xcounter
Calendar Icon

10 перемог: українські артисти виступили на Sziget і показали війну, яку розпочала росія

З 10 до 15 серпня в Угорщині гримів один із наймасштабніших фестивалів у Європі — Sziget. Цьогоріч українські артисти поїхали туди, щоби разом із Всеукраїнською асоціацією музичних подій та їхньою ініціативою Music Saves UA посилити інформаційний спротив російській пропаганді в країні, що, на жаль, відома не дуже проукраїнською позицією. І в них вдалося: перемога і правда за Україною. Ці 10 здобутків — цьому яскраве підтвердження.

Перемога перша: безпрецедентна підтримка фестивалем України ще до його старту.

Організатори Sziget всіляко допомагали Україні не тільки під час фестивалю, а й до його проведення. Зокрема підтримали під час телемарафону Save Ukraine в Угорщині.

З перших днів війни команда Sziget наголосила на тому, що засуджує агресію росії в Україні. У лайн-апі заходу немає росіян, що підтримують дії росії, а якщо будь-який із заявлених артистів заявить, що підтримує війну, його одразу видалять із лайн-апу.

Цьогоріч на фестивалі значно менше артистів із країни-агресора, натомість їхні місця на фестивалі посіли українські митці. Усі українські артисти виступили на різних сценах Sziget та їхні виступи не перетиналися, а отже, дізнатися правду про війну в Україну з перших уст змогли якнайбільше фестивальників із різними музичними смаками.

Перемога друга: інформаційний спротив російській пропаганді з перших хвилин відвідування Sziget 2022.

Інформацію про війну кожен фестивальник міг прочитати, переглядаючи паспорт івенту. Там же розміщувався QR-код, перейшовши за яким можна було задонатити кошти на підтримку України.

Перемога третя: Kazka, Krapka; KOMA, Alina Pash, Luiku, Ragapop, Constantine й інші українські артисти стали на Sziget 2022 рупорами України.

  • Ragapop розпочали й закінчили свій виступ із відеороликів про війну в Україні, гучно заявивши, що росія — це держава-терорист, а Україна вкрай потребує допомоги.
  • Alina Pash не тільки влаштувала на сцені потужний перформанс із розриванням світлини Віктора Орбана й володимира путіна, співала пісні під відеоряд із кадрами розбомбленої росіянами України та закликала скандувати «Ганьба росії!». Разом з Олександрою Заріцькою з гурту KAZKA вона продовжувала інформаційну кампанію під час виступів інших артистів із плакатами та промовами.
  • Разом із гуртом KAZKA на головній сцені між виступами хедлайнерів фестивалю заспівали пісні «Плакала» та I'm Not Ok українські діти-біженці, які змушені були рятуватися від війни в Угорщині. Увесь виступ колективу супроводжувався кадрами війни в Україні та гаслами «Росія — країна-терористка!» і FREE AZOV на головному екрані.

Окрім цього, ведучий фестивалю, представляючи гурт, висловив солідарність з Україною: «Погляньте на ваші браслети зараз! Там є слово Freedom — свобода. Саме свобода — те, за що щодня борються українці зараз! Зустрічаємо гурт з України — KAZKA!».

  • Дует Krapka;KOMA влаштував на сцені промовистий перформанс, під час якого фестивальники побачили Україну після жорстокої навали рф.
  • Гурт Luiku виступили з промовою перед піснею, написаною про війну в Україні, і розповіли, яким зараз є життя українців, що назавжди змінила війна.
  • Аби закликати донатити на допомогу постраждалим від війни, Constantine розмістив на сцені під час виступу спеціальний QR-код. З його допомогою можна було зробити грошову пожертву до Music Saves UA на гуманітарну допомогу.

Перемога четверта: розповісти про українських артистів, які зараз не на сцені, а на полі бою.

На фестивалі Sziget встановили стенд з українськими артистами, які не змогли взяти участь, бо боронять Україну від російських окупантів у лавах ЗСУ. Серед них — фронтмен гурту «Бумбокс» Андрій Хливнюк, весь колектив групи «Антитіла», співак Коля Серга, хіп-хоп виконавець Yamak та інші.

Перемога п’ята: правильні меседжі від угорців зі сцени Sziget 2022.

Із головної сцени Sziget 2022 лунали слова ведучих на підтримку України: «Ми тут на Sziget хочемо посилити наш меседж і щоби ви нам допомогли: «ЦЕ НЕ НОРМАЛЬНО!». Sziget 2022, ми гордо стоїмо разом із жителями України й ми хочемо щоби наш меседж почули!».

Перемога шоста: можливість не тільки розказати, а й показати правду на спеціальній українській локації.

Поки українські артисти транслювали головні меседжі зі сцени, Music Saves UA доносила правду на спеціальній локації в зоні NGO. Там можна було більше дізнатися про війну в Україні, подивитися світлини з мирних часів та усвідомити наслідки війни.

Перемога сьома: донести правду до угорських та зарубіжних медіа.

Про виступи українських артистів та їхні перформанси і промови на Sziget написали безліч медіа Угорщини — країни, що займає не надто жорстку політичну позицію щодо росії. А отже музичній спільноті вдалося донести до угорського народу жахливу правду про країну-агресора, із якою «дружить» їхня влада.

Перемога восьма: безліч способів допомогти Україні просто на фестивалі.

У співпраці з Music Saves UA організатори створили благодійний мерч. Це футболки, прибуток із продажу яких організатори задонатять на гуманітарну допомогу. Людей у них можна можна було зустріти в кожному куточку фестивального простору.

Перемога дев’ята: можливість зібрати кошти для евакуації українців із гарячих точок.

Мета Music Saves UA на цьогорічному Sziget — зібрати 5000 євро для евакуації людей із постраждалих регіонів. Наразі підраховано, що на допомогу Україні задонатили 2000 євро, не враховуючи продажу благодійного мерчу.

Сьогодні евакуація — одне з найголовніших завдань, яким опікується Music Saves UA. За допомогою волонтерів їм вдалося вивезти з гарячих точок понад 11 000 людей. Music Saves UA займаються не лише евакуацією, а й поселенням українців, що змушені покинути домівки. За підтримки ініціативи було облаштовано Бакота Хаб, який приймає митців-переселенців, та десятки волонтерських прихистків по всій Україні.

«Загалом займаються евакуацією та подальшою допомогою переселенцям біля 100 волонтерів. Вони шукають постраждалим довгострокове житло та роботу, забезпечують продовольством, надають психологічну поміч та допомогу у відновленні необхідних документів», — розповідає координатор волонтерів у команді Music Saves UA Микита Проданець.

Перемога десята: запуск дискусії щодо поїздок українських артистів на міжнародні фестивалі

Поїздка українських артистів на Sziget 2022 запустила дискусію не тільки в навколомузичній спільноті, а й в усьому соціумі. Всеукраїнська асоціація музичних подій вже має досвід участі в таких заходах і розуміє, яких результатів на міжнародних теренах таким чином можна досягти. Найближчим часом команда планує організувати дискусійний івент.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини