xcounter
Calendar Icon

Кирило Іванович Яковець

31.10.2023 23:21 (Оновлено 31.10.2023 в 23:21)

Керівник Громадської організації "НОН-СТОП", колишній харківський прокурор, юрист із кримінальних справ, адвокат кримінального авторитета з окупованого Єнакієва Володимира Манукяна, який наразі переховується за межами України, консультант щодо ухилення від Конституційного обов'язку захищати Батьківщину.

Кирило Іванович Яковець народився 13 жовтня 1990 року.

Освіта

Про рівень освіти і якість навчання активіста, антикорупціонера і адвоката відомо небагато. У 2020 році Кирило Яковець на своїй сторінці у Facebook без подробиць повідомив наступне: "5 років я здобував знання в юридичній академії, яку закінчив із "червоним дипломом", і під час навчання вже практикувався у суді та прокуратурі".

Кар’єра

Кирило Яковець розповідає, що під час навчання в юридичній академії практикувався у суді та прокуратурі. Далі — 3 роки у сільській прокуратурі, а потім — 3 роки роботи в прокуратурі центрального району Харкова, де отримав спеціалізацію в економічних та посадових злочинах.

У 2011-2018 роках працював у Харківській місцевій прокуратурі №2. У 2018 році не пройшов атестацію та був звільнений з посади. У 2019 році отримав свідоцтво адвоката.

У 2019 році переключився на адвокатську діяльність. У вересні 2019 року Яковець співзаснував громадську організацію "НОН-СТОП". ГО є правозахисною волонтерською організацією та у 2019—2020 роках декларувала, що займається боротьбою з корупційними схемами лісництва в Харківській та Луганській областях.

Кирило Яковець але був звинувачений у шахрайстві та включений до "чорного списку" юристів. У 2022 році Яковець був адвокатом колишнього директора департаменту капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації Андрія Винниченка. Це була резонансна справа, пов'язана з Яковцем: він не зміг забезпечити достатній правовий захист Винниченку, внаслідок чого його засудили до 7 років в'язниці з конфіскацією майна. Його визнали винним у закінченому замаху на шахрайство та закінченому замаху на підбурювання до надання хабаря.

Сім’я

Сестра Яна Палецька. Мати є пенсіонеркою, а батько інвалідом.

Про персону

Кирило Яковець називає себе "детективом серед адвокатів". У червні 2023 року заявив, що правоохоронці встановили у його автомобіль пристрій для стеження. Камера була встановлена таким чином, аби фільмувати водія та його телефонні розмови. Каже, що його "замовили" проросійські посадовці-"корупціонери", і водночас він не гребує співпрацювати з ворогом. Соцмережі Яковця також орієнтовані "на широкий загал". Так, підзаголовки у його Instagram представлені на "общєпонятном русском язикє". Також Кирило Яковець є ухилянтом, та надає захист від призову іншим.

Діяльність Кирила Яковця стала підставою для розслідування військового журналіста, бійця ЗСУ Сергія Дрозда. Розслідування опубліковане на Censor.net. Як пише Дрозд, військові обурені великою кількістю ухилянтів, які намагаються уникнути мобілізації до лав ЗСУ. Ще більше їх обурює той факт, що вони хизуються тим, що змогли уникнути призову й прикриваються громадською діяльністю.

Політичний експерт Кирило Сазонов, який захищає Україну в лавах ЗСУ, пояснив, чому Яковець не може називатися справжнім активістом та антикорупціонером.

"Ніколи не довіряв антикорупціонерам. Які за сумісництвом адвокати Мантуса, соратника Армена Саркісяна, який в окупованій Горлівці набирає поповнення до російського батальйону Арбат", - констатував Сазонов.

Армен Саркісян, згідно з інформацією ГУР МО, після загибелі ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина є відповідальним за набір ув’язнених до російської армії.

Військовослужбовець ЗСУ і блогер Сергій Місюра називає Яковця проросійським активістом та вказує на його зв'язки з кримінальним світом. А захисник і політтехнолог Віктор Таран вважає, що справою Яковця, який називає себе активістом та антикорупціонером, мають займатися правоохоронні органи та контррозвідка.

Незаконна "броня" від мобілізації

Кирило Яковець відкрито відмовився від військової служби, пояснюючи це тим, що його мати є пенсіонеркою, а батько інвалідом. Він стверджує, що є єдиним працездатним опікуном батька. Яковець публічно звинуватив владу, що закон №3161-IX, який обмежує коло осіб, що можуть бути звільнені від військової служби з підстав сімейного піклування, було прийнято спеціально, щоб мобілізувати саме його.

Згідно з розслідуванням ЗМІ, батьки Кирила Яковця володіють у Харкові приватним підприємством під назвою "Ніка", але прописані та проживають за іншою адресою, ніж їхній син призовного віку. Відповідно, є підстави вважати, що Яковець не здійснює догляду за батьком-інвалідом, як про це заявляє.

"Спеціально для ТЦК інфа для розумів: у Яковця є сестра, Яна Палецька. Судячи із сторінки у Facebook, вона заможна людина, оскільки разом із чоловіком відвідує Канаду, Грузію та інші країни. І повністю працездатна. А значить спроможна займатися опікунством батька, якщо таке опікунство дійсно потрібно", - пише у розслідуванні Сергій Дрозд.

Паралельно з відмовою від служби в армії Кирило Яковець активно пропонує юридичну допомогу особам, які намагаються уникнути мобілізації. Він надає рекомендації, як правильно реагувати на повістки, як поводитися з представниками територіальних центрів з питань мобілізації та отримувати відстрочки.

На підтримку Кирила Яковця на низькопробних інтернет-ресурсах публікуються статті, в яких критикується діяльність влади, та пропонується звільнення громадських активістів від військової служби, зазначаючи, що в країні достатньо ресурсів для призову. Також наголошується на рекламі юридичної допомоги тим, хто намагається уникнути призову на військову службу. Деякі з цих повідомлень розміщуються на телеграм-каналах, які Служба безпеки України визнала як канали, що підтримують інтереси російського Головного розвідувального управління (ГРУ).

Зв'язки із кримінальними авторитетами

Кирило Яковець публічно визнав, що є адвокатом Володимира Манукяна, відомого як "Мантус", який був важливою фігурою в харківському кримінальному світі і брав участь у кримінальній війні, що тривала до 2019 року. Він володіє компаніями у Донецькій області та Росії, тому його фірми сплачують податки на користь держави-агресора. ГО "НОН-СТОП" має давні та близькі відносини з Манукяном, що доводять опубліковані в соцмережах скріншоти повідомлень, де "антикорупціонери" називають Манукяна "папою".

Володимир Манукян є правою рукою Армена Саркісяна, відомого як Армен "Горлівський". За інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони, після загибелі Євгена Пригожина Саркісян став головним у наборі ув'язнених до російських приватних армій. Сам Саркісян є засновником вірменського батальйону російської армії "Арбат", який брав участь у війні на сході України.

Манукян представляв інтереси Саркісяна у Харкові та підтримував тісний зв'язок із колишнім головою Адміністрації Президента України Ігорем Райніним та головою Служби безпеки України Харківської області Андрієм Носачем. На сьогоднішній день і Саркісян, і Манукян переховуються у Російській Федерації.

Компромат і чутки

Кирила Яковця звинуватили у систематичному вживанні наркотичних препаратів. Про наявність наркотичної залежності у юриста заявив харківський блогер Микола Маслов ("Начальник Харкова"). За словами Маслова, коли Яковець представляв інтереси директора ДП "Гутянський лісгосп" у Харківській області Віктора Сиси, він приходив на роботу у держпідприємство та на зустрічі з контрагентами у стані наркотичного сп'яніння.

На доказ своїх слів Маслов у своєму YouTube-каналі опублікував відео, на якому видно, що Кирило Яковець, перебуваючи на території одного з господарств, перебуває в стані сильного психомоторного збудження, здійснює однотипні рухи, що повторюються, і голосно кричить на співрозмовників. В одному з епізодів відео Яківець просить оператора "не загострювати на цьому увагу", доводячи прохання тим, що "всі наркомани – теж люди". За словами Маслова, після оприлюднення інформації про наркотичну залежність Кирила Яківця його було звільнено з держпідприємства.

Скандали, пов'язані з ГО "НОН-СТОП". У 2019 році Кирило Яковець зареєстрував громадську організацію "НОН-СТОП", яка активно функціонувала протягом 2019-2020 років та, за словами Яковця, вела боротьбу з корупцією у лісництвах на територіях Харківщини та Луганщини.

Одночасно Яковець представляв інтереси Товариства з обмеженою відповідальністю "Успіх". Його засновником був Олег Берко – партнер Віталія Кабанця, підозрюваний у викраденні та тортурах людей, а також фінансиста Павла Придворова, який свого часу був членом ОПЗЖ, виконував обов'язки в.о. мера Слов'янська та голосував за створення так званої "ДНР". Можна припустити, що ГО "НОН-СТОП" спрямовувало свою діяльність на конкурентів підприємців із проросійськими зв'язками.

У 2020 році ГО "НОН-СТОП" відома спробами "кришування" фермерів у зоні прифронтових районів Луганщини. В одному з випадків при спробі рейдерського захоплення ферми було затримано 40 молодиків спортивної зовнішності. Кирило Яковець, прибувши на місце подій, назвав дії цих "спортсменів" акцією на підтримку президента.

У 2021 році активісти "НОН-СТОП" зосередили увагу на схемах у сфері будівництва та земельних відносин у Харківській області, зокрема у Лозівському районі. ГО відстоювало інтереси мера Лозової, і у соціальних мережах навіть публікувалися конкретні суми вартості "підтримки" від активістів "НОН-СТОП". Крім того, Кирило Яковець та його співтовариство почали втручатися у роботу автозаправок у Харкові, діючи на користь мережі АЗС "Сан Ойл", одним із акціонерів якої був Володимир Манукян. За однією із схем ГО блокувало роботу локальних АЗС через внесення заяв до ЄРДР. Також вони масово спрямовували справи до суду, іноді у великій кількості. ГО "НОН-СТОП" також взяла участь у конфлікті щодо харківського онкоцентру, де вела "боротьбу" проти головного лікаря цієї установи.

Публічну увагу привернув інцидент, коли Кирила Яковця було побито охоронцями харківського нічного клубу "Баста". Причиною конфлікту стали його спроби "викрити" порушення трудового законодавства адміністрацією закладу. Є підстави вважати, що на той момент Яковець діяв на користь конкурентів з нічного клубу "Малина".

Замовні матеріали проти бізнесу та держорганів. Військовий журналіст Сергій Дрозд провів ще одне розслідування, в результаті якого з'ясувалося, що ГО "НОН-СТОП" та її керівник Кирило Яковець займаються публікацією замовних матеріалів, які дискредитують їхніх фігурантів.

Він підготував бездоказові статті, які містять недостовірну інформацію, представився замовником і запропонував Яковцю їх опублікувати. Той погодився: його влаштував і зміст матеріалів, і ціна їхнього розміщення – 500 доларів на тиждень. Сергій Дрозд стверджує, що Яковець воліє отримувати винагороду у криптовалюті. Керівник ГО "НОН-СТОП" описав схему, за якою працює організація: інформаційний вкид, подання заяви про "злочин" та відкриття кримінального провадження проти жертви через суд, публікації з рекламним просуванням, отримання відповідей від силовиків, виписки з ЄРДР та монтаж відео.

За словами Дрозда, Яковець сформулював головну мету медіа-атак: робити ситуацію максимально токсичною та відкривати сотні кримінальних справ, щоб усі боялися "брати слухавку від фігурантів цих замовних публікацій". Також розслідувач стверджує, що Яковець готовий здійснювати медіа-атаки на державні органи – зокрема, "душити КРАІЛ" (Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей". Як підтвердження наведених у статті фактів розслідувач надав скріни свого листування з Кирилом Яковцем.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини