Чи може трагедія у Керчі повторитись в Україні

19.10.2018 в 15:05 | Богдан Петренко, «Левый берег»

Ніхто не скасовує ризики "масшутінгу" в навчальних закладах України. Соціальні епідемії мають таку особливість – вони легко піддаються наслідуванню. Особливо серед дітей.

Від моменту початку російської агресії в Україні нараховується близько чверті сотні випадків застосування зброї (холодної та вогнепалу) у школах РФ із масовими жертвами. Враховуючи заборону на "короткоствол", попередні випадки у Росії не були такими кривавими як у США. Але виходячи з ідеології Кремля, що "кругом вороги" та виправдання "насилля до ворогів", ескалація насилля (не лише шкільного, але й взагалі – побутового) у Росії йде на зростання. Крім насилля щодо влади. Влада в Кремлі для росіян сакральна. Хоча б тому, що за два десятиліття вони вже й забули, що може бути інша.

В Росії проблему традиційно вирішуватимуть розмовами про посилення охорони у школах, стимулюванням стукацтва, посиленням вимог до купівлі мисливської зброї і черговими лекціями про загрози тероризму. Та Україна не може вплинути на ситуацію в Росії. Натомість ми можемо запобігти ситуації в нас.

Так, українці відрізняються від росіян. Хоча б тим, що відкрито не любимо владу і, як правило, робимо її винною в усіх проблемах, у тому числі й побутових. Тому нам є куди спрямовувати вектор ненависті і вектор насилля. У нас модель "агресивної поведінки" не доведена до ідеалу, як у РФ: так популяризація в Україні насилля є, але переконання, що воно призведе до "перемоги" немає. На відміну від Росії, де навіть фейли, в які вона потрапляє через власну агресивність, подають в новинах як перемогу.

Трохи заспокоїлись? Рано. Загрози "повтору Керчі" для України все-рівно існують. Перше. На думку аналітиків у США, усі випадки шкільних розстрілів об'єднує одне – їх здійснювали або жертви цькування, або самі булери. Саме булінг стає об'єднуючою передумовою для агресивності, - як внутрішньої (самогубства), так і зовнішньої (масові розстріли). І немає чого дивуватись, бо коли колектив знецінює і відштовхує особистість під час цькування, автоматично знецінюється не лише її самооцінка, а і її життя. І жертва вважає, що її власне життя і життя тих, кого вона вб’є, – це адекватна відплата за образи. Тому висновок поки що невтішний: в Україні почали помічати булінг, але ще не навчились упереджувати і протидіяти йому.

Друге. У нас, так само як в Росії, відбувся розрив у комунікаціях між поколіннями. Батьки через доступність усієї інформації в Інтернеті уже не авторитет для дітей. А через постійну зайнятість, діти не відчувають, що їх цінять вдома. Вони відчувають, що батьки все оціюнюють, а не цінять. І замість любові вони отримують гроші. Всі це знають, але все-рівно наступають на ті ж граблі. А дітям кому сказати своє сокровенне, свої страхи і переживання – пятсотгривневій купюрі? Тому й бувають подібні вибухи – бо діти лишаються не почутими.

Соціальні епідемії (у тому числі й самогубства, масові розстріли) мають таку особливість – вони легко піддаються наслідуванню. Особливо серед дітей. А у глобалізованому світі вони ще й швидко долають кордони. Тому ніхто не скасовує ризики "масшутінгу" в навчальних закладах України.

Читайте FaceNews в Google Новости

Популярные видео на YouTUBE

БМП Bradley "розмазала" ворожу техніку (відео)
Яскравий спалах освітив нічне небо в Україні (відео)
У Києві на Хрещатику сталася масова бійка (відео)
Бійці "Помсти" знищили кросові мотоцикли окупантів (відео)
Окупант палкою "стріляв" по українському дрону (відео)
"Айдар" взяв у полон групу окупантів біля Часового Яру (відео)
У Рубіжному зробили туалет із російських ящиків для снарядів (відео)
Кадиров після повідомлень про хворобу терміново показав відео свого тренування (відео)
Все видео

Лента новостей

Поліція розслідує завищені зарплати та премії чиновників Ірпінської міської ради
🕑 2 години 19 хвилин тому
В окупованому Криму поїзд розчавив "шістку" ВАЗ (фото)
🕑 5 годин 19 хвилин тому
РФ має "трирівневий" план дестабілізації України - генерал Скібіцький
🕑 8 годин 19 хвилин тому
ЗСУ не мають тилових смуг оборони перед наступом Росії, — The Associated Press
🕑 21 годину 1 хвилину тому
Комунальники в Києві підозрюються в розкраданні 10 млн на ремонті доріг (відео, фото)
🕑 21 годину 49 хвилин тому
Кулеба заявив США: "Шукайте проблему зі свого боку, а не з боку України"
🕑 23 години 41 хвилину тому
Мільйон гривень віддала одеситка шахраю псевдоволонтеру (фото)
🕑 вчора
Зарубав і хотів спалити тіло матері чоловік на Житомирщині (відео)
🕑 вчора
"Я занадто довго в цьому виді спорту": Ломаченко може завершити боксерську кар'єру (відео)
🕑 вчора
Чиновник Деснянської РДА Києва "погорів" на хабарі (фото)
🕑 вчора
Позбавляємося каламутності води в басейні з коагулянтами AquaDoctor
🕑 вчора
"Батя, я стараюсь": маріупольський опір отруїв алкоголем на смерть окупантів (фото)
🕑 вчора
Пропаганда РФ придумала фейк, нібито "10-річні діти ножами вбивали" окупантів у Маріуполі (відео)
🕑 вчора
Відомі роботи-пси Boston Dynamics отримали кумедний костюм (відео)
🕑 позавчора
В Урпошті нецензурно відповіли на критику за продаж старих авто (фото)
🕑 позавчора
Все новости