xcounter
Calendar Icon

Вчені ненавмисно вбили найстаршу тварину на Землі

14.11.2013 18:17

Молюск Мінг
Ракушка молюска Мінга

Час записати новий рекорд у Книгу Гінеса – вчені виявили найстарішу істоту на планеті, яка прожила 507 років.

У 2006 році група дослідників на експедиції в Ісландії знайшла дещо неймовірне: молюск, вік якого на той час оцінили 405 роками. Двостулковий молюск Arctica islandicа або океанічний венус потрапив у Книгу рекордів. Проте з часу відкриття вчені провели численні високотехнологічні аналізи і виявили, що насправді молюск було на 100 років старшим – його вік становив 507 років. Це означає, що тварина «народилась» на світ через три роки після того, як Колумб відкрив Америку, і за 10 років до реформації Мартіна Лютера.

Проте довгожитель загинув, коли вчені відкрили його ракушку, щоб дослідити її. Звісно, науковці не підозрювали, наскільки довгим було його життя. Молюска посмертно назвали Мінгом у честь китайської династії, за часів якої він з’явився на світ.

Цього разу вчені впевнені, що визначили вік абсолютно точно. Морський біолог Роберт Вітбаард із Нідерландського Королівського Інституту дослідження моря розповів: «Вік Мінга підтверджують численні методи досліджень, у тому числі геохімічні аналізи, такі як тест на карбон-14. Якщо ми допустились помилки, то хіба що на 1-2 роки».

Вітбаард протягом 30 років займається вивченням даного виду, і у 80-х він винайшов новий метод розрахунку їхнього віку: кількість років дорівнює кількості кіл на ракушці. Вчений виявив, що двостулкові молюски зазвичай живуть не більше ніж 100 років.

Окрім того, що Мінг був найстарішою істотою на планеті, він став надзвичайно корисною знахідкою для вчених – його ракушка може «розповісти» про кліматичні зміни за останні півтисячі років. Досліджуючи ізотопи оксисену на її поверхні, науковці можуть з’ясувати, яка температура води була у морі у різні періоди життя молюска.

Науковці вважають, що секрет довголіття Мінга у його повільному метаболізмі. Так як що тварина вживає дуже малу кількість кисню, організм повільніше «зношується».

На Землі є форми життя, які прожили набагато більше, ніж молюск – примітивні багатоклітинні, яких ми зазвичай не називаємо тваринами. Наприклад, скляна губка може прожити до 15 000 років.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини