xcounter
Calendar Icon

Струтинський: «Саме час підтримати розвиток української культури на законодавчому рівні»

27.02.2014 13:25

Художній керівник Національної оперети, з.д.м. України Богдан Струтинський розповів про важливість та вигоди законопроекта №4298 «Про національний культурний продукт» для людей творчих професій.

Богдан Струтинський
Богдан Струтинський

Художній керівник Національної оперети, з.д.м. України Богдан Струтинський розповів про важливість та вигоди законопроекта №4298 «Про національний культурний продукт» для людей творчих професій.

Думаю, зараз саме час, коли немає ідеологічних бар’єрів, підтримати розвиток української культури на законодавчому рівні – проголосувати за прийнятий у першому читанні законопроект №4298 «Про національний культурний продукт».
Про це заявив художній керівник Національної оперети, з.д.м. України Богдан Струтинський.

Як відомо, Верховна Рада України 15 червня 2011 року прийняла за основу проект Закону «Про національний культурний продукт» (реєстр. №4298), яким пропонується врегулювати питання створення, сертифікації, розповсюдження та споживання національного культурного продукту та надання державної підтримки національним культурно-мистецьким проектам.

«Було б добре звільнити заклади культури України від оподаткування і від сплати ПДВ, що передбачено цим Законопроектом, адже це зняло б певний тягар із плечей митців і дало б можливість сплеску розвитку української культури – того ідеологічного та духовного інструменту, який би мав підтримати розвиток держави, нове мислення сучасної України», – зазначає  Б. Струтинський.

Законопроектом передбачається низка змін до чинних законів України – «Про єдиний митний тариф», «Про податок на додану вартість», «Про оподаткування прибутку підприємств», «Про благодійництво», «Про гастрольні заходи в Україні», та ін.

Крім того, серед визначених законопроектом механізмів державної підтримки НКП, зокрема, надання податкових пільг національним виробникам товарів і послуг, сертифікованих як національний культурний продукт середньої або вищої категорії; надання грантів на конкурсній основі на створення та/або промоцію національного культурного продукту – фільмів, видань, аудіо-альбомів, телерадіопрограм, вистав, концертних програм тощо.

«Для театральної справи та концертно-гастрольної діяльності прийняття цього Закону означає: значне збільшення гастрольних виступів українських митців і колективів без додаткового бюджетного фінансування та істотне зростання доходів театрально-концертних організацій», – пояснив  Б. Струтинський.

«Адже Україна сьогодні, як нація і як держава, у сфері культури, на жаль, ще програє. Слабка підтримка культури, це одна зі складових, яка призводить до української поразки в інформаційних війнах. Сьогодні українська культура існує завдяки зусиллям окремих фанатів своєї справи. А от економічних важелів, законів, умов – немає. Якби ці зміни були прийняті, це створило б потужне економічно законодавче підґрунтя, для того, щоб у культурі запрацювали не лише спонсорські і бюджетні гроші, а й гроші, які заробляє сама культура, бо вони найнадійніші. Бюджет може щось забути, спонсори –передумати, а гроші зароблені культурою, які йтимуть на культуру, працюватимуть завжди. Тому, на мою думку, прийняття Закону про нацпродукт стало б найкращим підтвердженням підтримки владою культурних проектів в Україні не на рівні слів, а на рівні виробництва цього продукту», – переконаний Б.Струтинський.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини