян:

«Вже зараз на ринку залишаються найбільш системні рекрутингові компанії, які надають своїм клієнтам цілу екосистему сервісів і оточують їх максимальною турботою. Фірми, що працювали на напівлегальних умовах, в теперішніх умовах не здатні до виживання і, відповідно, поступово покидають ринок. На безпеку міграції впливають наразі й самі пошукачі вакансій. Їхня усвідомленість, критичність і уважність при пошуку роботи відіграє ключову роль. Jooble як система, що надає шукачу лише перевірені вакансії, намагається допомагати потенційним робітникам за кордоном зберігати економічну безпеку та обирати легального роботодавця», ─ розповіла Олена Кірільєвніна, керівник напрямку по роботі з партнерами Jooble.

Поточна ситуація з роботою для українців за кордоном

Згідно з даними міжнародного сайту з пошуку роботи Jooble, в Україні близько 6% пошукачів цікавиться роботою за кордоном. Попри зміни, які внесла пандемія в функціонування ринку праці трудових мігрантів, українці стабільно мають попит як цінні працівники у ТОП-5 країнах ЄС: Латвія, Литва, Чехія, Польща та Німеччина.

«Згідно з аналізом даних нашої платформи, стає очевидним, що саме економічний мотив є провідним в пошуку українцями роботи саме за кордоном. Наші користувачі відгукуються, в першу чергу, на ті вакансії, рівень заробітної плати яких максимально високий. На поточний момент, в країнах ЄС це такі позиції як будівельник, водій, водій-дальнобійник, пакувальник, різнороб і вантажник», ─ розповідає Олена Кірільєвніна, наголошуючи на тому, що запит на подібні позиції в Європі наразі вдвічі більший, ніж на аналогічні позиції в Україні, а потреба у кваліфікованих та некваліфікованих кадрах практично зрівнялась.

Лідером серед п’ятірки країн, куди українці найчастіше відправляються на пошуки роботи, залишається Польща, яка створює найбільш привабливі умови для міграції українських працівників. Ситуацію з працевлаштування українців в Польщі та зміни, спричинені пандемією, прокоментував Анджей Дрозд, віцепрезидент Польсько-Української Господарчої Палати в Україні, координатор соціальної кампанії «Партнерство і Працевлаштування»:

«Польща була і залишається великим ринком для України вже протягом багатьох років. Звичайно, пандемія й обмеження зменшили кількість людей, які працюють чи шукають роботу в Польщі. Якщо у 2019 році, кількість українських працівників налічувала до 1,5 млн осіб, то протягом року пандемії ця кількість скоротилась до 800-900 тис. На таку тенденцію вплинуло і зменшення запиту на робочу силу, оскільки в Польщі через пандемію є криза в галузях, які традиційно були важливими для трудових мігрантів. Наприклад, це готельний бізнес чи сфера обслуговування. Та варто зазначити, що попри очевидне зниження запиту, кількість пропозицій для українців все ж залишається достатньо великою».

Українські громадяни, що працюють на території Польщі, відіграють значну роль в економічних процесах країни, а тому влада йде на зустріч і пропонує пільгові умови. Зокрема, що стосується працівників, які залучені в агросекторі:

«Під час сезонного збору врожаю, у нас залишається велика потреба в робочій силі, тому ми надаємо дозвіл на роботу в агропромисловості на 9 місяців протягом року. 9 місяців – це доволі довгий час перебування в Польщі й це новий тренд, новий тип дозволу, що виник під впливом пандемії», ─ коментує Анджей Дрозд.

Традиційними галузями, де польський експерт прогнозує найбільший запит в робочій силі, залишаються машинобудування, будівельна галузь та меблева промисловість.

