xcounter
Calendar Icon

Як змінилися ціни на квартири на вторинному ринку в Чернівцях

Ринок вторинної нерухомості в Україні все ще працює досить повільно, попри те, що наприкінці квітня відновилася можливість продавати й купувати житло за довіреністю. Впливає також те, що немає змоги змінити прописку (місце реєстрації проживання). Купувати квартиру з зареєстрованими мешканцями досить ризиковано. Тож продаж квартир у Чернівцях на вторинному ринку суттєво зупинився, але все ще з’являються цікаві пропозиції.

Вартість, попит і пропозиція на вторинне житло в Чернівцях: статистика за період лютий-серпень 2022 року

Найбільше аналітичне дослідження стосовно 3-х основних критеріїв представили в травні. Тоді йшлося про те, що:

  1. Вартість довготривалої оренди в Чернівцях зросла на 156%, якщо порівнювати з жовтнем 2021 року. Це пов’язано з великою кількістю внутрішньо переміщених осіб. При цьому експерти стверджують, що підвищення цін було штучним, тож зараз ринок стабілізується й повертається до адекватних показників. Щоправда, з прив’язкою до іноземної валюти.
  2. Пропозицій житла під оренду також стало менше на 44%. Попит навпаки зріс на 39%.
  3. Вартість купівлі вторинної нерухомості в Чернівцях у травні 2022 року суттєво не змінилася — всього на 12%.
  4. Пропозицій з продажу вторинної нерухомості стало менше на 38%. Попит зменшився більше, ніж на половину (-67%).

При цьому ситуація в останні місяці кардинально змінилася. Попит до кінця серпня зріс майже на 39%. Пов’язано це з тим, що Чернівецька область наразі вважається найбезпечнішою для проживання.

З початком повномасштабного вторгнення вартість квартир у Чернівцях поступово знижувалася до березня 2022 року. Тоді середня ціна за квадратний метр впала майже на 27,24%. Як тільки люди відчули себе в умовній безпеці, відбулося стрімке зростання у квітні майже на 58%. Тоді вартість помешкання склала близько 1,5 млн грн. Далі ціни поступово стабілізувалися. Пік попиту й пропозиції припав на кінець травня, коли з’явилася офіційна можливість продавати й купувати житло на вторинному ринку нерухомості.

Скільки коштує квартира в Чернівцях

Скільки коштує квартира в Чернівцях

Зараз на сайті DOM.RIA виставлено на продаж близько 700 житлових об’єктів у різних куточках міста й області. Середня ціна за м² коливається в межах від 36 521 грн (896$). При цьому ситуація за конкретними районами виглядає так:

  • Шевченківський — 38 723 грн/м²;
  • Першотравневий — 30 570 грн/м²;
  • Садгірський — 26 372 грн/м².

Найвища вартість житла спостерігається на Правому березі (за р. Прут). До нього зараховують Шевченківський і Першотравневий р-ни. За бюджетним помешканням варто відправлятися на Лівий Берег (Садгора).

Високий попит залишається на вторинну нерухомість поблизу вул. Головної. Вартість 1-кімнатної квартири стартує від 50 502 грн/м². Не відстає вул. Героїв Майдану, по периметру якої зосереджено безліч магазинів, закладів громадського харчування, історичних пам’яток. Середня вартість м² коливається в межах 42 391 грн.

Особливо популярним житловим масивом став Гарячий Урбан, розташований поблизу заповідної зони. Красиві квартири в старих будинках продаються за ціною від 40 394 грн/м². Житло преміум-класу також варто шукати в околицях:

  • торгового центру «Проспект» — 37 867 грн/м²;
  • вул. Фастівської — 36 685 грн/м²;
  • аеропорту «‎Чернівці» — 34 443 грн/м²;
  • бульвару Героїв Крут — 33 220 грн/м².

Бюджетне житло в мебльованому будинку знаходиться на околиці Чернівців. Йдеться про населені пункти, які раніше були автономними адміністративними одиницями, а згодом приєдналися до міських територій. Наприклад, як мікрорайон Клокучка — 21 929 грн/м².

Решту мікрорайонів відносять до середнього цінового сегмента: Садгора — 28 573 грн/м², Приміська зона — 27 391 грн/м², Першторавневий — 30 570 грн/м².

Яке житло шукають у Чернівцях

Статистика стверджує, що продавці навмисно «‎підкручують» цінник з прив’язкою до іноземної валюти. Насправді продавати житло власники не поспішають. По-перше, реальні ціни набагато нижчі, ніж вказані в мережі. По-друге, вторговані кошти потрібно кудись інвестувати, а варіантів не так багато, зважаючи на крихку ситуацію в Україні. Тож на продаж вторинної нерухомості наважуються люди, котрі виїжджають за кордон або перебираються до віддаленіших регіонів.

Переселенці, які втратили житло, шукають помешкання до 50 тис. дол. Всі, хто має вагоміші заощадження, направляються в Київ.

Найвищий попит зараз мають 1-кімнатні квартири з ціною до 30 000$. Попит на них складає близько 49% локального ринку вторинної нерухомості. Далі — 2-кімнатні квартири площею від 55 до 75 кв. м. Їх ціна коливається в межах від 50 до 70 тис. дол. Частка на ринку становить близько 19%. Лише 8% припадає на елітне житло з великою площею й приватні будинки.

Чи впливає локація на вибір житлового об’єкта

Тепер люди прагнуть жити далі від об’єктів критичної інфраструктури, залізничних станцій і аеропортів. Що вже говорити про військові об’єкти. Тож логічно, що локація впливає і відіграє вагому роль при ціноутворенні.

Також впливає стан будинку, поверх. На квартири на верхніх поверхах попит впав. Зате відносно подорожчало помешкання на 2-7 поверхах. Інколи сім’ї з дітьми прагнуть переконатися, що в пішій доступності від дому знаходиться бомбосховище. Не менш важливо, аби біля помешкання справно курсував громадський транспорт, працювали супермаркети, торгово-розважальні центри, школи й дитячі садочки, медичні заклади, аптеки.

Зараз Чернівецька область залишається найбезпечнішою крапкою на карті, тож експерти вважають, що вартість житлових об’єктів на вторинному ринку нерухомості поступово зростатиме. Впливає також той факт, що люди, котрі виїхали за кордон, влітку отримали можливість продавати житло за довіреністю. Попит і пропозиція також зросте, якщо з’явиться можливість змінювати місце проживання (прописку).

Що буде після війни — залежить від гарантій безпеки, які отримає Україна. Якщо до країни повернуться іноземні інвестори, житло на вторинному ринку впаде в ціні, оскільки знову з’явиться запит на квартири в новобудовах.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини