Струтинський: «Саме час підтримати розвиток української культури на законодавчому рівні»

27.02.2014 в 13:25 |

Художній керівник Національної оперети, з.д.м. України Богдан Струтинський розповів про важливість та вигоди законопроекта №4298 «Про національний культурний продукт» для людей творчих професій.

Богдан Струтинський

Художній керівник Національної оперети, з.д.м. України Богдан Струтинський розповів про важливість та вигоди законопроекта №4298 «Про національний культурний продукт» для людей творчих професій.

Думаю, зараз саме час, коли немає ідеологічних бар’єрів, підтримати розвиток української культури на законодавчому рівні – проголосувати за прийнятий у першому читанні законопроект №4298 «Про національний культурний продукт».Про це заявив художній керівник Національної оперети, з.д.м. України Богдан Струтинський.

Як відомо, Верховна Рада України 15 червня 2011 року прийняла за основу проект Закону «Про національний культурний продукт» (реєстр. №4298), яким пропонується врегулювати питання створення, сертифікації, розповсюдження та споживання національного культурного продукту та надання державної підтримки національним культурно-мистецьким проектам.

«Було б добре звільнити заклади культури України від оподаткування і від сплати ПДВ, що передбачено цим Законопроектом, адже це зняло б певний тягар із плечей митців і дало б можливість сплеску розвитку української культури – того ідеологічного та духовного інструменту, який би мав підтримати розвиток держави, нове мислення сучасної України», – зазначає  Б. Струтинський.

Законопроектом передбачається низка змін до чинних законів України – «Про єдиний митний тариф», «Про податок на додану вартість», «Про оподаткування прибутку підприємств», «Про благодійництво», «Про гастрольні заходи в Україні», та ін.

Крім того, серед визначених законопроектом механізмів державної підтримки НКП, зокрема, надання податкових пільг національним виробникам товарів і послуг, сертифікованих як національний культурний продукт середньої або вищої категорії; надання грантів на конкурсній основі на створення та/або промоцію національного культурного продукту – фільмів, видань, аудіо-альбомів, телерадіопрограм, вистав, концертних програм тощо.

«Для театральної справи та концертно-гастрольної діяльності прийняття цього Закону означає: значне збільшення гастрольних виступів українських митців і колективів без додаткового бюджетного фінансування та істотне зростання доходів театрально-концертних організацій», – пояснив  Б. Струтинський.

«Адже Україна сьогодні, як нація і як держава, у сфері культури, на жаль, ще програє. Слабка підтримка культури, це одна зі складових, яка призводить до української поразки в інформаційних війнах. Сьогодні українська культура існує завдяки зусиллям окремих фанатів своєї справи. А от економічних важелів, законів, умов – немає. Якби ці зміни були прийняті, це створило б потужне економічно законодавче підґрунтя, для того, щоб у культурі запрацювали не лише спонсорські і бюджетні гроші, а й гроші, які заробляє сама культура, бо вони найнадійніші. Бюджет може щось забути, спонсори –передумати, а гроші зароблені культурою, які йтимуть на культуру, працюватимуть завжди. Тому, на мою думку, прийняття Закону про нацпродукт стало б найкращим підтвердженням підтримки владою культурних проектів в Україні не на рівні слів, а на рівні виробництва цього продукту», – переконаний Б.Струтинський.

Читайте FaceNews в Google Новости

Популярные видео на YouTUBE

У Києві врятували чоловіка, якому притиснуло голову автомобілем (відео)
Alyona alyona впала на репетиції Євробачення (відео)
Розлите пиво в ДТП заблокувало рух трасою у США (відео)
В Києві муніципали запобігли самогубству 30-річної жінки (відео)
БМП Bradley "розмазала" ворожу техніку (відео)
Яскравий спалах освітив нічне небо в Україні (відео)
У Києві на Хрещатику сталася масова бійка (відео)
Бійці "Помсти" знищили кросові мотоцикли окупантів (відео)
Все видео

Лента новостей

У Києві аферисти продали квартиру давно померлої людини
🕑 2 години 35 хвилин тому
Какие наушники лучше выбрать: Apple, JBL или Marshall
🕑 2 години 36 хвилин тому
Обшуки в CEO Club: бізнес вимагає список співробітників БЕБ, які зганьбили підприємців
🕑 4 години 32 хвилини тому
Перша африканська країна підтвердила участь в Самміті миру
🕑 5 годин 35 хвилин тому
"Зараз їх будуть оперувати": на шкільний стадіон в Харкові прилетіло, коли у футбол грали діти (відео)
🕑 6 годин 59 хвилин тому
СБУ повідомила деталі планованого ворогом замаху на Зеленського (відео, фото)
🕑 11 годин 35 хвилин тому
Євробачення-2024: хто переміг у першому півфіналі
🕑 14 годин 35 хвилин тому
​Відео виступу Jerry Heil та alyona alyona у першому півфіналі "Євробачення-2024"
🕑 23 години 30 хвилин тому
Кличко розповів, де зараз його діти (відео)
🕑 23 години 34 хвилини тому
Євробачення-2024: онлайн-трансляція першого півфіналу (відео)
🕑 вчора
У Кривому Розі в ТЦК помер військовозобов'язаний
🕑 вчора
Дуже серйозна проблема з продуктами на лівобережжі, особливо з хлібом
🕑 вчора
Визначився несподіваний чемпіон світу 2024 зі снукеру (відео)
🕑 вчора
На війні героїчно загинув чемпіон з важкої атлетики Олександр Пєлєшенко
🕑 вчора
Наступ на Харків: аналітик і військовий спрогнозував, яким він буде
🕑 вчора
Все новости