Україну можна купити за 900 мільйонів доларів (світова преса)

20.01.2018 в 09:36 | Савчук Татьяна, «Радио Свобода»

Крістіан Борис в статті для британської служби BBC пише про те, що IT-індустрія є могутнім рушієм української економіки. Даян Френсіс в статті для американського аналітичного центру Atlantic Council розмірковує над тим, як бажання чинного президента України Петра Порошенка бути переобраним на другий строк може принести позитивні результати. Ірландська газета The Irish Times повідомляє, що український уряд погрожує притягнути до відповідальності групу ірландських бізнесменів, у разі, якщо ті інвестують кошти в нерухомість в Криму.

Крістіан Борис в статті для британської служби BBC пише про те, що IT-індустрія є могутнім рушієм української економіки.

«ІТ-індустрія зарекомендувала себе як один з небагатьох економічних двигунів України, адже вона різко зросла протягом останніх 15 років», – зауважує Борис. Дійсно, наразі вона є третім за величиною експортним сектором України, після таких «традиційних титанів», як сільське господарство та видобуток корисних копалин», мовиться у статті.

Такі великі компанії, як Samsung та Boeing все більше звертаються до українських спеціалістів, адже там дешевша оплата труда – в середньому український девелопер отримує близько 2000 доларів на місяць, що на 70 відсотків менше, ніж отримують їхні колеги на Заході, зазначає автор.

Віталій Седлер, співзасновник та виконавчий директор компанії Intellias, пояснює, що українські таланти привертають іноземних клієнтів й через низку інших причин: по-перше, географічне розташування України дозволяє IT-спеціалістам перебувати в одній часовій зоні із клієнтами з західної Європи, а по-друге, українці ближчі культурно до цих клієнтів, йдеться у статті.

Але найважливішим є те, що в Україні досить сильна технічна освіта, мовиться у статті.

«Мабуть, найважливішим є чисельність людей, які працюють у секторі. В даний час в українському IT-секторі в працює від 100 000 до 150 000 інженерів, а також близько 300 000 інших працівників», – мовиться у статті.

Саме через кількість таланту Україна – лідер в регіоні, зазначає Борис, і в даній сфері з’являється дедалі більше успішних стартапів.

Даян Френсіс в статті для аналітичного центру Atlantic Council розмірковує над тим, як бажання чинного президента України Петра Порошенка бути переобраним на другий строк може принести позитивні результати.

Френсіс звертає увагу на те, що в Україні принцип депутатської недоторканості «перекрутили» – вона гарантує «обраним посадовим особам повний імунітет від цивільного чи кримінального переслідування». Автор називає це не імунітетом, а повною безкарністю.

Під час кожних виборів розпочинаються торги за місця в парламенті – «цього року очікувана вартість (хабара), необхідна для отримання місця, становить приблизно 2 мільйони доларів», посилаючись на інсайдерів, повідомляє автор.

«Теоретично країну можна «купити» приблизно за 900 мільйонів доларів, тобто по 2 мільйони доларів на 450 посад. Це вигідна угода, адже депутати стають вищими за закон, а також мають доступ до національних гаманців та державних контрактів», – мовиться у статті.

При цьому автор звертає увагу на те, що це не означає, що абсолютно всі місця куплені і всі шахраї. Але лише близько 8 відсотків людей в парламенті є реформаторами, мовиться у статті.

Якщо недоторканість не знімуть перед виборами 2019 року, нічого не зміниться, вважає Френсіс. Але дехто вважає, що саме бажання чинного президента України Петра Порошенка бути переобраним у виборах 2019 року, може вирішити проблему із депутатською недоторканністю.

Френсіс зазначає, що на думку українського політика Віталія Шабуніна, Порошенко не має солідних основ для своєї майбутньої кампанії, а тема з парламентською недоторканністю зрозуміла всім.

«Якщо Порошенко також створить життєздатний антикорупційний суд і засудить кількох високопосадовців перед президентськими виборами 2019 року, він значно від цього виграє. На думку незалежних опитувань, українці більше стурбовані корупцією, ніж війною з Росією», – мовиться у статті.

Френсіс переконана, що «єдиний спосіб принести Україні процвітання, демократію та справедливість – це перетворити Раду на інститут для людей, а не для еліт».

Ґустав Ґрессель (дослідник Європейської програми аналітичного центру European Council on Foreign Relations, який спеціалізується у питаннях безпеки та оборони):

«Відмінна стаття, яка підкреслює важливість перегляду депутатської недоторканності в Україні».