Про тенденції трудової міграції українців до Литви та умови працевлаштування розповіла Яна Корсак, СЕО та керівник кадрового агентства Nautilus LT (Литва, м. Каунас), яке співпрацює з найбільшими роботодавцями Литви:

«Після завершення локдауну, коли розпочався процес лібералізації, бізнеси намагались повертатись до звичного ритму роботи й швидко реагувати на нові виклики, та не всім це вдавалось. Попит на робочу силу став з’являтись лише з січня-лютого 2021 року. Наразі найчастіший запит, як і в Польщі, маємо від будівельної галузі, сільського господарства, а також логістичних компаній, які в пошуку водіїв-міжнародників».

Щодо дій з боку держави стосовно сектору трудової міграції, то в Литві наразі залишаються менш сприятливі умови, якщо порівнювати їх із польськими. Зокрема, ускладнені умови працевлаштування іноземних громадян для всього сектора виробництва, спричинені активною діяльністю литовської влади по очищенню ринку від недобросовісних гравців-роботодавців і налагодженні якісних процесів в цій сфері.

«Наразі працевлаштування в Литві може зайняти від 2 до 3 місяців. І для бізнесу це дуже тривалі процеси й дещо негативні, говорячи в контексті отримання прибутків. Тому раджу українським агентствам набратися терпіння, адже вже скоро ми очікуємо на нормалізацію цих процесів», ─ запевнила Яна Корсак.

Попри те, що в країнах ЄС продовжує триматися запит на працівників різних спеціальностей та кваліфікації, в загальних тенденціях працевлаштування українських громадян спостерігаються і вкрай негативні тенденції, які у своєму виступі окреслила Катерина Арданьян, менеджерка з питань міграції та розвитку Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні.

«Пандемія посилила ті негативні тенденції, які існували на ринку до ковіду. Це і соціальна вразливість, і зростання ризиків експлуатації, торгівлі людьми, нелегального перевезення мігрантів. На жаль, ці тенденції дещо корелюються з тим, що ми сьогодні спостерігаємо в Україні. Через нестабільне становище шукачі роботи не так прискіпливо проводять пошук. В МОМ ми маємо консультаційну гарячу лінію, і туди телефонує в середньому 20-25 тисяч мігрантів на рік. Так от теми розмов і запитів, як і статистичні дослідження, можуть показати нам тенденцію: за два роки пандемії у нас продовжує зростати кількість мігрантів, які продовжують шукати роботу за кордоном незалежно від сектору працевлаштування. За останні чотири місяці 2021 – це вже 10 % від звернень, у 2020 – це було 8% від звернень. Зазвичай, люди орієнтуються на пошук конкретної спеціалізації, а коли зростає рівень людей, яких цікавить будь-яка робота – це тривожний дзвінок. В такій ситуації ризик збільшення шахрайських схем та нелегального працевлаштування у сфері трудової міграції може збільшуватись».

Вплив вакцинації на процес працевлаштування

Як відзначили усі експерти Labor Market Review, наразі не варто очікувати особливих зрушень в питанні віднесення трудових мігрантів до пріоритетних груп вакцинації в Україні. Як зазначила Ірина Сушко:

«В цьому випадку треба розраховувати на партнерські країни, які потребують українських трудових мігрантів і вже самі готуються до прийому працівників з різних країн. Однак нам потрібно розуміти, що цей рівень підготовки буде суттєво відрізнятись. Якщо для одних буде достатньо продемонструвати негативний тест, то для інших обов’язковими залишиться самоізоляція або наявність вакцинації та ряд інших умови».

Щодо Литви та Польщі, куди потенційно відбуватиметься найактивніший рух трудових мігрантів, то в окремих громадян України буде можливість отримати вакцину на території працевлаштування. В Польщі такими будуть українці, які є зареєстрованими й мають ідентифікаційний номер. Легальне перебування й працевлаштування на території країни передбачає наявність медичного страхування, а відтак ─ і щеплення. Наразі Польща прагне до повної вакцинації тих, хто має страхування або ідентифікаційний номер. Працівники, які перетинають кордон і не є вакцинованими, повинні слідувати карантинним обмеженням – провести два тижні на самоізоляції або здати й підтвердити негативний тест на Covid-19 на території Польщі. Для тих працівників, які не проходять тест, більшість роботодавців намагаються організувати місце для проходження карантину на найближчі тижні після приїзду в країну.

