Семен Глузман: Якщо ми таке терпимо, значить, ми не лохи. Ми гірше – ми раби

17.01.2017 в 08:08 | Юрій Сколоздра, «Вголос»

​Фантастичні цифри статків наших очільників, а особливо кількість різноманітних дорогих (годинники, шуби), а часом і несподіваних (мощі) речей викликає підозру щодо їх психічного здоров’я.

Ми звернулись до лікаря-психіатра і правозахисника, колишнього дисидента Семена Глузмана із запитанням: що ж це ми побачили? Як це можна назвати?

С.Г.: Жлобство – я думаю, буде правильним визначенням для більшості наших політиків. Вони малоосвідчені люди зі злодійкуватими повадками, вони називають себе бізнесменами, але це такий «бізнес по-радянськи». Ось вони й дорвались. Головне – вкрасти, у когось щось відібрати. Адже відомо, що чимало людей із високих щаблів раніше забирали в інших людей їхній бізнес. Мені й про нашого президента розповідали люди з Вінниці.

Вони жорстокі і жадібні. А влада потрібна не лише з честолюбства, а щоби жорстко контролювати те, що нажито різними способами. І те, що вони пішли на це декларування, це ж для них не добра воля, це

Захід примусив. Це вимога, пов’язана з подальшим наданням коштів.

- І як там можуть зреагувати?

С.Г.: Я думаю що побачивши, що відбувається, Захід можливо зрозуміє , що годувати цю країну не можна. Адже частина тих грошей що вони показали – вкрадена у Заходу.

Я не відчуваю такого оптимізму, як деякі наші аналітики, що, мовляв, все це чудово. Так, це добре, але ви ж розумієте – вони не змінилися. Лише вимушено зробили те, що зробили, трохи відкрили свої статки. Але зверніть увагу! Ну, можливо я чогось не знаю, не надто відстежую. Але як мені говорили, практично ніхто не показав кошти в офшорах, заощадження в іноземних банках. Бачте, раптом з’ясувалось, що нема мільярдерів у країні, всі – бідні мільйонери!

Вони все одно щось придумають, їх більшість у парламенті. Та й справа не лише в парламенті, бо хіба у президентській адміністрації чимсь відрізняються? Вони просто не такі публічні, ми їх прізвища гірше знаємо.

Насправді зараз оцей час – дуже серйозний час для наших західних партнерів. Вони повинні нарешті зрозуміти, що з нами небезпечно працювати. Я розумію, що говорю страшні речі як громадянин цієї держави. Але іншого шляху я не бачу. Їх потрібно налякати. І я розумію, що вводити сюди війська ані Америка, ні НАТО не будуть. Проте, якісь способи впливу, вірогідно,усе ж існують. А давати сюди гроші небезпечно, тому що вони ідуть не вам, і не мені.

- Наші можновладці можуть колись зупинитись? Вирішити, що вже нарешті досить, і більше не треба?

С.Г.: Думаю, що ні. Це не хвороба у психіатричному сенсі, але це одержимість така. Вони так влаштовані. Вони – не розуміють. От я колись запитав у свого знайомого, не такої вже аж багатої людини, навіщо така крута машина? Це ж безумство! Її важко паркувати, вона величезна, як автобус, потребує шаленої кількості пального. Він мені відповів: «Розумієте, у мене є й інші авто. Там, де я обертаюсь, у цих колах, якщо я буду виглядати не відповідно, то зі мною не будуть розмовляти. Я буду чужим».

І цим вони відрізняються від аристократів, від багатих людей не обов'язково князівського роду. В західних країнах інакша культура. Там це непристойно. Там, якщо ти виглядаєш так, як вони, і носиш якийсь такий божевільно дорогий одяг, тебе не сприймуть.

Я дуже добре пам’ятаю, як Сорос колись приїздив до Києва. Це було давно, я був тоді членом правління однієї з його організацій. І от тоді йому подали якийсь середнього класу автомобіль. Його це абсолютно не цікавило. Він, мільярдер, запросив мене на сніданок. І я був навіть здивований, що він таку гидоту їсть. Але для нього це не важливо, він на цьому не акцентує. Пам’ятаю, тоді подали яєчню з салом. А він же, крім усього, ще й єврей, тож навряд чи вживає сало. Тим не менше, він, здається, якось обійшов і цю проблему. А говорили ми з ним про інше, він іншим живе.

Ось ця відмінність. І не тому, що я якось особливо люблю Сороса. Це інше. Він людина абсолютно іншої культури. Так, він романтично переоцінив свої можливості, що грошима можна привести демократію. А от не виходить!

- Звідки ж беруться такі прагнення – 10 швейцарських годинників, 15 шуб…?

С.Г.: Та тому, що вони радянські голодні інженери, чи ким вони там ще працювали. Так, дорвалися. А пам’ятаєте ще нашого першого президента – там якась проблема з його сином була, і запитували щось про купівлю будиночка на березі Женевського озера. То він відповідав: «Та то ж хатинка!» Корупція ж була в Україні і в радянські часи, це не новина. Лише про це не писали.

- Чи висока вірогідність, що цих самих людей, попри все, можуть знову обрати на наступних виборах?

С.Г.: Боюся, що так і буде. Я поясню, як я це розумію. По-перше, вони вміють створювати якісь маски, і за цими масками люди губляться. По-друге, вони починають облаштовувати двори, будувати дитячі майданчики – не обов'язково ж лише гречку роздавати. Можна ж і в інших спосіб, більш культурно .

