Шуфрич, Бродський і «Рибальський» (розслідування)

12.02.2017 в 00:19 | Максим Савчук, «Радіо Свобода»

​Територію Рибальського півострова – промислового куточка на київському Подолі – поступово забудують житлом.

Це передбачає спеціальний документ – детальний план території, затверджений міською владою півроку тому. «Схеми», спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший» дослідили, як відбувається перетворення цього колись суднобудівного центру на житловий мікрорайон. І виявили, що територію Рибальського освоюють і забудовують із численними порушеннями. І ні контролюючі органи, ні влада на це ніяк не реагують. Інтерес у будівництві мають відомі політичні діячі, пов’язані з попередньою владою – екс-регіонал, депутат Нестор Шуфрич та екс-голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський.

Рибальський півострів (який чомусь називають островом) – промисловий куточок навпроти історичного Подолу Києва. Тут будували судна, починаючи з ХІХ століття. Потужна промзона утворилася у 1920-х роках.

Влітку депутати Київради заклали початок перетворення промислових зон півострова на територію житлової забудови. Депутати затвердили детальний план території Рибальського.

Попри те, що цей детальний план території (ДПТ) не мав суперечити генеральному плану міста, розбіжність очевидна: ДПТ передбачає будівництво житла там, де генеральний план до 2020 року залишав .

Чверть акцій ПАТ «Київський річковий порт» належить ТОВ «Сучасне партнерство». Колишній директор цієї фірми – Віктор Вікторович Сидорук – помічник народного депутата Нестора Шуфрича. ТОВ «Сан гален холдінг», яке володіє ще 25-ма відсотками акцій ПАТ «Київський річковий порт», – компанія, наближена до Нестора Шуфрича. Фірма має спільний телефон із Міжнародним благодійним фондом «Музей історії повітроплавання і авіації імені Сікорського», співзасновником якого є нині покійна мати Нестора Шуфрича – Шуфрич Марія Петрівна.

Те, що річковий порт – це бізнес родини Нестора Шуфрича, підтвердила і його прес-служба.

Однак тепер, почувши неприємні запитання про ЖК Rybalsky, Нестор Шуфрич каже, що не розібрався, і частки у «Київському річковому порту» у нього чи його родини нема.

«Я, чесно кажучи, думав, що підприємства, які мають відношення до нашої родини, вже стали акціонерами річкового порту, але це ще не відбулося. Переговори тривають. Безумовно, якщо ми ввійдемо до складу акціонерів цього підприємства, то, мабуть, ми будемо мати відношення до тих проектів, які до нього відносяться. Поки ведуться тільки переговори», – зазначає депутат.

Ще одним виявленим «Схемами» акціонером ПАТ «Київський річковий порт» є бізнесмен Михайло Бродський. За часів Віктора Януковича він очолював Державний комітет з питань регуляторної політики та підприємництва, тепер – частий гість Адміністрації президента.

На зауваження, що будівництво житла не відповідає рішенню Київради про експлуатацію майнового комплексу, він коротко відповів: «Я думаю, у вас не ті документи. Якщо вам цікаво, вам зателефонує юрист завтра, і все пояснить».

Наступного дня після цієї розмови до «Схем» зателефонував Андрій Вавриш – колишній чиновник Департаменту містобудування і архітектури, тепер – представник ПАТ «Київський річковий порт». На його думку, будувати житло можна, незважаючи на текст рішення Київради. А формулювання «реконструкція» скоро змінять.

«Нам надано таке право – використовувати так територію, зводити такі споруди в разі, якщо це відповідає містобудівній документації. Детальний план території таку змогу нам надав. Таке формулювання, як нове будівництво, може бути використане тільки до повністю вивільненої ділянки. Цього ми не змогли зробити, тому визначили це як реконструкцію. За змістом це нічого не міняє, на подальших стадіях ми будемо доуточнювати проектну документацію, оскільки будуть з’являтись нові пускові комплекси, і я впевнений в тому, що на подальших стадіях визначення, чи нове це будівництво, буде змінено і уточнено», – пояснив він.

І в цьому немає сумнівів. Особливо, враховуючи позицію київської архітектурно-будівельної інспекції про те, що відповіді на зауваження журналістів не буде, бо перевірки не було.

Тож першою забудовувати житлом Рибальський півострів розпочала компанія, наближена до влади часів Януковича. І розпочала це робити за повної неузгодженості отриманих документів та мовчазної згоди столичних керманичів.

Читайте FaceNews в Google Новости

Популярные видео на YouTUBE

Бійці "Помсти" знищили кросові мотоцикли окупантів (відео)
Окупант палкою "стріляв" по українському дрону (відео)
"Айдар" взяв у полон групу окупантів біля Часового Яру (відео)
У Рубіжному зробили туалет із російських ящиків для снарядів (відео)
Кадиров після повідомлень про хворобу терміново показав відео свого тренування (відео)
У цирку Запоріжжя ведмідь напав на дресирувальника (відео)
Єдиний українець у найсильнішій волейбольній лізі Олег Плотницький переможно зіграв першу гру італійської ліги (відео)
Австралієць зробив із гігантського гарбуза човен (відео)
Все видео

Лента новостей

Захоплива подорож небом: Квадрокоптер DJI Mavic 3T
🕑 6 годин 57 хвилин тому
Олександр Кацуба: Як Україні витримати наступну зиму?
🕑 7 годин 1 хвилину тому
Україна впевнено розгромила Нідерланди на ЧС з хокею (відео)
🕑 7 годин 8 хвилин тому
В РФ спалили два тепловози (відео)
🕑 9 годин 38 хвилин тому
Поїзд розчавив авто у Вінницькій області (фото)
🕑 15 годин 38 хвилин тому
Помер екстренер збірної України з футболу Михайло Фоменко
🕑 18 годин 23 хвилини тому
Спортивно-тактичні змагання "KORDON RACE" пройшли на Львівщині (відео)
🕑 18 годин 38 хвилин тому
Telegram заблокував офіційні чат-боти для протидії окупантам
🕑 21 годину 38 хвилин тому
Двох українських військових вбив в Німеччині росіянин
🕑 вчора
Кубинські найманці вбили свого командира росіянина
🕑 вчора
Україна не зверталась до Польщі щодо депортації чоловіків призовного віку - посол
🕑 позавчора
ДТП в Броварах: п'яний чиновник збив групу людей, постраждала дитина (відео, фото)
🕑 позавчора
Українським чоловікам в Польщі продовжать захист
🕑 3 дні тому
Міністра Сольського арештував суд, за нього була внесена застава
🕑 3 дні тому
Путін сказав, коли поїде до Китаю і яку книгу подарує Сі Цзіньпіну
🕑 3 дні тому
Все новости