Секрети дочасної агітації: ніхто і ніколи не дізнається, хто витратив мільйони на рекламу

31.01.2019 в 11:20 | Наталія Патрікєєва, «Украинская правда»

​Українські політики так чи інакше постійно нагадують про себе. У різних областях періодично з'являються їхні білборди, а телеканали транслюють політичну рекламу чи замовні новини.

Офіційно агітація дозволена наступного дня після реєстрації кандидата у Центральній виборчій комісії. Однак виборчі кампанії розпочинаються задовго до цього. Якщо рекламу замовляє не політична партія, джерела фінансування такої агітації не оприлюднюють, а це означає, що ніхто і ніколи не дізнається, хто оплатив мільйонні витрати на політичну рекламу того чи іншого кандидата.

Громадський Рух ЧЕСНО розповідає, хто з потенційних і зареєстрованих кандидатів на пост президента рекламував себе протягом 2018-го року, та чи вважається це дочасною агітацією.

Чи існує поняття "дочасна агітація"?

Українські політики щодня витрачають мільйони гривень на саморекламу. До прикладу, один білборд у Києві коштує більше, ніж мінімальна зарплата – від 5000 гривень на місяць. А за хвилину ефірного часу на телеканалах треба платити до 300 000 гривень.

Згідно із законодавством, кандидат на пост президента розпочинає свою агітацію наступного дня після реєстрації у Центральній виборчій комісії (ЦВК).

Однак потенційні кандидати рекламують себе задовго до цього, і така реклама вважається комерційною. Це означає, що її публікують згідно з законом "Про рекламу", і замовник не зобов'язаний оприлюднювати джерела її фінансування. Подібна інформація публічна лише тоді, коли замовляється політичною партією.

Директор Центру демократії та верховенства права Тарас Шевченко пояснює: поки кандидат не зареєстрований офіційно, на нього не поширюються жодні обмеження щодо агітації.

Коли ж політик заніс документи до ЦВК, для фінансування передвиборної агітації він зобов'язаний створити свій виборчий фонд або платити за рекламу державними коштами. Інші джерела оплати – незаконні.

У законі "Про вибори президента України" зазначено, що кожному кандидату за рахунок державного бюджету виділяється не менше 30 хвилин на загальнонаціональному телеканалі та 30 хвилин на загальнонаціональному радіо.

Центральна виборча комісія ще восени попереджала, що дочасна агітація – поза законом, хоча такого поняття у законодавстві немає.

"Центральна виборча комісія закликає всіх суб'єктів виборчого процесу утриматися від дочасної агітації та неухильно дотримуватися загальновизнаних міжнародних стандартів проведення виборів і створити умови для проведення дійсно змагального процесу", – зазначено на сайті ЦВК.

У комісії також наголошують, що не збирають інформацію про дочасну агітацію.

"Дії окремих суб'єктів, навіть у разі якщо вони містять ознаки дій агітаційного характеру, перебувають поза межами передвиборної агітації як одного з етапів виборчого процесу та не підпадають під сферу регулювання закону", – кажуть у ЦВК.

Нагадування про себе і соціологія

Частина потенційних кандидатів нагадують про себе постійно: вітають українців із Великоднем, Днем Перемоги, Конституції чи святом Незалежності. Ще на початку минулого року телеканали транслювали хвилинний ролик соціальної реклами Петра Порошенка про те, що країна йде вперед, армія розбудовується, знімають українські фільми, а пенсіонери отримали більшу пенсію і вірять, що буде ще краще. Були також ролики про енергоефективність та привітання з Великоднем.

До осені 2018 Вадима Рабіновича активно критикували на "Інтері" та зрідка піарили на "Україні".

З часу об'єднання Юрія Бойка та Вадима Рабіновича, останнього почали піарити на "Інтері" (8 сюжетів протягом жовтня-грудня), а "Опоблок" – на телеканалі "112".

Олексій Голобуцький,заступник директора Агентства моделювання ситуацій, каже, що поява політиків на телебаченні безпосередньо формує їхній рейтинг, хоча це й не можна вважати дочасною агітацією.

"Наприклад, Володимир Зеленський. Він не вилазить із телевізора багато років і часто приміряє на себе ролі кандидата чи чинного президента. Якщо би цього всього не було, він зараз не претендував би на серйозну участь у виборчій кампанії. Це так само стосується Мураєва чи Рабіновича. Це, мабуть, унікальне явище в нашій країні, коли потенційний кандидат щодня веде політичну програму", – каже політолог.

Він припускає, що заборона подібної агітації на законодавчому рівні не спрацювала би. Натомість, наголошує Голобуцький, вирішувати треба не наслідки, а причину.

"Це відбувається через те, що інформаційний простір в Україні належить кільком олігархам. Єдиний спосіб – це заборонити будь-яку політику на телебаченні, а залишити тільки дебати з чіткими правилами", – зазначає експерт.

Вибори президента України відбудуться 31 березня 2019 року. Виборча кампанія офіційно розпочалася 31 грудня 2018 року.

Читайте FaceNews в Google Новости

Популярные видео на YouTUBE

БМП Bradley "розмазала" ворожу техніку (відео)
Яскравий спалах освітив нічне небо в Україні (відео)
У Києві на Хрещатику сталася масова бійка (відео)
Бійці "Помсти" знищили кросові мотоцикли окупантів (відео)
Окупант палкою "стріляв" по українському дрону (відео)
"Айдар" взяв у полон групу окупантів біля Часового Яру (відео)
У Рубіжному зробили туалет із російських ящиків для снарядів (відео)
Кадиров після повідомлень про хворобу терміново показав відео свого тренування (відео)
Все видео

Лента новостей

Поліція розслідує завищені зарплати та премії чиновників Ірпінської міської ради
🕑 1 годину 49 хвилин тому
В окупованому Криму поїзд розчавив "шістку" ВАЗ (фото)
🕑 4 години 49 хвилин тому
РФ має "трирівневий" план дестабілізації України - генерал Скібіцький
🕑 7 годин 49 хвилин тому
ЗСУ не мають тилових смуг оборони перед наступом Росії, — The Associated Press
🕑 20 годин 31 хвилину тому
Комунальники в Києві підозрюються в розкраданні 10 млн на ремонті доріг (відео, фото)
🕑 21 годину 19 хвилин тому
Кулеба заявив США: "Шукайте проблему зі свого боку, а не з боку України"
🕑 23 години 12 хвилин тому
Мільйон гривень віддала одеситка шахраю псевдоволонтеру (фото)
🕑 вчора
Зарубав і хотів спалити тіло матері чоловік на Житомирщині (відео)
🕑 вчора
"Я занадто довго в цьому виді спорту": Ломаченко може завершити боксерську кар'єру (відео)
🕑 вчора
Чиновник Деснянської РДА Києва "погорів" на хабарі (фото)
🕑 вчора
Позбавляємося каламутності води в басейні з коагулянтами AquaDoctor
🕑 вчора
"Батя, я стараюсь": маріупольський опір отруїв алкоголем на смерть окупантів (фото)
🕑 вчора
Пропаганда РФ придумала фейк, нібито "10-річні діти ножами вбивали" окупантів у Маріуполі (відео)
🕑 вчора
Відомі роботи-пси Boston Dynamics отримали кумедний костюм (відео)
🕑 вчора
В Урпошті нецензурно відповіли на критику за продаж старих авто (фото)
🕑 позавчора
Все новости