Правила перетину кордону в Литві наразі подібні. Єдина відмінність полягає в тому, що в Литву дозволенне лише авіасполучення. Під час прибуття до країни працівник повинен надати негативний результат ПЛР-тесту, а також заздалегідь зареєструватись в системі державного кордону й отримати QR-код, в якому зашифровано місце перебування на карантині.

«Завдяки цій системі на кордоні вже стає відомо, куди людина направляється, і для самого працівника це також є моментом спокою і стабільності, ─ розповідає Яна Корсак, ─ Практично 99% роботодавців в Литві забезпечують карантин працівнику своїм коштом, оплачуючи проживання. Великі компанії намагаються надати та харчування, середні й дрібні забезпечують лише житлом».

Вимоги до працівників в Литві різняться також і в залежності від галузі чи промисловості. До прикладу, харчова галузь, вимагає і ПЛР-тест і 10-денний карантин. Інші підприємства встановлюють вимоги на власний розсуд, і негативного тесту по прильоту, може бути достатньо, щоб одразу ставати до роботи.

В цьому процесі спостерігається і позитивна тенденція — так, литовські великі компанії харчової промисловості вже почали заохочують українських працівників щепитись, пропонуючи їм компенсацію половини вартості вакцини, незалежно від того, має працівник робочу візу чи посвідку на проживання.

Рекрутинг кандидатів — ідеї та практичні поради

Як українським компаніям працювати напряму з провідними, надійними роботодавцями з-за кордону та бути успішними рекрутерами на європейському ринку? Ось що радять експерти заходу Labor Market Review від Jooble:

За спостереженнями Ірини Сушко, для партнерів з ЄС важливо бути компанією, яка викликає довіру. Це ключова вимога і те, що резонує з цінностями в комунікації.

Анджей Дрозд переконаний, що найефективнішим шляхом для українських компаній є співпраця з місцевим агентством, тому що це спрощує пошук надійного роботодавця та дозволяє контактувати із ним напряму.

Катерина Арданьян вважає, що головне, щоб рекрутингові компанії могли гарантувати безпеку та нормальні умови працевлаштування і підбору вакансій. А також важливо бути інформаційно відкритою компанією і чесно розповідати про всі деталі роботи.

Олена Кірільєвніна радить звертати увагу на деталі, які важливі насамперед для шукача роботи. Найперше – це вакансія, яка має бути зрозумілою, з чітко описаними обов’язками та вимогами, щоб людина одразу розуміла відповідність вимогам роботодавця. Також важливо, щоб були чітко прописані умови праці й що саме роботодавець пропонує потенційному працівнику: заробітна плата та спосіб її оплати, кількість робочих годин, штрафи, місце проживання, віддаленість від місця роботи, покриття логістики тощо. Компанія повинна бути чесною з клієнтом і в будь-який момент готовою вийти на контакт з шукачем роботи. В Jooble помітили таку особливість при відгуках на закордонні вакансії: якщо пошукач не отримує відповіді після першого дзвінка, то він вже не повертається до вакансії й не робить другої чи третьої спроби. Тож Олена радить рекрутерам враховувати цю особливість.

Яна Корсак зі свого досвіду радить українським рекрутинговим агенціям вибудовувати не лише правильну комунікацію з пошукачем вакансії, але й з роботодавцями ─ давати вчасний зворотний зв’язок і прогнозовані результати співпраці. Адже найм персоналу прямо впливає на бізнес-процеси клієнта, тому чесність, пунктуальність та точність в роботі стануть запорукою успіху на будь-якому ринку.

За посиланням можна переглянути актуальні вакансії за кордоном.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини