НАБУ вже два роки підозрює кропачовців у завищенні цін на тендерах шахтарів

04.03.2019 в 13:51 | Наталья Ткачук, джерело: «Наші гроші»

Постачальник державних шахт ТОВ «Доненергоекспорт» фігурує у кримінальних справах НАБУ та поліції. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

- №42017000000000518 від 23 лютого 2017 року.

НАБУ вже два роки розслідує можливе заволодіння державними коштами у розмірі 22,76 млн грн. посадовцями ДП «Селидіввугілля», ДП «Мирноградвугілля» і ДП «Шахтоуправління «Південнодонбаське № 1» за попередньою змовою зі службовцями «Доненергоекспорту», ТОВ «Тріалтрейд» і ТОВ «Універсал Інвест-Строй» під час публічних закупівель.

Зокрема «Селидіввугілля» купувало в них товари за різними цінами. Так, у листопаді 2016 року «Доненергоекспорт» законтрактував вибухобезпечні головні світильники по 1 078 грн., а в січні 2017 року «Тріалтрейд» – по 1 990 грн., тобто майже вдвічі дорожче.

Крім того, у грудні 2016 року договірна ціна інертного пилу від «Тріалтрейду» становила 2 337 грн./т, а від «Доненергоекспорту» – 3 450 грн./т, тобто в півтора раза дорожче.

За даними слідства, «Доненергоекспорт» і «Тріалтрейд» до вересня 2017 року, а «Універсал Інвест-Строй» до червня 2017 року працювали в одному офісі по вул. Хмельницького, 26. Він орендований у ТОВ «ВБ Нерухомість», яким володіє ТОВ «Укрдонінвест» Віталія Кропачова. У грудні 2016 року «Тріалтрейд» перерахував фірмі «ВБ Нерухомість» як поворотну безвідсоткову фінансову допомогу 325 тис грн.

Там само раніше знаходилось ТОВ «Сіті Інтеграл Буд» Валентина Соболя. Цій фірмі «Доненергоекспорт» перерахував 1,5 млн грн. безвідсоткової фінансової допомоги.

На думку слідчих, зв’язок між «Доненергоекспорт», «Тріалтрейд», «Універсал Інвест-Строй» і «Візарремпром» підтверджено вилученими під час обшуку записниками.

Крім того, під час обшуку автомобіля Range Rover Vogue вилучено 1,07 млн грн.

Також «Доненергоекспорт», «Тріалтрейд» і «ВБ Нерухомість» реєстрували податкові накладні з однієї IP-адреси 195.178.11.145. У «Доненергоекспорті» працюють директор, головний бухгалтер та економіст, а в штаті ТОВ «Тріалтрейд» – лише одна особа.

- №42018050000000482 від 7 серпня 2018 року.

Слідче управління ГУНП в Донецькій області розслідує можливе заволодіння державними коштами у розмірі 50,00 млн грн. на тендерах посадовцями ДП «Мирноградвугілля» за участі службовців кількох фірм (зокрема ТОВ «Візарремпром» і ТОВ «УкрМет Груп»).

Розкрадання здійснювалось шляхом закупівлю неякісного обладнання за завищеними цінами та внесення недостовірних відомостей у документи щодо виконання робіт.

Так, у 2018 році «Мирноградвугілля» замовило «Візарремпрому» новий конвеєр ланцюгового СП-326 за 81,98 млн грн. Фірма поставила 30% комплекту, але керівництво ВП «Шахта Капітальна» підписало акти про поставку в повному обсязі й оплатило всю суму. Обшук виявив, що поставлене фірмою обладнання була вживаним, а не новим.

Крім того, держпідприємству завдано матеріальної шкоди в розмірі близько 2 млн грн. шляхом незаконного проведення робіт на комерційній ділянці силами й засобами «Шахти Капітальної» в інтересах «УкрМет Груп» без належним чином оформлених документів.

Тут «Доненергоекспорт» фігурував лише у вилучених в «Мирноградвугілля» документах.

За даними системи «Прозорро», лише від початку 2019 року «Доненергоекспорт» отримав підрядів державних шахтоуправлінь щодо різних товарів на 102,36 млн грн.

Вартість більшості угод була менша від встановленого законом порогу в 200 тис грн., після якого шахтарі мали би проводити відкриті торги зі щонайменше двома учасниками. Таке зменшення вартості закупівель нижче порогу дозволило шахтоуправлінням проводити закупівлі, укладаючи угоди з непрозоро обраними постачальниками.

Кропачова називають представником у вугільній галузі першого замголови фракції БПП та бізнес-партнера президента Петра Порошенка – Ігоря Кононенка. Кропачов контролює діяльність низки вуглепереробних підприємств, що раніше належали групі Януковича.

Читайте FaceNews в Google Новости

Популярные видео на YouTUBE

В Києві муніципали запобігли самогубству 30-річної жінки (відео)
БМП Bradley "розмазала" ворожу техніку (відео)
Яскравий спалах освітив нічне небо в Україні (відео)
У Києві на Хрещатику сталася масова бійка (відео)
Бійці "Помсти" знищили кросові мотоцикли окупантів (відео)
Окупант палкою "стріляв" по українському дрону (відео)
"Айдар" взяв у полон групу окупантів біля Часового Яру (відео)
У Рубіжному зробили туалет із російських ящиків для снарядів (відео)
Все видео

Лента новостей

Валютна лібералізація: НБУ оголосив найбільші пом'якшення для бізнесу
🕑 2 години 34 хвилини тому
Ухилянт пред'явив на кордоні довідку ВЛК із майбутньою датою (фото)
🕑 15 годин 34 хвилини тому
Прикордонники завадили вивезти скрипку Страдіварі за кордон (фото)
🕑 18 годин 34 хвилини тому
Поліція розслідує завищені зарплати та премії чиновників Ірпінської міської ради
🕑 23 години 34 хвилини тому
В окупованому Криму поїзд розчавив "шістку" ВАЗ (фото)
🕑 вчора
РФ має "трирівневий" план дестабілізації України - генерал Скібіцький
🕑 вчора
ЗСУ не мають тилових смуг оборони перед наступом Росії, — The Associated Press
🕑 вчора
Комунальники в Києві підозрюються в розкраданні 10 млн на ремонті доріг (відео, фото)
🕑 вчора
Кулеба заявив США: "Шукайте проблему зі свого боку, а не з боку України"
🕑 вчора
Мільйон гривень віддала одеситка шахраю псевдоволонтеру (фото)
🕑 вчора
Зарубав і хотів спалити тіло матері чоловік на Житомирщині (відео)
🕑 позавчора
"Я занадто довго в цьому виді спорту": Ломаченко може завершити боксерську кар'єру (відео)
🕑 позавчора
Чиновник Деснянської РДА Києва "погорів" на хабарі (фото)
🕑 позавчора
Позбавляємося каламутності води в басейні з коагулянтами AquaDoctor
🕑 позавчора
"Батя, я стараюсь": маріупольський опір отруїв алкоголем на смерть окупантів (фото)
🕑 позавчора
Все новости