Ірландська газета The Irish Times пише про те, що український уряд погрожує притягнути до відповідальності групу ірландських бізнесменів, у разі, якщо ті інвестують кошти в нерухомість в Криму, анексованому Росією.

Старший радник колишнього ірландського прем’єр-міністра Берті Аерна Педді Даффі та генеральний директор інвестора нерухомості Marcon Capital Конор Мартін в грудні відвідали Москву для зустрічі з Андрієм Назаровим, співголовою впливової ділової лобістської групи «Деловая Россия» для того, щоб обговорити інвестиції в Криму, зазначає автор.

При цьому європейським компаніям заборонено інвестувати в окупований півострів через санкції ЄС щодо Росії, нагадує автор і наводить позицію України.

«Україна та наші партнери будуть використовувати всі юридичні та політичні інструменти для переслідування осіб та компаній, які намагаються обійти санкції»,– цитує газета попередження представника міністерства закордонних справ України Олексія Макеєва.

Дружина колишнього президента України Катерина Ющенко, яка також дала інтерв’ю для статті, сказала, що міжнародні інвестиції в «окупованому Криму» є «ганебною непошаною» до міжнародного та європейського законодавства.

Однак в Криму тим часом готують вже наступну, четверту конференцію для закордонних інвесторів, де не бракує турецьких готельєрів, французьких та італійських виноробів, та інших бізнесменів, яких не відлякують міжнародні санкції. За словами Назарова ірландські інвестори бачать «великий потенціал» в Криму, і він сподівається, що «на Ялтинській конференції узгодять 100 мільйонів євро міжнародних інвестицій», – мовиться у статті.

Автор звертає увагу на те, що минулого року на цю конференцію прибули 200 делегатів з 46 країн, 40 з них були з Італії.

Французькі та італійські винороби придивляються до виноградників Криму, а турецькі готельєри, які розглядають угоди на суму 12 мільярдів доларів, вже взяли на себе зобов’язання будівництва п’ятизіркового готелю в Сімферополі, мовиться у статті.

Читайте FaceNews в Google Новости

Популярные видео на YouTUBE

Бійці "Помсти" знищили кросові мотоцикли окупантів (відео)
Окупант палкою "стріляв" по українському дрону (відео)
"Айдар" взяв у полон групу окупантів біля Часового Яру (відео)
У Рубіжному зробили туалет із російських ящиків для снарядів (відео)
Кадиров після повідомлень про хворобу терміново показав відео свого тренування (відео)
У цирку Запоріжжя ведмідь напав на дресирувальника (відео)
Єдиний українець у найсильнішій волейбольній лізі Олег Плотницький переможно зіграв першу гру італійської ліги (відео)
Австралієць зробив із гігантського гарбуза човен (відео)
Все видео

Лента новостей

Захоплива подорож небом: Квадрокоптер DJI Mavic 3T
🕑 8 годин 7 хвилин тому
Олександр Кацуба: Як Україні витримати наступну зиму?
🕑 8 годин 11 хвилин тому
Україна впевнено розгромила Нідерланди на ЧС з хокею (відео)
🕑 8 годин 18 хвилин тому
В РФ спалили два тепловози (відео)
🕑 10 годин 48 хвилин тому
Поїзд розчавив авто у Вінницькій області (фото)
🕑 16 годин 48 хвилин тому
Помер екстренер збірної України з футболу Михайло Фоменко
🕑 19 годин 34 хвилини тому
Спортивно-тактичні змагання "KORDON RACE" пройшли на Львівщині (відео)
🕑 19 годин 48 хвилин тому
Telegram заблокував офіційні чат-боти для протидії окупантам
🕑 22 години 48 хвилин тому
Двох українських військових вбив в Німеччині росіянин
🕑 вчора
Кубинські найманці вбили свого командира росіянина
🕑 вчора
Україна не зверталась до Польщі щодо депортації чоловіків призовного віку - посол
🕑 позавчора
ДТП в Броварах: п'яний чиновник збив групу людей, постраждала дитина (відео, фото)
🕑 позавчора
Українським чоловікам в Польщі продовжать захист
🕑 3 дні тому
Міністра Сольського арештував суд, за нього була внесена застава
🕑 3 дні тому
Путін сказав, коли поїде до Китаю і яку книгу подарує Сі Цзіньпіну
🕑 3 дні тому
Все новости