Академічна відпустка для школярів: що робити, якщо не вступив до ВНЗ?

05.05.2021 в 16:14 | Александр Кондратюк, «Обозреватель»

Вступна кампанія абітурієнтів 2021 – не за горами. Часу на підготовку – все менше, а турбот у батьків випускників – все більше.

Скасування ДПА остаточно дезорієнтувало всіх учасників освітнього процесу. Чи всі випускники шкіл складатимуть ЗНО цьогоріч? Що робити абітурієнтам, які не наберуть прохідний бал? Та як поводитись батькам, чиї очікування не співпадають з бажаннями дітей? Поміркуємо разом...

Новації 2021

Через коронавірусні ризики за місяць до кінця навчального року парламент скасував ДПА для 11-класників. Настрашені нововведеннями українські школярі спершу зітхнули з полегшенням, проте згодом усвідомили: для вступників екзамени ніхто не скасовує. Утім, витраченого часу не повернеш. Підлітки, що збавили темпи підготовки в надії на скасування тестових випробувань, тепер неабияк переймаються за результати. Більше того, на багатьох тиснуть батьки. Шаблон усім нам знайомий: не вступити до ВУЗу одразу після школи приблизно дорівнює ганьбі всього роду.

Хороша новина як для дітей, так і для їхніх батьків. Провалена чи проігнорована вступна кампанія не є чимось сороміцьким, і точно не зводиться до кінцю світу. Ба більше – канікули тривалістю в один навчальний рік у більшості випадків ідуть лише на користь вступнику. Міжнародні дослідження свідчать: популярна в світі практика Gap Year, така собі академічна відпустка для вступників, виключно позитивно впливає на результативність майбутніх студентів та схвально оцінюється провідними університетами світу.

Gap Year та його переваги

Практика брати рік перерви між школою та вступом до ВНЗ зародилася в ще 70-х роках минулого століття у Великобританії. Всього за 30 років ініціатива поширилась на США та більшість європейських країн. Сьогодні на заході нікого не дивує бажання підлітка зробити паузу та взяти рік на роздуми перед свідомим вибором майбутньої професії. Натомість, на теренах колишнього СРСР досі скептично ставляться до змін у стандартній безрозривній схемі дитсадок-школа-ВНЗ-робота-пенсія. І будь-яка пауза в класичному ланцюгу досі сприймається суспільством як відхилення.

Проте практика річної перерви має низку вагомих переваг, а головне - готує "злих і вразливих" до життя. Розглянемо кожну з них і спробуємо зрозуміти, які перспективи відкриваються вчорашнім школярам.

Отже, можливість паузи дає підлітку суттєво більше, ніж забирає. А якщо ви й досі вагаєтеся, чи запропонувати дитині взяти рік паузи перед вступом – далі розглянемо кілька ідей, як провести Gap Year цікаво та з користю.

Кейси Gap Year

На щастя, практика брати рік на роздуми поволі популяризується і в Україні. З’являється все більше громадських ініціатив, які підказують, куди спрямувати енергію вільного підлітка, перед яким весь світ як на долоні. Найбільш популярними на сьогодні є 4 напрями діяльності:

Втрата чи надбання?

Провалені екзамени – не кінець світу. Випадок це чи свідоме рішення, проте пауза між школою та ВУЗом – лише на користь підліткам. Дітям не потрібно переживати, якщо набраних балів не вистачило для вступу в омріяний ВУЗ. Адже тепер є цілий рік на безліч цікавих та корисних ініціатив. Та й батькам не варто звинувачувати дитину у всіх смертних гріхах. Хтозна, а раптом пауза у формальному навчанні – подарунок долі, якими б драматичними обставини не видавались на перший погляд? Адже всім відома шаблонна фраза: все що не робиться – робиться на краще!

Читайте FaceNews в Google Новости

Популярные видео на YouTUBE

В Києві муніципали запобігли самогубству 30-річної жінки (відео)
БМП Bradley "розмазала" ворожу техніку (відео)
Яскравий спалах освітив нічне небо в Україні (відео)
У Києві на Хрещатику сталася масова бійка (відео)
Бійці "Помсти" знищили кросові мотоцикли окупантів (відео)
Окупант палкою "стріляв" по українському дрону (відео)
"Айдар" взяв у полон групу окупантів біля Часового Яру (відео)
У Рубіжному зробили туалет із російських ящиків для снарядів (відео)
Все видео

Лента новостей

Валютна лібералізація: НБУ оголосив найбільші пом'якшення для бізнесу
🕑 4 години 13 хвилин тому
Ухилянт пред'явив на кордоні довідку ВЛК із майбутньою датою (фото)
🕑 17 годин 13 хвилин тому
Прикордонники завадили вивезти скрипку Страдіварі за кордон (фото)
🕑 20 годин 13 хвилин тому
Поліція розслідує завищені зарплати та премії чиновників Ірпінської міської ради
🕑 вчора
В окупованому Криму поїзд розчавив "шістку" ВАЗ (фото)
🕑 вчора
РФ має "трирівневий" план дестабілізації України - генерал Скібіцький
🕑 вчора
ЗСУ не мають тилових смуг оборони перед наступом Росії, — The Associated Press
🕑 вчора
Комунальники в Києві підозрюються в розкраданні 10 млн на ремонті доріг (відео, фото)
🕑 вчора
Кулеба заявив США: "Шукайте проблему зі свого боку, а не з боку України"
🕑 вчора
Мільйон гривень віддала одеситка шахраю псевдоволонтеру (фото)
🕑 позавчора
Зарубав і хотів спалити тіло матері чоловік на Житомирщині (відео)
🕑 позавчора
"Я занадто довго в цьому виді спорту": Ломаченко може завершити боксерську кар'єру (відео)
🕑 позавчора
Чиновник Деснянської РДА Києва "погорів" на хабарі (фото)
🕑 позавчора
Позбавляємося каламутності води в басейні з коагулянтами AquaDoctor
🕑 позавчора
"Батя, я стараюсь": маріупольський опір отруїв алкоголем на смерть окупантів (фото)
🕑 позавчора
Все новости