Але ж є ще (навіть не знаю який відсоток, думаю, досить великий) українці, котрі, на відміну від нас з вами, думають про цих хлопців інакше. Вони думають: «От молодці! А я – лох, я так не зумів. Я вкрав на тисячу, а вони – на мільярди». Тобто, вони з повагою ставляться до цих людей. І таких багато, особливо серед такого дрібного шахраюватого бізнесу.

- А такий розрив між багатими і бідними – це нормально?

С.Г.: Ні, це говорить про те, що ми – патологічне суспільство. Якщо ми таке терпимо, значить, ми не лохи. Ми гірше – ми раби.

- Якою була б доречна реакція здорового суспільства в цьому випадку?

С.Г.: Ну, якщо б хапали палки чи стріляли – це не була б нормальна реакція. У нормальному суспільстві мали б бути якісь серйозні слухання на цю тему, якісь серйозні численні публікації у медіа. Не тому, що треба з’ясувати, скільки приховав Порошенко в офшорах. Не про цифри йдеться, а про феномен. Що так далі жити не можна! І ми повинні навчитись їх контролювати. А оскільки ми цього не вміємо робити, ось таке й відбувається. Захід також вчиться їх контролювати. І тому ми усі дізнались, наприклад, що навіть Ляшко зовсім не бідний чоловік.

Але вони будуть далі займатись популізмом. Це головне для них.

Аби втішити себе і вас, читачів, я можу сказати, що ось історія з Трампом – вона ж дуже подібна. Хто за нього буде голосувати? Та такі самісінькі. Трамп і Ляшко – вони ж приблизно з одного інкубатора.

- Де нам взяти інших, не таких захланних політиків?

С.Г.: Ну, вони є, але ж їх не підпускають, соціальних ліфтів немає. Я суджу, наприклад, по соціальним аспектам, не по економічним, я там не фахівець. Я точно знаю людей, котрі могли б змінити систему медицини, систему соціальної служби в Україні. Але вони ж таких людей не підпускають.

От я вже скільки років кричу на всіх кутках, і на телебаченні, та й не я один – про те, що насправді Мінохоронздоров'я не може саме себе реорганізувати. Так не буває! Витягати себе за волосся з болота можливо лише у казці. Для цього організовуються якісь спеціальні експертні групи, які відкрито працюють. Ну а в нас… Он вже знову говорять про те, що нинішню міністра також незабаром знімуть, кажуть, що буквально до кінця листопада.

Серйозні фахівці не рвуться у владу. Та й не потрібно робити міністрами серйозних спеціалістів. Їх потрібно запрошувати в якісь експертні групи, і вони повинні напрацьовувати якісь конкретні рекомендації. До речі, десь так і було, коли відбувалась Акімовська реформа охорони здоров’я починалась (Ірина Акімова – заступник глави Адміністрації президента часів Януковича, яка курувала реформу медицини). Я був трохи причетний, і бачив – такий підхід якраз і застосовували.

Читайте FaceNews в Google Новости

Популярные видео на YouTUBE

БМП Bradley "розмазала" ворожу техніку (відео)
Яскравий спалах освітив нічне небо в Україні (відео)
У Києві на Хрещатику сталася масова бійка (відео)
Бійці "Помсти" знищили кросові мотоцикли окупантів (відео)
Окупант палкою "стріляв" по українському дрону (відео)
"Айдар" взяв у полон групу окупантів біля Часового Яру (відео)
У Рубіжному зробили туалет із російських ящиків для снарядів (відео)
Кадиров після повідомлень про хворобу терміново показав відео свого тренування (відео)
Все видео

Лента новостей

ЗСУ не мають тилових смуг оборони перед наступом Росії, — The Associated Press
🕑 9 годин 2 хвилини тому
Комунальники в Києві підозрюються в розкраданні 10 млн на ремонті доріг (відео, фото)
🕑 9 годин 50 хвилин тому
Кулеба заявив США: "Шукайте проблему зі свого боку, а не з боку України"
🕑 11 годин 43 хвилини тому
Мільйон гривень віддала одеситка шахраю псевдоволонтеру (фото)
🕑 13 годин 19 хвилин тому
Зарубав і хотів спалити тіло матері чоловік на Житомирщині (відео)
🕑 15 годин 46 хвилин тому
"Я занадто довго в цьому виді спорту": Ломаченко може завершити боксерську кар'єру (відео)
🕑 18 годин 20 хвилин тому
Чиновник Деснянської РДА Києва "погорів" на хабарі (фото)
🕑 21 годину 20 хвилин тому
Позбавляємося каламутності води в басейні з коагулянтами AquaDoctor
🕑 вчора
"Батя, я стараюсь": маріупольський опір отруїв алкоголем на смерть окупантів (фото)
🕑 вчора
Пропаганда РФ придумала фейк, нібито "10-річні діти ножами вбивали" окупантів у Маріуполі (відео)
🕑 вчора
Відомі роботи-пси Boston Dynamics отримали кумедний костюм (відео)
🕑 вчора
В Урпошті нецензурно відповіли на критику за продаж старих авто (фото)
🕑 вчора
Україна розгромила Китай на ЧС-2024 з хокею (відео)
🕑 вчора
Під Москвою палала масштабна пожежа на заводі (відео)
🕑 позавчора
"Київ Незламний": ТОРівці здобули призові місця в турнірі (фото)
🕑 позавчора
Все новости